Скільки коштує весілля?

15300 0

Ми у соцмережах:

Скільки коштує весілля?

Із закінченням Петрівського посту працівники відділу реєстрації актів цивільного стану прогнозують розпал сезону весіль. Багато молодят прагнуть укласти шлюб саме в літній період, адже святкувати весілля в цю пору найзручніше з багатьох міркувань. Наприклад, влітку наречена може одягти сукню з глибоким декольте і відкритою спиною. Урочисте гуляння можна влаштувати у відкритому кафе або просто неба. Дешеві овочі та фрукти дозволяють зекономити на святковому меню. Скільки сьогодні у Рівному коштуватиме весільне свято — дізнавалися журналісти «РВ».

Весілля свадьба Урочиста реєстрація шлюбу коштує на сьогодні від 135 до 435 гривень. За словами начальника міського відділу РАЦС Тетяни Кічатої, вищу ціну сплачують ті пари, які хочуть провести урочистості у вихідний день. Окрім того, у 20 гривень обійдуться для молодят консультаційні послуги працівників РАЦСу при подачі заяви, у 2 гривні — бланк заяви і у 85 копійок — державне мито. Свідоцтво про реєстрацію шлюбу видається безкоштовно. Для подачі заяви у РАЦС потрібно пред’явити паспорти, ідентифікаційні коди та свідоцтво про розлучення при повторному шлюбі. На урочисту церемонію укладення шлюбу потрібно взяти паспорти, обручки, весільний рушник та коровай. Таїнство вінчання в православному храмі проводиться після офіційної реєстрації шлюбу. Ціна обряду в кожній з церков обумовлюється індивідуально і залежить від статусу храму і стану приходу. Так, у Свято-Покровському соборі у нижньому храмі вінчання коштує 200 гривень, у верхньому храмі із криласним хором — 230, у верхньому з архієрейським хором — 260 грн. У Свято-Успенській церкві на вул. Шевченка вінчання коштує 270 гривень, у Свято-Георгіївському храмі Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря — 200 гривень. Таїнство вінчання безкоштовно проводять лише в євангельських християн-баптистів.

Одягти наречену дорожче, ніж нареченого

Головним атрибутом шлюбної церемонії для кожної нареченої є весільна сукня. Цьогоріч, за словами менеджера весільного салону «Грейс» Наталії Чулій, спостерігається тенденція відходу від пишних спідниць, а попитом користуються класичні варіанти суконь, пошиті по фігурі. Вишуканості й неповторності при простому крої вбрання майстри досягають за допомогою елементів оздоблення і комбінації різних типів тканин. У моді також залишаються сукні зі шлейфами. Щодо кольору весільного вбрання, то рівнянки дотримуються консервативних традицій: найчастіше наречені обирають сніжно-білий або колір слонової кістки. До речі, колір слонової кістки — хіт цьогорічного весільного сезону. В Рівному нині працює більше десяти весільних салонів. Майстрині тут виготовляють вбрання за іноземними каталогами або за індивідуальним замовленням. Вартість весільної сукні коливається від 500 до 26 тисяч гривень. Так, наприклад, костопільська майстриня Лідія Дубніченко виготовляє на замовлення весільне вбрання за ціною від 500 до 3 тисяч гривень. У весільному салоні «Грейс» вартість сукні для нареченої становить від 3 тис. гривень до 26 тис. У салоні «Долорес» — від 1200 до 6000 грн. Заощадити на весільній сукні можна, взявши її в салоні напрокат. Перший прокат обходиться, як правило, в 50-60% від вартості плаття, другий — 40%. Також можна вирушити за весільним вбранням на гуртовий ринок до Хмельницького або Чернівців. Це дасть змогу придбати сукню для нареченої на 30-40% дешевше, ніж у Рівному. Але, здебільшого, це будуть «базарні» варіанти без претензії на ексклюзивність. Костюм для нареченого в Рівному можна придбати за ціною від 600 до 2500 гривень. Продавці весільного вбрання радять чоловікам купувати костюм, сорочку та краватку в одному магазині, щоб створити повноцінний образ. Ціна взуття для молодого та молодої — від 250 гривень. Вартість зростає залежно від моделі й матеріалу для його виготовлення.

