Туніс — троянда пустелі

3248 0

Ми у соцмережах:

Туніс — троянда пустелі

Провівши майже чотири години в літаку, що вилетів з Борисполя, опиняєшся в Монастирі, містечку невеличкої арабської країни Туніс, у самій Африці. Лагідний прибій Середземного моря, білий пісок, яскраве сонце і розкішні пальми, солодкі фініки і гранати, які ростуть просто обабіч шляхів, повсюди дивовижні квіти та кактуси, які місцеві вважають мало не зіллям, каравани верблюдів і зграйки фламінго... Неповторними африканськими пейзажами можна любуватись вже з перших хвилин перебування в Тунісі — з вікна автобуса, яким відвозять туристів до готелів, які, так само як і дороги, європейського рівня. Смагляві люди виглядають дуже по-сучасному, жінки не носять паранджі — навіть не віриться, що Туніс ісламська країна. А попереду — ознайомлення із захоплюючою історією країни, відвідини Карфагена і насолода від споглядання заходу сонця в пустелі Сахара.

Туніс Територія країни поділена на сім основних туристичних зон, серед яких найбільші — Набуль-Хаммамет на материку і Джерба-Зарзис на острові Джерба. Назви складні, а от назву столиці Тунісу запам’ятати легко — вона називається Туніс. Це місто називають ще арабським Парижем: автостради європейського рівня, наземне метро, стадіони, театри, сучасні торгові центри. Візиткою міста вважається відомий музей Бардо, в якому представлена дуже багата колекція давньоримської мозаїки. Від Туніса вздовж Туніської бухти розташоване місто-курорт Гаммарт. Тут переважають готелі чотири— та п’ятизіркові. За 20 хвилин їзди від Туніса знаходиться легендарний Карфаген, місто, засноване у 814 році до н.е. Біло-блакитне місто Сіді-бу-Саїд, куди туристів завозять дорогою в Карфаген, також гідне уваги — це своєрідний Беверлі-Хілз, де проживає переважно еліта. За дві години їзди від Туніса розкинулось місто Сусс — своєрідна історична скарбниця країни. До того ж і місцеві піщані пляжі вважаються найкращими в Тунісі. Неодмінно слід побувати і в Махдії, містечку, яке відоме в минулому як піратське гніздо, а ще славиться загадковою традицією ловити рибу при світлі місяця. В кожному курортному місті Тунісу вам запропонують дводенну поїздку в Сахару. Перша зупинка по маршруту — огляд знаменитого, третього за величиною в світі, колізею Ель-Джеме, збудованого римлянами в II ст. н.е. Тут можна побачити арену, на якій змагались гладіатори. До речі, голлівудську картину «Гладіатор» знімали саме тут. Після цього шлях лежить на південь до морського оазису Габес. Піднявшись трохи вище в гори, можна відвідати Матамата, поселення троглодитів, «людей які живуть у норах». Але незабутнє видовище чекає, коли спостерігати захід сонця: величезний червоний диск повільно повзе до горизонту, а навколо тільки пісок. А наступного дня — солоне озеро Шотт-ель-Джерід, відоме міражами. Під шаром піску — товстий шар солі, а під нею вода. Ходити по озеру не варто, тут провалювались цілі каравани. Але саме в цьому місці з піску і солі утворюється дуже красиве каміння — «троянди пустелі», яке за формою нагадує пелюстки троянд.

Корисно знати Безплатна віза оформляється по приїзді в Туніс. На території Тунісу в обігу тільки динар, доларами і євро не розрахуєшся. У містах не прийнято ходити в шортах і майці. В Тунісі багато різних кафе-закусочних, бістро. Ресторани поділяються на три категорії. Обід коштує приблизно 1,53 TD у звичайному бістро, 68 TD — в недорогому якісному кафе в центрі міста. Похід у ресторан обійдеться в 1012 TD, у хороший ресторан — 1520 TD (без напоїв). У Тунісі існує сформований перелік екскурсійних програм, які пропонують всі агентства, що працюють при готелях: дводенна подорож у Сахару автобусом коштуватиме від 140 до 180 динарів на людину, одноденна поїздка Туніс-Карфаген-Сиди-Бу-Саїд — 56 динарів, круїз на незаселений острів — 56 динарів, тригодинне перебування на піратському кораблику, що включає й обід, посеред моря — 20 динарів на людину, відвідування Картаж-ленду, тобто місцевого Диснейленду — 56 динарів. Вхід практично в усі музеї коштує 2 динари, за Ель-Джем запросять 4,2 динара, квиток по Карфагену — 5,2 динара. А ще можна розважитись, покатавшись на квадроциклах (за 30 хвилин доведеться заплатити 10 динарів) повз маслинові гаї, зарослі кактусів, пасовища верблюдів. Приваблює Туніс і прихильників дайвінгу — своїми кольоровими рифами, каньйонами і скелями, величезною кількістю затонулих кораблів, а також багатим підводним світом. Місця занурення і дайвінгові центри розташовані уздовж всього узбережжя Тунісу, що робить їх доступними з будь-якого курорту. Ще одна перевага відпочинку в Тунісі — можливість розслабитись на процедурах таласотерапії. Для процедур тут використовують свіжу морську воду, яка береться за 450 метрів від берега на глибині 610 метрів. Така вода багата мінеральними солями та олігоелементами, ідентичними людській плазмі. Ну а рідним та друзям туристи привозять сувеніри — кераміку, шкіряні вироби і маски, різьблені шахи, світильники, плюшеві і шкіряні фігурки верблюдів, барабани, національні костюми, кальяни, а також місцеві вина, оливкову олію, східні солодощі та спеції.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також