Українські курорти: ціни підвищилися, а туалет все ще на вулиці

9946 0

Ми у соцмережах:

Українські курорти: ціни підвищилися, а туалет все ще на вулиці

Незважаючи на те, що червнева погода аж ніяк не сприяє початку курортного сезону, він все ж розпочався. Літо буває лише раз на рік і кожен бажає провести його максимально корисно для власного організму. Тож куди краще вирушити на відпочинок в Україні й у скільки він обійдеться цього літа — говоримо сьогодні. А про можливості закордонного відпочинку розповімо наступного тижня.

Високі ціни та недобросовісна реклама — ознаки цьогорічного курортного сезону Найперший неприємний факт, з яким я стикнулася, з’ясовуючи цьогорічні морські реалії — невідповідність заявлених у деяких рекламах мінімальних цін з реальною вартістю відпочинку, котрий пропонують місцеві туристичні агенції. Наприклад, у рекламних виданнях є повідомлення про те, що відпочити в Залізному Порту можна, починаючи від 280-300 гривень (проїзд+проживання). Проте, зателефонувавши за вказаними в оголошеннях номерами, я з’ясувала, що реальна вартість подібного відпочинку чи не вдвічі більша. Подібну ситуацію працівники турагентств пояснюють постійним зростанням цін у зв’язку з наближенням «високого курортного сезону» — вартість відпочинку на початку червня суттєво відрізняється від вартості відпочинку в серпні. Проте мінімальні ціни, вказані в багатьох рекламах, так і залишилися травнево-червневими— таку «забудькуватість» турагентств можна розцінювати лише як яскравий приклад недобросовісної реклами. Тож якщо ви зібралися на відпочинок у липні-серпні, на 300 гривень можете не розраховувати, навіть їдучи на традиційно недорогі курорти Херсонської та Одеської областей. Наприклад, проїзд і десятиденне проживання в двомісному номері зі зручностями на базі відпочинку на березі моря в туроператора «Прусана» коштує 570 гривень з особи, у три-чотиримісному номері — 450 гривень (найближчі заїзди — 6, 16 і 26 липня). МПП «Марія Сервіс» пропонує проїзд+проживання на базі відпочинку (до моря 5 хвилин ходьби) в номері зі зручностями за 680 гривень, у номері без зручностей — за 530 гривень. За бажанням можна також замовити харчування — 35 гривень на добу. Якщо ж задовольнитися зручностями на вулиці й душем «літнього типу», то проїзд до Залізного Порту й проживання у дво-, три— та чотиримісних кімнатах приватного сектора може обійтися вам у 495 гривень — заїзди 10 та 20 липня, або у 545 гривень — заїзд 30 липня (турагенція «Сондо»). Ця ж агенція пропонує подібний відпочинок і у Скадовську — 455 гривень (заїзд 15 липня), 505 гривень (заїзд 25 липня). 10-денний відпочинок у Приморську (Одеська область) обійдеться у 750 гривень за проїзд, проживання (зручності на території або на поверсі) і триразове харчування («Рівнетурист»). Відпочинок (проїзд+проживання зі зручностями на території+3-разове харчування) на базах відпочинку «Сонячна» чи «Романтик» у Затоці обійдеться у 743 гривні за 10 днів (ПП. Шишкіна В.Г.). Якщо бажаєте пристойніших умов, то за 660 гривень можна відпочити на приватній базі відпочинку «Катерина» у Старій Затоці — проїзд+проживання у номерах зі зручностями. Їсти можна готувати як самостійно, доплачуючи за гостинність по гривні за добу, або харчуватися у кафе бази — близько 40 гривень за сніданок, обід та вечерю. Якщо завдання добратися до Затоки самостійно вас не лякає, в «Рівенському бюро подорожей та екскурсій» можна придбати путівки на базу відпочинку за 75 гривень за добу (проживання+триразове харчування).

Крим знову подорожчав Що ж до відпочинку в Криму, то, як розповіла менеджер із внутрішнього туризму ЗАТ «Рівнетурист» Лідія Дубініна, він знову подорожчав — якщо у першому півріччі здравниці приймали відпочиваючих ще за торішніми цінами, то у другому півріччі вартість відпочинку зросте мінімум на 7-10%. Зросли в Криму ціни й на харчі та фрукти. Певною втіхою може слугувати той факт, що більшість здравниць поступово поліпшують свій сервіс і, зокрема, надають відпочиваючим додаткові послуги (за додаткові гроші) — самостійно здійснюють екскурсійне обслуговування, відкривають на своїй території перукарні, дитячі кімнати, в яких батьки можуть залишити нащадків під наглядом. Найдешевший кримський відпочинок можливий в Євпаторії — наприклад, тут можна відпочити на базі відпочинку й за 700 гривень за 10 днів (проживання, 3-разове харчування, без проїзду) — «Рівнетурист». Відпочинок у Судаку, Алушті на приватних базах відпочинку обійдеться дорожче — до 100 гривень на добу та ще й без харчування. Однак навіть у цьому випадку на поліпшений сервіс можна не сподіватися — як правило, зручності знаходяться на вулиці. Хоча якщо пошукати, можна знайти й винятки. Наприклад, туристичне агентство «Спеціаліст тревел» пропонує відпочинок у селищі Морському (Судак) на міні-базі по 670 гривень за 10 днів (проїзд+проживання, зручності у блоці, заїзди 4, 13, 22 липня). Є умови для приготування їжі або за 40-45 гривень можна замовити 3-разове харчування. Майте на увазі, що надто дешеві кримські пропозиції, як то кажуть, на любителя. Наприклад, якщо вас не лякає жити у... школі у кімнатах по 7 чоловік, то можете у липні відпочити в Ялті за 870 гривень (проїзд, десятиденне проживання, харчування у шкільній їдальні). Або в Євпаторії за 580 гривень (проїзд, проживання в окремій кімнаті в квартирі з господинею, без харчування) — «Галактик Тур». Мінімальна вартість відпочинку у кримському санаторії становить нині від 135-145 гривень за добу. Щоправда, якщо їхати до санаторію днів на десять, то цілком можливо, що у лікуванні вам відмовлять, хоч воно й входить у вартість путівки, а от гроші не повернуть. Як правило, туристичні агенції не організовують групи до санаторіїв, а можуть допомогти лише на індивідуальне замовлення клієнта. Тому добиратися до місця призначення вам доведеться самостійно.