Довжина фати — на ваш розсуд

Невід’ємним аксесуаром весільного вбрання нареченої є фата. Коштує вона в Рівному від 150 гривень до 1500. Ціна залежить від дизайну, тканини та оздоблення. Цьогорічний сезон не регламентує довжину фати, вона може бути коротенькою — до плечей і може сягати довжини сукні. Єдина вимога — вона має складатися з кількох шарів і бути пишною. До речі, в народі побутує така прикмета: чим довша фата, тим тривалішим буде спільне життя молодят. До літнього варіанта весільної сукні стилісти радять придбати рукавички. Ціна на них — від 100 гривень. Працівники весільних салонів радять підбирати їх до весільної сукні, а точніше, до тієї тканини, з якої сукня пошита. Вибір довжини рукавичок залежить від довжини рукава. Рукавички вище ліктя підійдуть до сукні без рукавів, до ліктя — з коротким рукавом, не вище зап’ястя — з довгим рукавом. Золоті та срібні прикраси, як правило, до весільної сукні одягають рідко. Найкраще підходять нареченій прикраси з перлів. Хоча нині продавці пропонують великий вибір якісної біжутерії, що не менш ефектно виглядає. Прикраси «спустошать» гаманець нареченої на 200-1000 гривень. Весільний букет сьогодні, як правило, створюють майстри-флористи. При розробці дизайну враховують зріст нареченої, фасон сукні. Високим і струнким найкраще підійде спадаючий букет — «водоспад», «крапля» або «муфта». Для мініатюрної нареченої найкраще пасуватиме букет-кулька на портбукетниці. До класичної сукні з пишною спідницею дизайнери радять підбирати спадаючий, а до короткого і вузького вбрання пасуватиме маленький букет. Найпопулярніші квіти, які включають у весільний букет, — троянди. Білі, кремові й рожеві тони переважають над іншими. Вартість весільного букета становить від 100 до 450 гривень, залежно від кількості квіток та складності композиції. Записатися на манікюр і зачіску нареченій потрібно заздалегідь. За тиждень до весілля потрібно зробити пробну укладку, щоб побачити, що не подобається, й навпаки. Ціна весільної зачіски залежить від довжини волосся і складності укладки: від 100 до 250 гривень. Святковий макіяж обійдеться нареченій у 100 гривень, а вишуканий весільний манікюр у 50-70 грн.

Мода на тоненькі обручки минає

Як правило, витрати на придбання обручок лягають на плечі нареченого. Працівники магазину «Київський ювелірний завод» розповідають, що найбільшим попитом у рівнян користуються саме золоті обручки. У цьому сезоні спостерігається тенденція до підвищеного попиту на масивні золоті вироби. Мода на тоненькі обручки поступово минає. Хоча вага золотого виробу в першу чергу залежить від фінансової спроможності молодят. Так, наприклад, один грам золота в рівненських ювелірних магазинах коштує від 260 до 280 гривень. Мінімальна ж вага обручки становить 1,5 грама. Вишивання весільного рушника в минулі часи було обов’язковим завданням для майбутньої нареченої. Та нині на речовому ринку або за оголошеннями можна придбати вишиті рушники на різний смак за ціною від 150 гривень. Найменша необхідна кількість рушників для весілля — п’ять: рушник, на який стають молоді при вінчанні, рушники на ікони для нареченого та нареченої, рушник для пов’язування рук молодому подружжю і рушник під коровай. Благословляють на шлюб молодят іконами батьки або хресні. Раніше ікони брали з рідних домівок і передавали як домашню святиню від батьків до дітей. Нині ж святі образи можна придбати у храмі за ціною від 25 гривень. Нареченій купують ікону Божої Матері (найчастіше Казанської), нареченому — ікону Спасителя. Жодне весілля не обходиться без традиційного короваю. Та навіть і на цей смачний атрибут є своя мода. Директор коровайного цеху «Март» Тетяна Мартинюк розповідає, що на сьогодні найбільш модні короваї європейського стилю. Тобто прикрашені не традиційною білковою оздобою, а марципановою та цукровою мастикою. Вартість такого короваю становить 45-50 гривень за кілограм. Весільний хліб із білковим оздобленням коштує 28 гривень за кілограм. Кілограм короваю із прісного тіста обійдеться у 28-30 гривень.

