Удар по довірі

2340 0

Ми у соцмережах:

Удар по довірі

Рік тому Володимир Хомко вихвалявся, що його у Рівному люблять більше, ніж президента Порошенка. Приводом для гордості стало соціологічне опитування, профінансоване урядом Канади. А ось цьогорічні показники, які були нещодавно оприлюднені, Хомко ігнорує. Бо хвалитися нічим — довіра до рівненського голови впала на третину.

хомко Торік діяльність міського голови схвалювали 38% мешканців Рівного, міськвиконкому — 21%, міської ради — 25%. Додамо, що методи управління державою Петра Порошенка тоді, за інформацією тієї ж соціологічної групи «Рейтинг», підтримували 25% рівнян. Роботу міського голови Рівного Володимира Хомка тепер схвалюють лише 27% рівнян, а задоволення виборців Рівненською міською радою становить 21%.

Відсутність запалу

Кажуть, що Володимир Хомко уже керує містом без особливого запалу. У політичних колах Рівного популярною і в той же час дискусійною темою є вихід Володимира Хомка на пенсію — 1 серпня йому виповниться 60 років. Але питання «заслуженого відпочинку» не є таким нагальним. До наступних виборів Володимир Хомко таки головуватиме. І хоч про позачергові вибори уже ніби й не йдеться, а наступні — лиш за три роки, та сценарії уже відпрацьовуються. Не є таємницею те, що свою «службу громаді» голова звіряє по соцопитуваннях — частенько з різних питань управління містом їх замовляє. Кажуть, є й інші опитування, замовлені у львівської фірми, — для внутрішнього користування. По них звіряє голова свій рейтинг. І останнім часом, схоже, соціологи малюють уже не зовсім втішні цифри.

Черга на трон

Володимир Хомко, який управляв містом дев'ять років, не може так просто взяти та піти. Надто багато бізнесових інтересів зав'язано на зв'язках з ним. І тому виглядає логічним, що голова почав шукати собі заміну. Втім, на крісло голови уже вишикувалась черга. Олексій Муляренко, який, попри посаду голови ОДА, не здає мандат міського депутата, — один із них. Сергія Паладійчука, який, отримавши посаду секретаря ради, нібито пообіцяв не створювати конкуренції, все ж не варто недооцінювати. Останнім часом починає набирати ваги Віталій Герман, який уже реалізував кілька успішних проектів, а тепер має можливість проявити себе на посаді заступника міського голови і потай мріяти про кар'єру голови. Врешті-решт місія обрання спадкоємця — у руках Володимира Хомка. На кого він у майбутньому вкаже, той ним і стане. З великою ймовірністю. Бо виграє вибори, як правило, той, хто їх організовує. А серйозних опонентів щось поки не видно.

Смерть опозиції

Зверніть увагу — втрачає довіру не тільки голова, а й міська рада. І не дивно, бо якщо перефразувати відомий в минулому вислів, то виходить: говоримо рада, а розуміємо — Хомко. Немає нині опозиції у міській раді. Усі давно задобрені — як не посадами, то «сприянням».

Думка соціологів

Сергій Паладійчук, секретар Рівненської міської ради, а за покликанням — соціолог, вважає, що різниця у кілька відсотків у рейтингу довіри до міської ради не є важливою, адже вона лежить у межах похибки: — Тому не можна однозначно говорити, що у людей зменшився рівень довіри до міських депутатів. Якби було 30 %, а стало 15 %, то це уже інше діло. Якщо аналізувати ситуацію в загальному по Україні, то традиційно в людей перед виборами високий рівень очікувань від нової влади. В нас високий рівень патерналізму. Адже українці чомусь завжди очікують на прихід батька, який має сам за них усе зробити. Не вважає проблемними й для міського голови результати опитування рівненський соціолог Роман Микитюк: — Я проводив восени своє дослідження, то тоді позитивно оцінювали роботу міського голови 31% рівнян. Діапазон підтримки Володимира Хомка тримається у межах 27-34%. Можна констатувати, що від осені донині із позитивною оцінкою міського голови нічого не змінилося. Ті люди, які позитивно оцінюють роботу голови, як правило, за нього голосуватимуть. Соціологічна група «Рейтинг» не ставила питання, якщо на цих вихідних були б вибори міського голови, то за кого ви б проголосували. А майже 40 % рівень довіри до Володимира Хомка у 2016 році пояснюється тим, що це було майже одразу після виборів. На рівень довіри мешканців також впливає сезонність. Коли на вулиці тепло, то підтримка зростає, а коли зима, холодно в домівках, заметені вулиці, то симпатії падають. Адже вважається, що за все у місті відповідає міський голова. Проблема у тому, що особливих конкурентів у Володимира Хомка на виборах немає. Є ще Олег Червонюк, який тримає свій рейтинг завдяки газеті та сайту. А Якимець, Муляренко, Бучинський, які мали високий рейтинг на минулих виборах, зараз мають менше 5 % підтримки. Олексій Муляренко — голова Рівненської ОДА, Олексій Бучинський — заступник голови Рівненської облради, вони з містом мало асоціюються. А Дмитро Якимець довгий час не був активним.
Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також