Український борщ шкідливий?

5516 0

Ми у соцмережах:

Виявляється, голодувати шкідливе навіть тим, хто хоче схуднути. Адже організм людини поводиться, як собака. Навіть помираючи від голоду, він підкоряється інстинкту виживання і закопує частину їжі. Організм працює в подібному режимі. Якщо знизити кількість калорій до 2000, організм засвоїть 1700, а 300 — відкладе про запас! До цього висновку 19 років тому дійшов французький дієтолог Мішель Монтіньяк, який страждав від ожиріння: він їв так мало, що був ввесь час голодний, але його вага не змінювалася...

Виявляється, голодувати шкідливе навіть тим, хто хоче схуднути. Адже організм людини поводиться, як собака. Навіть помираючи від голоду, він підкоряється інстинкту виживання і закопує частину їжі. Організм працює в подібному режимі. Якщо знизити кількість калорій до 2000, організм засвоїть 1700, а 300 — відкладе про запас! До цього висновку 19 років тому дійшов французький дієтолог Мішель Монтіньяк, який страждав від ожиріння: він їв так мало, що був ввесь час голодний, але його вага не змінювалася...

Мішеля врятували «погані» вуглеводи Сьогодні знаменита система харчування Монтіньяка відома в усьому світі. А років 20 тому славнозвісний французький хлопець страждав від того, що був занадто товстий і мріяв позбавити від зайвих кілограмів не тільки себе, але й батька. Очевидно, ожиріння в сім’ї було спадковим. Молода людина соромилася свого тіла. Але ані заняття спортом, ані традиційна низькокалорійна дієта не давали результату. Психологічна рівновага Мішеля була порушена: вага товстуна не змінилася, але їсти хотілося постійно. З кожним прожитим днем сили залишали його. Тим часом, працюючи у фармацевтичній індустрії, Мішель мав уявлення про медицину, а також мав доступ до документації наукових досліджень. З них дізнався, що ліки вибірково впливають на різних хворих навіть з однаковими діагнозами. Так, препарат може допомогти тільки 57% хворих, а 43% будуть тільки отруювати ним організм. У цей час вченим стало відомо про глікемічні індекси — показники здатності вуглеводів, що містяться в їжі, підвищувати рівень цукру в крові. І Монтіньяк збирає дані про ці індекси в продуктах, створює свою систему їх поєднання, випробовує нову дієту на собі і — «втрачає» більш як 13 кг за три місяці. Так, переставши «напихати» себе «поганими» вуглеводами, він і продовжував формувати свою фігуру. Це стало порятунком Монтіньяків від ожиріння і винаходом свого методу для схуднення. При цьому кількість калорій і прийомів їжі не зменшилася. Просто змінилася комбінація набору продуктів і технологія приготування їжі. Француз на радощах поділився відкриттям з усім світом — у 1986 році він написав книгу «Їжте і худніть!».

Фаст-фуд погубить Україну Днями Мішель Монтіньяк вперше відвідав Україну. Ми побачили стрункого чоловіка в окулярах. Не знаючи, що він колись був досить огрядний, нізащо не здогадаєшся. У свої 61 він виглядає років на 50. — Стрункі французи — противники їжі промислового виробництва: вони здебільшого готують їжу вдома, не визнають фаст-фуди — ресторани швидкого приготування їжі. А багату на крохмаль картоплю їдять не більше трьох разів на рік, — розповів пан Монтіньяк. — Чому ж так катастрофічно повніють навіть люди, яких не назвеш ненажерами? Ми мало рухаємося чи занадто багато їмо? — Не обов’язково, щоб спалювати калорії, ходити в спортзал або мало їсти. Вся справа в порушенні обміну речовин через неправильний вибір продуктів і слабку роботу підшлункової залози. Після кожного прийому їжі підвищується вміст глюкози в крові людини, і підшлункова залоза починає виробляти інсулін, щоб знизити її рівень. Якщо раціон харчування не збалансований, а підшлункова слабка, то інсулін не може «спалити» зайву глюкозу і «заганяє» її в печінку, м’язи й інші тканини, створюючи запаси резервного жиру. — А які продукти небезпечні для товстунів? — «Найстрашніші» — ті, що містять крохмаль і глюкозу. «Хороші» продукти мають низький глікемічний індекс, «погані» — високий. З огляду на те, що в кухнях майже всіх країн світу хліб займає основу раціону (у нас він — голова. — Авт.), я рекомендую використовувати борошно грубого помелу. «Хороші» продукти мають глікемічний індекс не більше 50, як хліб з такого борошна. Ще це молочні продукти, несолодкі фрукти, бобові, гриби, овочі. Але тільки не картопля і варені буряк, морква! Наприклад, сира має індекс 35, тому не шкідлива товстунам. — А як же бути зі свіжоспеченим хлібом, який має приграничний індекс? — Перед вживанням його потрібно покласти на якийсь час у холодильник — тоді індекс знизиться. Любителів хлібної шкоринки можу заспокоїти — у неї індекс менший, ніж у м’якушки. — В основу національної української страви — борщу — входять варені картопля, морква і, що важливо, буряк. Що ж, нашим товстунам і борщ шкідливий? — Так, нехай вже відмовляться від традицій, раз хочуть бути здоровими. Перші страви не обов’язково їсти. Рідину в організм постачають соки, сирі фрукти й овочі. А при термообробці глікемічний індекс підвищується навіть у «хороших» продуктах. Але організатори, вже зі шкідливості, хотіли таки нагодувати його борщем, у чому й заприсягнулися. Проте, за нашою інформацією, це їм не вдалося: «законодавець» французької дієти так і не спробував заборонену страву. І що дивно, індекс борщу француз знав, а от індекс жаб’ячих лапок ми в нього так і не запитали. — Ви вважаєте, що жінки гірше «піддаються» схудненню, ніж чоловіки? — Це через відмінності в гормональній системі. Якось телефонує мені жінка, яка «сіла» на цю дієту і за півроку не схуднула. Я переконав її не змінювати меню і вона таки скинула вагу. Дієта розрахована на два етапи: на I вага скидається, на II — результат закріплюється. На I етапі припускається вживання двох типів їжі. Білково-ліпідна — це м’ясо або риба в поєднанні з овочами. Але при цьому потрібно намагатися знизити загальний глікемічний результат кожного прийому до 35! Білково-вуглеводна — це овочі з індексом до 50, риба і морепродукти, рослинні олії. Виключаються м’ясо, ковбасні вироби, яйця, молоко, масло, сметана, сир. На II етапі головне, щоб цей індекс не перевищував 50. Головне, потрібно кожен з’їдений продукт з високим індексом «гасити»: наприклад картоплю — зеленим салатом. ...Відступи у вигляді тортиків або келиха шампанського цілком можливі. Адже завжди можна «зажувати» високий індекс яблуком. Це і є перевага системи Монтіньяка. Як похизувався пан Монтіньяк, гарантія його дієти — 85% успішно схудлих, а низькокалорійна дієта діє тільки на 5%.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також