У світі шоста людина вилікувалася від ВІЛ

691 0

Ми у соцмережах:

У світі шоста людина вилікувалася від ВІЛ

Пʼятдесятирічний чоловік, якого назвали "женевським пацієнтом", є шостою людиною в історії людства, яка повністю одужала від ВІЛ після пересадки кісткового мозку.

Цитують France24. Суспільне. Новини.

Як розповідають вчені, всім попереднім пʼятьом пацієнтам трансплантували стовбурові клітини вже мутованого гена CCR5. Ця мутація перешкоджає проникненню ВІЛ до клітин.

У чоловіка діагностували ВІЛ у 1990 році. Він приймав антиретровірусні препарати до листопада 2021 року. Згодом лікарі порадили йому припинити лікування після трансплантації кісткового мозку.

У 2018 році пацієнту з Женеви так само пересадили стовбурові клітини для лікування особливо агресивної форми лейкемії, проте цього разу не вводили мутацію. Це означає, що вірус все ще здатний проникати в клітини пацієнта.

Проте через 20 місяців після того, як чоловік припинив приймати антиретровірусні препарати, які зменшують кількість ВІЛ у крові, лікарі Женевського університету не виявили слідів вірусу в його організмі. Дослідники кажуть, що не можуть виключити того, що ВІЛ може повернутися. Вони додали, що "женевський пацієнт" перебуває в стані тривалої ремісії.

Представив випадок із "женевським пацієнтом" науковець з французького Інституту Пастера Асьєр Саез-Ціріон. Він заявив, що якщо через 12 місяців не знайшли жодних ознак вірусу в крові, то й в майбутньому "велика ймовірність того, що його неможливо буде виявити". Хоч чоловік нині не має ВІЛ, проте й надалі знаходиться під пильним наглядом дослідників, аби вивчити лікування ВІЛ.

Попередні випадки виліковування від ВІЛ
Попередні 5 пацієнтів вважають вилікуваними від ВІЛ із: Берліну, Лондона, Дюссельдорфа, Нью-Йорка та Сіті-оф-Хоуп. Їм вводили стовбурові клітини із мутацією CCR5.

Першою людиною, що вилікувалась від ВІЛ, був Тімоті Рей Браун. Чоловіка охрестили "берлінським пацієнтом", який виздоровів від ВІЛ у 2009 році.

Другий випадок стався із "лондонським пацієнтом", про який писала преса у 2019 році, а у 2022 році — із Нью-Йорка.

Подробиці лікування четвертого пацієнта з Дюссельдорфа були розкриті в журналі Nature Medicine. У 53-річного чоловіка у 2008 році діагностували ВІЛ, а через три роки — гострий мієлоїдний лейкоз, небезпечна для життя форма раку крові. У 2013 році йому зробили пересадку кісткового мозку з використанням стовбурових клітин від жінки-донора з рідкісною мутацією у гені CCR5. Згодом він припинив антиретровірусну терапію ВІЛ у 2018 році. Через чотири роки послідовне тестування не виявило жодних слідів повернення вірусу в його організм.

Також є два випадки тимчасового "виздоровлення" у Бостоні. Там пацієнти також отримали звичайні та "дикі" стовбурові клітини під час трансплантації, але в обох випадках ВІЛ повернувся через кілька місяців після припинення прийому антиретровірусних препаратів.

Згідно зі статистикою Всесвітньої асоціації охорони здоров'я, на планеті живе понад 42 мільйонів людей, інфікованих вірусом імунодефіциту (ВІЛ), і щодня ця цифра збільшується ще на 14-15 тисяч. Більшість ВІЛ-інфікованих — молоді люди у віці до 30 років.

1 грудня у світі відзначають День боротьби зі СНІДом. За даними Міністерства охорони здоров'я України, станом на 1 листопада 2022 року на диспансерному обліку перебувало 155 722 людини з ВІЛ-інфекцією, а за десять місяців 2022 року офіційно зареєстрували 10 239 нових випадків. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також