У Рівному відновив роботу диспансер радіаційного захисту

1030 0

Ми у соцмережах:

У Рівному відновив роботу диспансер радіаційного захисту

З 14 липня Рівненський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту після чотирьох місяців перерви почав приймати на стаціонарне лікування хворих. Це єдиний медзаклад в області, де стаціонарно лікують пацієнтів із цукровим діабетом і муковісцидозом.

Рішення про відкриття ухвалила обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. До цього пацієнти медзакладу неодноразово звертались в обласну адміністрацію з проханням відкрити диспансер.

Суспільне повідомляє, що перша пацієнтка, яку поклали на лікування – Анна Веремчук, у дівчини генетичне захворювання – муковісцидоз. Хвороба вражає всі системи організму, найчастіше легені та шлунково-кишковий тракт. Аби не було загострень хвороби – необхідно два-три рази на рік лягати на стаціонар.

- Важливо дуже у лікарні (бути,-ред.), тут медперсонал, тут і катетери – дома не можна їх ставити і правильно за ними доглядати. Також різні масажі, дренажі, мені потрібно, щоб робили спеціальні масажі, відкашлювати, ну і слідкували, – розповідає Анна Веремчук і додає, що через велику дозу антибіотиків, які вона приймає, важливо, щоб за її станом слідкували.

За новими правилами, їжу пацієнтам приноситимуть у палату. Обмежене і пересування – хворим заборонено бачитись з родичами та виходити з відділень. 

- Кількість людей, як потребують стаціонарної допомоги у профільній лікарні зросла, – розповідає заступниця головного лікаря Оксана Сабадишина. - В першу чергу – це хворі з ендокринною патологією, всім відомої як цукровий діабет. В другу чергу – це хворі, які мають спадкову хворобу – муковісцидоз. В нас близько сорока пацієнтів в області, які потребують довготривалого перебування саме на стаціонарному лікувані.

У закладі також обслуговують, людей, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

- Засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих розчинів у медзакладі вдосталь. Їх вистачить при повній заповненості приблизно на два тижні, – каже головна медсестра Оксана Борейчук. - Є також одноразові халати, костюми, маски, шапочки, окуляри, щитки та рукавиці.

Прийматимуть у лікарні лише після того, як потенційний пацієнт пройде ПЛР чи ІФА - тестування.

- Серед пацієнтів закладу – 28 людей, хворих на муковісцидоз. В першу чергу будуть обслуговувати тих, в кого є термінова необхідність отримувати стаціонарне лікування, – розповідає завідувачка Центру муковісцидозу Світлана Олійник

Наразі у лікарні готові прийняти 48 пацієнтів, хоча загалом тут 190 ліжок. Більше хворих покласти тут поки не готові. Попри те, що палати розраховані на два-три ліжка, за правилами карантину знаходитися там може лише один пацієнт. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також