Лікарі вкотре попереджають про небезпеку лісових грибів, вживання яких може призвести до тяжких отруєнь та смертельних випадків. Найчастіше люди отруюються, вживаючи пластинчасті отруйні гриби, насамперед бліду поганку, помилково сприймаючи за їстівні печериці та сироїжки. Фахівці підкреслюють, що можна отруїтися й їстівними грибами, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.
До смертельно небезпечних грибів належить, зокрема, свинушка тонка — при отруєнні людина може померти за два тижні. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов`язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки. Медики стурбовані тим, що серед отруєних грибами є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Лікарі нагадують про симптоми грибного отруєння. Насамперед це — нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунка, підвищення температури тіла — з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до смерті, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна. Наступними симптомами лікарі називають галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності — з'являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких уражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно. Фахівці попереджають, що найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунка, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг — все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку. Якщо після вживання грибів ви помітили ці симптоми, негайно викликайте швидку допомогу. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов`язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Недоїдених грибів не викидайте — їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. У зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож щоб бути спокійним за здоров'я своє і своєї родини, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях. Лісові гриби не купуйте на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчастих грибів. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Під час посухи грибів краще не брати взагалі — у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин. Важливо декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після того продовжити готувати страви. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Також слід пам`ятати, що страви з грибів важкі для перетравлювання. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю. Ніколи не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.