Нагодувати гостя — 150 гривень

Більшість кафе та ресторанів Рівного приймають замовлення на проведення весіль, орієнтуючись на ціну 150-200 гривень з однієї людини. Щоправда, обдзвонивши з десяток закладів, можна знайти й більш привабливі пропозиції для гаманця. Так, наприклад, у ресторані «Іннес» проведення весілля обійдеться у 120 гривень з людини, на таку ж суму можна замовити пригощання у кафе «Журавлина», в їдальнях великих підприємств — 80-100 гривень. Багато закладів громадського харчування організовують різноманітні акції для молодят. Так, наприклад, ресторан «Марлен» пропонує послуги шлюбного автомобіля та номер для наречених, які вирішили відзначати весілля у цьому закладі, ресторан «Фламінго» пропонує 10-відсоткову знижку на святкове меню. При виборі ресторану варто враховувати кількість запрошених гостей, рівень достатку, місцезнаходження ресторану (для полегшення доїзду гостей на весілля) та контингент гостей. Людина, котра повинна створити атмосферу свята, скоординувати роботу, музикантів, кухні, артистів шоу-програми, повести за собою всіх гостей, словом, зробити свято веселим, цікавим та незабутнім — це тамада. Його послуги в Рівному коштують від 100 у.о. Роль тамади на весіллі можуть виконувати й артисти музичних гуртів. Це дозволить дещо зекономити на розважальній програмі. Так, наприклад, рівненський вокальний гурт «Тріо», окрім музичної програми, пропонує й розважальну. Вартість послуг музикантів обійдеться в середньому 1500 гривень за один день весілля. Святкове оформлення залу коштує по-різному, залежно від того, чим він прикрашений. Найпоширеніший варіант — кулі, наповнені гелієм і різні фігури з них. Найпростіша комбінація — ланцюжок — коштує близько 20 гривень за метр, одне серце середнього діаметра — 300 гривень і вище залежно від складності й кількості використовуваних кульок. Вартість послуг відеооператора коштує від 1500 гривень, фотографа — від 800 гривень. Останнім часом фотомайстри пропонують молодятам виготовлення весільної фотокниги — її дизайнери монтують та виготовляють за допомогою спеціальної комп’ютерної обробки. Щоправда, таке задоволення не з дешевих — коштує воно від 3500 до 5000 гривень.

Весільні голуби

Додати урочистості святковому дійству можна за допомогою святкових салютів і феєрверків. Як повідомила менеджер агенції «Свято-феєрверк» Тетяна Омельчук, найбільшим попитом у рівнян сьогодні користуються салютні установки, розроблені спеціально для проведення весілля. Коштують вони від 400 гривень до 1100. Виїзд піротехніка на місце святкування обійдеться у 100 гривень. За словами пані Тетяни, цікавою новинкою для проведення весільних урочистостей є свічки холодного вогню, які молодята тримають під час весільного танцю. Вартість однієї такої свічки становить від 2,5 до 4,50 гривні. Вартість оренди весільних автомобілів — від 60 гривень за годину до 500. Півтисячі гривень коштує й година романтичної подорожі на кареті. Родзинку у проведення свята внесуть весільні голуби. За традицією, наречений та наречена одночасно випускають птахів у небо. Коли голуби полетять разом, вважають, що сімейне життя буде щасливим і довгим. Іноді до їхніх лапок прив’язують рожеву та голубу стрічку. Голуб, який летить перший, символізує первістка, з голубою стрічкою буде хлопчик, з рожевою — дівчинка. Рівнянин Анатолій Михнюк, який займається розведенням голубів, розповідає, що на весіллі традиційно випускають білих голубів. Вартість «оренди» одного птаха коштує 50 гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також