Туреччина — реальний конкурент Криму:

7439 0

Ми у соцмережах:

Туреччина — реальний конкурент Криму:

Минулого тижня ми розповідали про особливості цьогорічного відпочинку в рідних краях. А сьогодні ви можете порівняти ціни та умови вітчизняного і закордонного відпочинку, дешевші пропозиції якого вже реально конкурують із кримськими курортами.

Самотніх українських туристок у деяких консульствах сприймають за повій На початку кожного літнього сезону вже традиційними стають повідомлення про чергове підвищення цін. Не став винятком і цей рік — як розповіла директор туристичної агенції «Адріатік Тур» Людмила Маркова, цьогорічний відпочинок за кордоном обійдеться приблизно на 20-25% дорожче, ніж торік. Подорожчала навіть традиційно недорога Туреччина, що пояснюється таким же традиційно високим попитом на її туристичні послуги. До речі, останнім часом серед рівнян помітно зросла кількість бажаючих відпочити з максимальним комфортом у готелях високого рівня, що спричинило підвищення цін і в них. Проте незважаючи на подорожчання, для українців Туреччина все одно залишається найдешевшим і найдоступнішим закордонним курортом. Адже крім відносно низьких цін — мінімальна вартість тижневого відпочинку в Туреччині нині становить близько 300 доларів (переліт, проживання у тризірковому готелі, харчування за системою «все включено», страхування), до цієї країни нашим співгромадянам ще й найлегше потрапити. Щоб стати гостем цієї країни, навіть не потрібно попередньо виробляти візу, видається вона в аеропорту по прильоті на місце й коштує 20 доларів. Натомість відпочити у країнах Шенгенської зони значно важче — далеко не всім нашим громадянам посольства відкриють візу. Адже для того, щоб її отримати, необхідно, зокрема, й підтвердити свою платоспроможність в розрахунку як мінімум 100 євро на добу запланованого відпочинку. До того ж працівники деяких посольств з недовірою ставляться до наших жінок, котрі подорожують без супроводу чоловіка з однаковим прізвищем, підозрюючи їх у зовсім відмінних від відпочинку намірах. Тож якщо ви запланували вирушити до країн Шенгенської зони, варто завітати до туристичної агенції за 2-3 тижні, щоб мати запас у часі — якщо посольство відмовить вам у наданні візи, ви хоча б не сплачуватимете штраф готелю, до якого не зможете поїхати, за заброньоване місце (подібний штраф можне становити вартість триденного відпочинку). А от консульський збір — близько 35 євро, вам не повернуть у будь-якому випадку.

У Болгарії гарно, але дорого, а в Криму просто дорого Крім Туреччини, у рівнян користуються попитом також тури до Єгипту, відвідати який можна за 300 доларів (переліт, страхування, тижневе проживання у тризірковому готелі, харчування за системою «все включено»). А от подорож до Болгарії обійдеться дорожче — можливо, саме тому ця країна не користується у рівнян особливим попитом. Звичайно, Болгарія має свої переваги перед берегом турецьким — хоча б тепліше, ніж Середземне, Чорне море. Але є й свої мінуси. Наприклад, переліт до Болгарії досить дорогий — від 200 доларів і вище. Можна, звичайно, доїхати до місця призначення й автобусом, але тоді доведеться провести в дорозі близько 30 годин. До того ж, у цьому випадку вам доведеться відкривати дві візи — до самої Болгарії й транзитну румунську візу. Крім того, наші туристи вже звикли до поширеної в Туреччині системи «все включено» — це коли, заплативши за тур, можна не лише їсти й пити досхочу впродовж цілого дня, але й споживати в необмеженій кількості алкогольні та безалкогольні напої місцевого виробництва, закуски, фрукти, солодощі, безплатно відвідувати наявні в готелі дискотеки, тренажерні зали, басейни та інше. Подібна система в Болгарії ще не досить поширена, й тури, що її передбачають, коштують значно дорожче. Вартість звичайних турів (проживання у тризірковому готелі+сніданок) становить близько 15-20 євро за добу, в чотири-п’ятизірковому — 45-50 євро за добу з особи. Якщо ж порівняти відпочинок у Туреччині з більш звичним для українців кримським, то, на жаль, «підтримувати українське» щороку стає все більш невигідно. Чи не єдиною суттєвою перевагою Криму є клімат, котрий значно лагідніший, приємніший і корисніший для здоров’я, ніж турецький. А от кримський сервіс вже не витримує жодної критики. Наприклад, навіть найменший тризірковий турецький готель обов’язково має відкритий басейн, хоча б невеликий. Чого в більшості кримських закладів ви не знайдете. Також більшість турецьких готелів пропонують своїм гостям ще й анімаційні (розважальні) програми. У Криму ж проживання двох осіб у номері готелю приватного типу, котрий за сервісом відповідатиме турецькому тризірковому середнього рівня, коштуватиме близько 100 доларів за добу. Звісно, про систему «все включено», басейни та розваги в цьому випадку не йдеться.

