У 60 років навчилася керувати авто, у 70 — робити масаж

2024 0

Ми у соцмережах:

У 60 років навчилася керувати авто, у 70 — робити масаж

Рівнянці Ксенії Жадан виповнилося вже 87 років. Втім, незважаючи на вік, жінка має жвавий розум, здорову допитливість і прагнення до знань. Саме ці риси змусили її у 60 років піти на курси водіїв, а в 70 — записатися на курси масажистів. Невгамовна бабуся знаменита також тим, що залишила роботу лише перед 80-річчям і досі безкоштовно робить професійні масажі рідним та знайомим. Навіть смерть рідних, а їй довелося поховати чоловіка, доньку й сина, не зламала Ксенію Жадан. І вона продовжує з оптимізмом дивитися на світ.

Космонавту Макарову ледь не поставила «трійку» з фізики Ксенія Жадан — родом з Харківщини. У Рівне потрапила за направленням після закінчення педінституту. І саме тут у школі №5 працювала 30 років вчителем фізики й астрономії. Про своїх учнів вона згадує з особливою теплотою: — Діти були надзвичайні, уважні, допитливі. Могли задати запитання: «А чому одні люди чорношкірі, інші — жовті чи білі?». «Це питання не стосується фізики», — відповідала я. «А як же тоді кольоровий спектр?» — дивувалися мої школярики. І доводилося разом шукати відповідь на це запитання. А якось я була на підміні у школі №3. Вела фізику. І чомусь дуже мені запам’ятався Олег Макаров. Тоді й подумати не могла, що це хлоп’я стане космонавтом. Я його викликала і хотіла за відповідь поставити «трійку». Клас ахнув від несподіванки, почувши це. Видно, його вважали найкращим учнем. Я вирішила ще задати йому кілька запитань. Він відповів і я поставила йому «чотири», а не найвищу оцінку — «п’ять». Потім я вже подумала, що, мабуть, він був гарним практиком, а не теоретиком, тому й не дуже вмів пояснити теорію. Взагалі за весь період роботи в школі я випустила близько 30 тисяч учнів. І навіть досі мене запрошують на зустрічі випускників у школу. А найстаршим моїм випускникам вже по 72 роки.

”Рідним про те, що йду на курси водіїв, не розповідала, щоб не було соромно” Після школи, вийшовши на заслужений відпочинок, Ксенія Жадан влаштувалася санітаркою в лабораторію аптекоуправління. А потім ще 25 років свого життя віддала обласному краєзнавчому музею, де працювала доглядачем. Саме в цей період вона закінчила і курси водіїв. — Ми мали автомобіль «Москвич». Але у чоловіка були проблеми із зором, тому я вирішила сама навчитися керувати авто. Чоловік спочатку був проти цього, але потім змінив свою думку. Рідним і знайомим я про те, що йду на курси водіїв, не розповідала, щоб потім не було соромно, якщо не складу іспити й не отримаю посвідчення водія. На курсах, а мені тоді вже було 60 років, запитую викладача: «У вас такі старі, мабуть, іще не навчалися». А він відповідає: «Та ні, була ще викладач з інституту, то вона вже три роки не може скласти іспит з керування». Будову автомобіля я знала давно. Адже вчителів фізики навчали цього на курсах. Тому проблем з навчанням не виникало. А ось навчитися їздити за кермом я мріяла ще з молодості. Жінки зазвичай люблять прикраси, косметику, а я заздрила лише жінкам, які впевнено почувалися за кермом. Посвідчення я таки отримала. Правда, сама їздити боялася. Впевненіше почувалася, коли поруч сиділи чоловік чи син. Зараз вже авто не керую. Після смерті рідних автомобіль продала.

”Масаж у поліклініках робили непрофесійно, тому записалася на курси масажистів” На курси масажистів Ксенія Жадан записалася через хворобу. Адже їй потрібно було робити масаж, а в поліклініках, як впевнилась жінка на власному досвіді, його робили непрофесійно. — В поліклініці одна масажистка якось хвалилася: «Я так роблю масаж, що від мене рачки вилазять». А так робити неправильно. Бо масаж повинен бути приємним, а не болючим. Я це дізналася з медичної літератури. Адже хоч і не лікар, багато всього перечитала в обласній медичній бібліотеці. Потім вирішила на курси масажистів записатися, щоб навчитися робити масаж за всіма правилами. Закінчивши курси масажистів, Ксенія Жадан робила масаж собі і рідним. Потім, оскільки відвідувала раду ветеранів при будинкоуправлінні, запропонувала свої послуги людям, які входили в цю організацію. Причому робила масаж безкоштовно, бо в такому разі, впевнена жінка, масажист вкладає душу у свою роботу, отже, приносить більше користі.

”У мене ніколи не було культу їжі” Нині Ксенія Жадан живе в одній квартирі зі своїм 22-річним внуком. Вона продовжує цікавитися різноманітними методиками підтримання здоров’я та лікування: — Вирощую лікарську рослину «золотий вус», роздаровую її знайомим. Виготовляю з неї настоянки від різних хвороб. Адже ще цілителька Ванга казала, що краще ліками діяти на шкіру, а не приймати всередину. Ще важливо, як вважав академік Амосов, щоб людина віддавала природі більше, ніж бере, а не навпаки, як це робиться нині. Тоді буде гармонія. Також я не відмовляюся від руху, хоч уже сама далеко дійти й не можу. Користуюся маленьким стільчиком для того, щоб імітувати підйом східцями. Це — мій «маленький Еверест». Використовую іплікатор Кузнецова — прилад для зняття болю в суглобах, хребті, підвищення працездатності. Маю й спеціальний валик, на який лягаю для випрямлення хребта. Адже більшість хвороб виникають через застійні явища у хребті. Якби не робила всі ці вправи, мабуть, я давно вже б не могла ходити. А так сама себе обслуговую. Ще у мене ніколи не було культу їжі. Може, це все і є секретом того, що я досі більш-менш нормально почуваюся, незважаючи на вік. Ксенія Жадан намагається не бути осторонь і громадсько-політичного життя. Читає газети, дивиться телевізор, цікавиться політикою. — Взагалі вважаю, що кожна людина у цей світ прийшла не випадково, — ділиться своєю життєвою мудрістю Ксенія Жадан. - І якщо ми робимо гарні вчинки, живемо довше, якщо ні — нас карають хворобами. Ще вірю, що якщо людина щира і старається більше добра зробити для людей, то Бог дає їй здоров’я. Для мене нема поганих людей і ворогів. Навіть якщо до мене поставиться хтось негарно, то я не скажу, що ця людина для мене не існує, а просто пошкодую, що її не навчили робити правильно. І вірю, що навіть якщо до такої людини добре ставитися, вона згодом «підніметься», зрозуміє це.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також