Український борщ шкідливий?

5140 0

Виявляється, голодувати шкідливе навіть тим, хто хоче схуднути. Адже організм людини поводиться, як собака. Навіть помираючи від голоду, він підкоряється інстинкту виживання і закопує частину їжі. Організм працює в подібному режимі. Якщо знизити кількість калорій до 2000, організм засвоїть 1700, а 300 — відкладе про запас! До цього висновку 19 років тому дійшов французький дієтолог Мішель Монтіньяк, який страждав від ожиріння: він їв так мало, що був ввесь час голодний, але його вага не змінювалася...

Мішеля врятували «погані» вуглеводи Сьогодні знаменита система харчування Монтіньяка відома в усьому світі. А років 20 тому славнозвісний французький хлопець страждав від того, що був занадто товстий і мріяв позбавити від зайвих кілограмів не тільки себе, але й батька. Очевидно, ожиріння в сім’ї було спадковим. Молода людина соромилася свого тіла. Але ані заняття спортом, ані традиційна низькокалорійна дієта не давали результату. Психологічна рівновага Мішеля була порушена: вага товстуна не змінилася, але їсти хотілося постійно. З кожним прожитим днем сили залишали його. Тим часом, працюючи у фармацевтичній індустрії, Мішель мав уявлення про медицину, а також мав доступ до документації наукових досліджень. З них дізнався, що ліки вибірково впливають на різних хворих навіть з однаковими діагнозами. Так, препарат може допомогти тільки 57% хворих, а 43% будуть тільки отруювати ним організм. У цей час вченим стало відомо про глікемічні індекси — показники здатності вуглеводів, що містяться в їжі, підвищувати рівень цукру в крові. І Монтіньяк збирає дані про ці індекси в продуктах, створює свою систему їх поєднання, випробовує нову дієту на собі і — «втрачає» більш як 13 кг за три місяці. Так, переставши «напихати» себе «поганими» вуглеводами, він і продовжував формувати свою фігуру. Це стало порятунком Монтіньяків від ожиріння і винаходом свого методу для схуднення. При цьому кількість калорій і прийомів їжі не зменшилася. Просто змінилася комбінація набору продуктів і технологія приготування їжі. Француз на радощах поділився відкриттям з усім світом — у 1986 році він написав книгу «Їжте і худніть!».

Фаст-фуд погубить Україну Днями Мішель Монтіньяк вперше відвідав Україну. Ми побачили стрункого чоловіка в окулярах. Не знаючи, що він колись був досить огрядний, нізащо не здогадаєшся. У свої 61 він виглядає років на 50. — Стрункі французи — противники їжі промислового виробництва: вони здебільшого готують їжу вдома, не визнають фаст-фуди — ресторани швидкого приготування їжі. А багату на крохмаль картоплю їдять не більше трьох разів на рік, — розповів пан Монтіньяк. — Чому ж так катастрофічно повніють навіть люди, яких не назвеш ненажерами? Ми мало рухаємося чи занадто багато їмо? — Не обов’язково, щоб спалювати калорії, ходити в спортзал або мало їсти. Вся справа в порушенні обміну речовин через неправильний вибір продуктів і слабку роботу підшлункової залози. Після кожного прийому їжі підвищується вміст глюкози в крові людини, і підшлункова залоза починає виробляти інсулін, щоб знизити її рівень. Якщо раціон харчування не збалансований, а підшлункова слабка, то інсулін не може «спалити» зайву глюкозу і «заганяє» її в печінку, м’язи й інші тканини, створюючи запаси резервного жиру. — А які продукти небезпечні для товстунів? — «Найстрашніші» — ті, що містять крохмаль і глюкозу. «Хороші» продукти мають низький глікемічний індекс, «погані» — високий. З огляду на те, що в кухнях майже всіх країн світу хліб займає основу раціону (у нас він — голова. — Авт.), я рекомендую використовувати борошно грубого помелу. «Хороші» продукти мають глікемічний індекс не більше 50, як хліб з такого борошна. Ще це молочні продукти, несолодкі фрукти, бобові, гриби, овочі. Але тільки не картопля і варені буряк, морква! Наприклад, сира має індекс 35, тому не шкідлива товстунам. — А як же бути зі свіжоспеченим хлібом, який має приграничний індекс? — Перед вживанням його потрібно покласти на якийсь час у холодильник — тоді індекс знизиться. Любителів хлібної шкоринки можу заспокоїти — у неї індекс менший, ніж у м’якушки. — В основу національної української страви — борщу — входять варені картопля, морква і, що важливо, буряк. Що ж, нашим товстунам і борщ шкідливий? — Так, нехай вже відмовляться від традицій, раз хочуть бути здоровими. Перші страви не обов’язково їсти. Рідину в організм постачають соки, сирі фрукти й овочі. А при термообробці глікемічний індекс підвищується навіть у «хороших» продуктах. Але організатори, вже зі шкідливості, хотіли таки нагодувати його борщем, у чому й заприсягнулися. Проте, за нашою інформацією, це їм не вдалося: «законодавець» французької дієти так і не спробував заборонену страву. І що дивно, індекс борщу француз знав, а от індекс жаб’ячих лапок ми в нього так і не запитали. — Ви вважаєте, що жінки гірше «піддаються» схудненню, ніж чоловіки? — Це через відмінності в гормональній системі. Якось телефонує мені жінка, яка «сіла» на цю дієту і за півроку не схуднула. Я переконав її не змінювати меню і вона таки скинула вагу. Дієта розрахована на два етапи: на I вага скидається, на II — результат закріплюється. На I етапі припускається вживання двох типів їжі. Білково-ліпідна — це м’ясо або риба в поєднанні з овочами. Але при цьому потрібно намагатися знизити загальний глікемічний результат кожного прийому до 35! Білково-вуглеводна — це овочі з індексом до 50, риба і морепродукти, рослинні олії. Виключаються м’ясо, ковбасні вироби, яйця, молоко, масло, сметана, сир. На II етапі головне, щоб цей індекс не перевищував 50. Головне, потрібно кожен з’їдений продукт з високим індексом «гасити»: наприклад картоплю — зеленим салатом. ...Відступи у вигляді тортиків або келиха шампанського цілком можливі. Адже завжди можна «зажувати» високий індекс яблуком. Це і є перевага системи Монтіньяка. Як похизувався пан Монтіньяк, гарантія його дієти — 85% успішно схудлих, а низькокалорійна дієта діє тільки на 5%.

Коментарі

Залиште вiдповiдь

Читайте також