Від банкомата — до кондомата

4165 0

Ми у соцмережах:

Від банкомата — до кондомата

Торгівля через автомати у Рівному досі не прижилася. Що старенькі автомати з газованою водою, які стояли чи не на кожному кроці років двадцять тому, що новенькі автомати з кавою та іншими напоями, які почали ставити нещодавно, завжди страждали від покупців, які їх псували, псують і будуть псувати. Винятком є хіба що банкомати, але то інша тема. Нещодавно у місті з’явилися нові автомати, які продають… презервативи. Дуже зручно, особливо тоді, коли потреба скористатися презервативом несподівано виникла у покупця просто на вулиці.

Поки що особливого пожвавлення біля тих автоматів не спостерігається. Що вдень, коли повз них йдуть тисячі людей, що вночі, коли поодинокі перехожі традиційно йдуть купувати горілку, пиво та сигарети. Але ініціатори автоматизованої торгівлі «кондомами», як їх звуть за кордоном, не втрачають ентузіазму. Більше того, активісти Рівненського відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ, пропонують встановити ці кондомати у студентських гуртожитках, сподіваючись, що така своєчасна послуга убереже молодих людей від небажаної інфекції. Поки рівняни думають, чи проголосувати за нововведення своїм гаманцем, ставши у черги до кондоматів, своє ставлення до нововведення висловили не лише ініціатори презервативної автоматизації, а й представники влади та закладів охорони здоров’я.

Коментарі Євген Бобрикін, заступник голови правління Рівненського відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ: — У країнах Європи та Америки кондомати — звична річ. У Рівному є кілька таких: у двох підземних переходах, кіноцентрі «Ера» та клубі «Лагуна». Проте про них мало хто знає, і для міста кількох кондоматів замало. Ми дійшли такого висновку, зробивши опитування серед молоді міста. Молоді люди скаржилися на те, що вночі презервативів немає де купити, адже аптеки міста в таку пору вже зачинені. Також скаржилися на те, що презервативи дуже дорогі. Саме тому ми лобіюємо ідею встановлення в студентських гуртожитках кондоматів, адже на це потрібен спеціальний дозвіл. Наявність кондоматів у таких місцях, а також в нічних клубах, посприяла б запобіганню розповсюдженню різноманітних захворювань, що передаються статевим шляхом. Крім того, презервативи в кондоматах були б дешевші. Приміром, найдешевші коштуватимуть 2 гривні, що є доступною ціною для студента. Ціна дорожчих теж буде нижчою, ніж в аптеках: якщо «Контекс» в аптеці (3 штуки) коштує близько 20 гривень, то в кондоматі він коштуватиме 14 гривень. Щодо асортименту, то буде представлено 5-6 різновидів презервативів. З приватними підприємцями, що встановлюють кондомати, ми також обговорюємо можливість продажу презервативів за ціною не більше 50 копійок. У нас заплановано декілька зустрічей з представниками влади в області та місті. Надіємося, що заручимося їхньою підтримкою. Іван Вєтров, начальник обласного управління освіти: — Я не підтримую ідею встановлення кондоматів у гуртожитках. Те, що ними масово користуються в Європі та Америці, не означає, що їх треба і в нас легалізувати, адже це суперечить нашій моралі. На мою думку, нам такий досвід не потрібен. Кондомати не лише не запобігатимуть зростанню захворювань, що передаються статевим шляхом, а навпаки — прискорять його. Адже якщо вони будуть встановлені в гуртожитках, молоді люди вже не думатимуть, чи жити статевим життям до шлюбу. Автомати з презервативами розбестять нашу молодь, виховають в ній розуміння вседозволеності: можна робити все, що хочеш, в будь-який час і в будь-якому місці. Що ж буде, коли ці молоді люди стануть батьками? Вони передаватимуть набутий досвід своїм дітям. Цього не можна допускати. Гадаю, що вистачатиме тих заходів з профілактики та запобігання захворюванню на ВІЛ та СНІД, які управління освіти масово проводить спільно з управлінням охорони здоров’я. Михайло Стичишин, начальник міського управління охорони здоров’я: — Хочуть встановити кондомати — хай ставлять. Можливо, це дасть позитивний результат. Проте автомат — не вирішення проблеми. Насамперед потрібно поширювати інформацію серед молоді про безпечний секс, що й сприятиме тому, що вони користуватимуться презервативами. І тут не важливо, де вони їх придбають, — в аптеці чи в кондоматі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також