Греція — хороша альтернатива Туреччині Проте й турецькі принади деяким туристам вже встигли набриднути — принаймні у місті вже з’явилася подібна категорія відпочиваючих. Саме для них хорошою альтернативою Туреччині може стати Греція. До того ж туристам «зі стажем», котрі бували раніше в інших країнах, посольства відкривають візи охочіше. Крім дуже чистого й теплого моря та краси краєвидів, Греція може привабити туристів ще й багатою історичною спадщиною — у ній є на що подивитися! До того ж Греція спокійна країна, що забезпечує туристам досить високий рівень обслуговування, а греки, в порівнянні з турками, більш доброзичливі. Любителі морської чи екзотичної кухні можуть сміливо бути відвідувачами численних грецьких кафе та ресторанів, натомість у Туреччині чи Єгипті експериментувати з власним шлунком і харчуватися за межами готелів знавці не рекомендують. В Рівному особливим попитом користуютсья поїздки на острів Кріт — переліт, тижневе проживання у чотиризірковому готелі, дворазове харчування або за системою «все включено» обійдеться в середньому в 700-800 євро. Є туристи, котрі також цікавляться Іспанією — як материковою, так і острівною, наприклад, меккою молодіжного відпочинку — островом Ібіца. Тижневий відпочинок в іспанському тризірковому готелі зі сніданками та вечерями за типом шведського столу обійдеться в середньому від 600-700 доларів з особи. А загалом, на індивідуальне замовлення клієнта йому можуть підібрати будь-який нестандартний тур до будь-якої країни. Проте в такому випадку відвідати туристичну агенцію слід заздалегідь — як мінімум за три-чотири тижні.

Автобусні тури для активних туристів Якщо ж гріти кісточки на морському узбережжі вам нецікаво, то можна присвятити відпустку активному туризму, що дозволить побачити пів-Європи. Таку можливість пропонують автобусні тури, що також користуються досить великим попитом. Наприклад, можна вирушити за маршрутом: Берлін-Амстердам-Брюссель-Ватерлоо-Париж-Реймс-Люксембург-Кельн-Познань. У цілому поїздка займає два тижні — в кожному місті туристи зупиняються на один-два дні, а в Парижі — аж на чотири. Нині нічні переїзди практикуються рідко, тож подорожуючі, як правило, зупиняються на ночівлю в готелях туристичного класу (2-3 зірочки) та снідають у них. Тур, у вартість якого входить проїзд, проживання та сніданки в готелі, послуги екскурсовода, оглядові екскурсії, коштуватиме 600 євро. Проте за вхід до музеїв, театрів, аквапарків та додаткове харчування платити доведеться окремо. Шестиденна подорож до Польщі (Краків-Варшава) коштує 145 євро, до Чехії (Прага-Карлові Вари-Кутна Гора) — 145 євро, до Угорщини (Будапешт-Сентедре-Вишеград) — 125 євро.

«Горящі» путівки Тим, хто мріє відпочити за кордоном, але не має достатньо коштів, варто знати про так звані горящі путівки. Вони з’являються тоді, коли хтось відмовляється від заздалегідь заброньованого місця й готель, щоб не втратити своїх грошей взагалі, продає його за дуже приємною ціною — в середньому вартість туру за «горящою» путівкою нижча за аналогічний звичайний тур на 30-40%. Наприклад, стандартний тижневий відпочинок у Туреччині може подешевшати до 220 доларів і нижче. А у день мого спілкування в агенції «Рівнетурист» була «горяща» путівка, за якою можна було впродовж тижня відпочити у п’ятизірковому турецькому готелі за 299 доларів. Єдиним і суттєвим недоліком таких путівок є те, що вирушати на подібний відпочинок доводиться практично наступного ранку. До того ж якщо «горяща» путівка з’являється, то вона пропонується на продаж одразу всім українським турагенціям. Тож якщо ви якимсь чином дізналися про її існування, на роздуми у вас є практично хвилини — хто першим в Україні забронює «гаряче» місце, той і поїде на дешевий відпочинок. Проблематично й дізнатися інформацію про такі путівки — звичайно, можна періодично обдзвонювати туристичні агенції, однак чи пощастить вам — не факт.

Варто знати 1. Щоб ваші очікування збіглися з реаліями, слід усвідомити просту істину — надто дешеве не може бути надто хорошим. 2. Туристичні агенції не несуть відповідальності за затримки авіарейсів, котрі іноді мають місце — найчастіше, на 0,5-4 години. Та й самі авіакомпанії не несуть жодних матеріальних зобов’язань перед своїми клієнтами, якщо тривалість затримки рейсу була меншою за одну добу. 3. Незважаючи на те, що Рівне має власний аеропорт, всі закордонні тури розпочинаються з київського аеропорту, добиратися до якого ви маєте самостійно. 4. Прагнучи відпочити за кордоном, перевірте свій закордонний паспорт — до закінчення терміну його дії повинно бути не менше трьох місяців. 5. Якщо дитина вирушає за кордон у супроводі одного з батьків чи третіх осіб, її обов’язково повинен супроводжувати нотаріально завірений дозвіл на подорож від одного чи двох батьків відповідно. До того ж особа дитини віком до 5 років має бути обов’язково вписана до закордонного паспорта мами чи тата, якщо дитина старша — у закордонний паспорт батьків ще й має бути вклеєна її фотографія.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також