Доведено, що нітрати шкідливі для організму, вони можуть викликати рак, перетворюючись у канцероген нітрозамін.
Доведено, що нітрати шкідливі для організму, вони можуть викликати рак, перетворюючись у канцероген нітрозамін. А от вчений Гері Міллер стверджує, що нітрати мають і позитивні для здоров`я властивості: вони знижують тиск, забезпечують здорове травлення, позитивно позначаються на в’язкості крові, покращують надходження кисню в мозок. Таким чином, встановив він у результаті досліджень, багаті нітратами овочі можуть стати природними ліками для запобігання порушенням в системі кровообігу і боротьби зі старечим недоумством. При цьому, зазначає автор, нітрати потрапляють у рослини не тільки з добрив. Рослина забирає азот із ґрунту і накопичує його насамперед у листі, перетворюючи в нітрати. У випадку, якщо рослина отримує багато сонячного світла, нітрати, у свою чергу, трансформуються у протеїни. Таким чином, через брак світла такі зимові овочі, як червоний буряк, шпинат, рукола і капуста, природним чином містять багато нітратів. Поки не зрозуміло, визнає Міллер, чи діють азотисті сполуки з добрив так само, як природні.