Відпочинок у Криму без посередників Якщо ж ви бажаєте відпочити з більшим комфортом, можливо, є сенс взяти організацію відпочинку в свої руки. Адже приїхавши на місце відпочинку, можна орендувати і кімнати чи квартири в приватному секторі, і кімнати чи будиночки на приватних базах відпочинку, які, як правило, з усіма зручностями, з хорошими меблями, холодильником, телевізором, оснащені кондиціонерами та бойлерами. В цьому випадку ви зможете оцінити усі вигоди на власні очі та ще й не сплачувати комісійні посередникам. Щоправда, за такий відпочинок доведеться платити значно більше. Наприклад, вартість оренди однокімнатної квартири в Євпаторії становить у середньому 25-50 доларів за добу, двокімнатної — 30-100 доларів, будинку — 70-250 доларів за добу, залежно від відстані до моря та комфортності. Однокімнатну квартиру в Ялті неподалік моря можна винайняти за 60-90 доларів на добу, двокімнатну — в середньому за 100 доларів і вище, залежно від «гарячості» сезону. Двомісна кімната в приватному ялтинському котеджі обійдеться у 40-150 доларів за добу, залежно від рівня комфорту та усамітненості. Однак наведені ціни не вирок — на вокзалі кожного курортного міста вас зустрінуть десятки бажаючих надати вам «і стіл, і дім» за значно нижчими цінами. Щоправда, барвисті описи принад оселі згодом можуть «трішки» не збігтися з реаліями. У такому випадку не соромтеся розвернутися й піти шукати ліпше житло — на щастя, під час курортного сезону чи не кожен місцевий житель з радістю приймає гостей. Перед тим як вирушати в дорогу, можна зорієнтуватися на місцевості з допомогою Інтернету. Корисні сайти: www.crimea.naiti.ru, www.more.crimea.ua, www.crimean.info, www.sudack.com, www.evpatoriya.ru, www.i-evpatoria.com, www.irida-tur.crimea.ua, www.i-crimea.com. На них можна знайти чимало корисної інформації про кримські реалії, про ціни як на житло в приватному секторі, так і в різноманітних здравницях і навіть забронювати путівку по Інтернету.

Дитячий відпочинок Якщо ви бажаєте відправити своє чадо ближче до моря, будьте готові заплатити за якісний дитячий відпочинок цілком дорослу ціну. Наприклад, вартість путівки до знаменитого табору «Артек» становить від трьох до п’яти тисяч гривень, залежно від віддаленості корпуса до моря, комфортності кімнат і кількості дітей у кімнаті. Проте навіть незважаючи на високі ціни, придбати путівку до «Артеку» в літній сезон проблематично — надто вже високий попит. Певною альтернативою можуть бути інші дитячі табори, котрі поступово відходять від практики радянського дитячого сервісу й поліпшують умови проживання, харчування та дозвілля дітей, у котрих нині запити теж відчутно змінилися. Наприклад, хороші відгуки має табір «Мандарин», що знаходиться у селищі Піщане неподалік Євпаторії. Табір розташований на березі моря, діти проживають по 4-6 осіб в одній кімнаті, а п’ятиразове харчування проходить на зразок шведського столу. Крім того, дітям забезпечують активну культурну програму, в таборі працює велика кількість гуртків, є навіть інструктори з підводного плавання. Коштує 22-денний відпочинок 2,5-2,8 тисячі гривень залежно від сезону (туристична агенція «Адріатік Тур» ). Ціни на залізничні квитки й у марштрутках практично зрівнялися Після подорожчання залізничних квитків на дорогу до моря доведеться витратити значно більше грошей, ніж торік. Нині квиток до Сімферополя у плацкартному вагоні коштує 68 гривень (торік — 43 гривні), у купейному — 98 гривень (торік — 66 гривень). Натомість вартість проїзду в марштрутках приватних перевізників практично не змінилася. Як і торік «Шалена черепаха» домчить вас до Сімферополя за 100 гривень, до Євпаторії — за 120 гривень. Тривалість поїздки становить 16-18 годин. Перевізник «Спринтер-Люкс» також підвезе до Херсона (90 гривень), Скадовська (100 гривень). За умови проїзду групи подорожуючих можуть доїхати й до Залізного Порту за таку ж ціну. Тож нині у рівнян з’явився реальний вибір.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також