Вибраємо зубну пасту?

4961 0

Ми у соцмережах:

Вибраємо зубну пасту?

Навіть регулярні візити до дантиста не допоможуть раз і назавжди позбутися проблем із зубами. Одна з умов їхнього здорового і доглянутого вигляду — правильна щоденна гігієна з використанням якісної зубної пасти. Від різноманіття яскравих тюбиків, що миготять на прилавках магазинів, розбігаються очі. На що варто звернути увагу, підбираючи зубну пасту?

Усі пасти поділяються на три категорії — гігієнічні, профілактичні й лікувальні. Перші призначені здебільшого для очищення зубів від нальоту й усунення неприємного запаху з рота, тому рекомендуються людям зі здоровими міцними зубами. До категорії лікувально-профілактичних належить більшість існуючих на ринку зубних паст. Вони мають набагато глибшу і серйознішу дію, запобігаючи появі тих самих «каріозних монстрів» і пародонтиту, відбілюючи і зміцнюючи зубну емаль. Вибираючи зубну пасту, потрібно насамперед досконально вивчити її склад. Відомо, що для захисту зубів від карієсу потрібно використовувати пасти із вмістом фтору і кальцію. Однак мало хто знає, що багато фторидних з’єднань токсичні, тому їхня частка повинна бути суворо обмеженою — близько 150 мг у пастах для дорослих і 50 мг — у дитячих. Зміцненню ясен і зняттю запалення слизової оболонки рота сприяють екстракти трав — м’яти, ромашки, шавлії, календули, звіробою і розрекламований прополіс (бджолиний клей), сповільнити процес утворення зубного каменю допоможуть з’єднання цинку, а стабілізувати кислотно-лужний баланс — речовина карбамід. Відбілюючий ефект досягається за рахунок додавання в пасту абразивів — найчастіше бікарбонату натрію або соди. Застосовувати такі пасти дозволяється не частіше 1-2 рази на тиждень, інакше можна пошкодити емаль. Близько 10% складу більшості сучасних зубних паст повинно припадати на цукрозамінник ксиліт, що перешкоджає появі мікробів і має профілактичну антикаріозну дію. А наявність у списку «інгредієнтів» з’єднання триклозану повинно вас насторожити: воно вбиває не тільки шкідливі мікроорганізми, але й корисні бактерії, знищуючи природну мікрофлору порожнини рота. Усі компоненти зубної пасти повинні м’яко, діяти на слизову оболонку і мати високу піноутворюючу здатність. Зараз дуже популярні гелеві пасти, отримані зі з’єднань кремнію і які мають різне забарвлення залежно від барвників, що додаються (блакитне, зелене, жовтогаряче і т.д.). Проте, за словами спеціалістів, їхня очищувальна здатність на порядок нижча, ніж у звичайних паст на крейдовій основі. Професійні лікувальні пасти — ефективний засіб для профілактики і лікування серйозних захворювань пародонту. До їх складу входять біологічно активні речовини — ферменти, мікроелементи, солі, вітаміни, антисептики і т.д. Однак для щоденного застосування такі пасти не підходять: їхній твердий склад дратує слизову оболонку рота і викликає відчуття дискомфорту. В ідеалі зубні пасти різного призначення варто чергувати — яким саме чином, вам підкаже стоматолог. Наприклад, для лікування карієсу або пародонтиту рекомендується вранці чистити зуби антикаріозною пастою, а ввечері — звичайною протизапальною. Не варто заощаджувати на зубній пасті: дешева продукція від маловідомих виробників у будь-якому разі буде поступатися в якості дорогій фірмовій.

Як правильно чистити зуби — Чищення зубів повинне займати не менше трьох хвилин вранці і ввечері. — Розташуйте зубну щітку під кутом 45 градусів до поверхні зуба і почніть чищення з верхньої щелепи, рухаючи від щоки до передніх зубів. Виконайте 10 кругових рухів, після цього повторіть те ж саме з іншого боку верхньої щелепи. — Круговими рухами в горизонтальному і вертикальному напрямку почистіть внутрішню поверхню зубів. — Потім переходьте до чищення жувальних поверхонь зубів. Необхідно виконати 10-15 рухів з кожного боку з рота назовні. — Повторіть те ж саме для зубів нижньої щелепи. — Для чищення передніх зубів розташуйте щітку перпендикулярно до зубного ряду. — На завершення помасажуйте ясна круговими рухами щітки (деякі зубні щітки обладнані спеціальними рельєфними «подушечками» для чищення ясен і язика) при зімкнутих зубах. — Чищення зубів щіткою повинне доповнюватися використанням зубних ниток — флосів, за допомогою яких легко вичищати міжзубні щілини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також