Мінеральна. Столова. Лікувальна. Яка між ними різниця?

5613 0

Ми у соцмережах:

Мінеральна. Столова. Лікувальна. Яка між ними різниця?

Головний технолог компанії IDS Group Ukraine Оксана Бамбура пояснила, що класифікація мінеральної води залежить від рівня її мінералізації та призначення. Природну столову (мінералізація менше 1 г/куб. дм) застосовують як столовий освіжаючий напій. Столову лікувальну (мінералізація 1,0 до 8,0 г/куб. дм) застосовують як лікувальний напій за призначенням лікаря і несистематично як столовий напій. Лікувальна вода, з мінералізацією понад 8 г/куб. дм, не підходить для тамування спраги, а має потужний лікувальний і профілактичний вплив на організм людини і застосовується лише за призначенням лікаря.

Також потрібно розрізняти природну і штучно мінералізовану воду. Відомо, що найкраща вода — це вода природного походження. Будь-яка натуральна вода є мінеральною, адже містить певну кількість закладених природою розчинених мінеральних солей, однак склад води та її джерела можуть відрізнятися і по-різному впливати на організм людини. В Україні умовно називають мінеральними води із мінералізацією більше 1 г/куб. дм, інші — питними водами. Природну мінеральну воду видобувають безпосередньо з землі. Іноді її добувають крізь бурову свердловину, при цьому вода вважається джерельною тільки в тому випадку, якщо її хімічний склад збігається зі складом води джерела і вона розливається безпосередньо в ємності не більш ніж за 50 метрів від місця видобування. Окрім натуральних мінеральних вод, у продажу є і штучно мінералізовані води. Зазвичай це водопровідна вода, яка пройшла глибоке очищення, протягом якого видалили не тільки шкідливі домішки, але й усі корисні речовини. Далі у таку дистильовану воду штучно додають мікроелементи. Фактично, за допомогою такої технології можна відтворити будь-яку воду, але цей продукт не буде живим — в ньому відсутня корисна мікрофлора. Технолог Оксана Бамбура порадила, як відрізнити якісну воду від неякісної: — Звичайно, рівень виробництва зумовлює рівень якості та безпечності продукту. Споживач має вибирати відомі торгові марки, що зарекомендували себе на ринку бутильованих вод. Покупець може убезпечити себе, правильно прочитавши етикетку на бутлі води. Наприклад, з інформації про місце виробництва води можна оцінити, наскільки цей регіон є вдалим з екологічного погляду. Навряд чи корисною буде вода, добута в індустріальних регіонах, де займаються металургійною чи хімічною промисловістю. Також має бути вказаний номер ТУ (Технічні умови). Це означає, що продукт зареєстровано в Держстандарті і що вода відповідає усім державним вимогам, технологія її виробництва й розливу організовані згідно з нормативами. Якщо номер ТУ не вказано, дуже ймовірно, що воду розливають без відповідних дозволів держави. Нарешті, зовнішній вигляд етикетки. Якщо вона брудна, неохайно і нерівно наклеєна, це означає, що на заводі немає спеціального обладнання, що наліплює етикетки на бутлі, і ця операція здійснюється вручну. А низький рівень технічного оснащення може стати індикатором проблем із якістю продукції. Оксана Бамбура також додала, що якісна питна вода не може коштувати дешево. Контроль вхідної води, всіх процесів виробництва, готової продукції, тари та допоміжних матеріалів вимагає великих матеріальних затрат. Дешево негазована бутильована вода може коштувати тільки у виробників, що не вкладають коштів у виробництво та не проводять достатнього контролю за якістю готової продукції.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також