ВРІЗАВ ДУБАСА

3104 0

Ми у соцмережах:

ВРІЗАВ ДУБАСА

Про те, як на місці старої дерев'яної хати на вулиці Гайдара з'явився будівельний майданчик, ніхто ані пресі, ані широкому загалу не повідомляв. Так само нікому, окрім кількох осіб, невідомо, хто і як здобув право звести на цьому місці семиповерховий будинок. Слава до будови прийшла лише тоді, коли двадцятиметровий будівельний кран посеред білого дня раптом впав на вулицю, лише дивом нікого не вбивши. Господар крана — підприємство "Західкран", керівником якого є Микола Дубас. Щоправда, як виявилось, до відомої родини Дубасів, що вже давно пустила у Рівному і області міцні газові корені, це підприємство ніякого відношення не має.

Зінаїда Ковшецька, пенсіонерка: — Вранці я вийшла на вулицю, подивилась на той кран. Ще подумала, не дай Боже, впаде... Тільки зайшла за ріг сусіднього будинку, як почула сильний удар чогось металевого об землю. Повернулась і побачила — кран лежить просто на вулиці. Добре, що він не рухнув на мій будинок, який розташований за п'ять метрів. Юрій Озарчук, рівнянин: — Я працюю неподалік. Зранку приїхав на роботу і як завжди припаркував свій автомобіль. Приблизно о 10-й годині ранку мені зателефонував колега, який залишив свій службовий автомобіль поряд, і розповів про те, що сталось. Коли вийшов на вулицю, то побачив перевернутий кран і стрілу, якою зім'яло передню частину мого авто. Поруч лежали кабелі, що були досі під високою напругою. Я зателефонував у міліцію та МНС. Разом з ними хвилин за 20 приїхали і працівники "Рівнеобленерго", які відключили кабелі від напруги. До того там ходили люди та їздили авто. Збираюсь писати заяву в міліцію. Сподіваюсь, що винні в цьому інциденті будуть покарані, а мені відшкодують завдані матеріальні збитки. Василь, кранівник: — Я клав стрілу, щоб почати ремонтувати кран. Порушень з мого боку жодних не було. Такої довжини стріли в межах такого майданчика, як тут, складаються без проблем. Зрештою, мені вже неодноразово за 30 років роботи на крані доводилось таке робити. Аж раптом кран перевернуло і він впав. Я думаю, що це сталось через те, що він вже дуже старий — 1982 року випуску. Його вже давно потрібно було на брухт здати. Василь Харковець, начальник міського управління освіти: — Добре, що в цей час у навчальному закладі "Центр Надії", що розташований за кілька десятків метрів від цієї новобудови, не було дітей. Відповідно, ніхто не постраждав. Добре також, що сам кран був розміщений не з боку школи. Інакше могло б бути набагато гірше. Іван Онищук, заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду в Рівненській області: — Цей кран марки МКГ-25ДР 1982 року випуску. В органах Держгірпромнагляду він не зареєстрований, відповідно, нами до експлуатації допущений не був. В даному випадку вік крана значення не має. В області працюють крани, яким вже й по 50 років. Обмежень у цьому немає. Головне, щоб вони пройшли усі необхідні обстеження та отримали висновки експертів, які дають право на тих кранах працювати. Наскільки відомо, кран впав через те, що кранівник неправильно виконував операцію з демонтажу стріли. В крані було виявлено технічні неполадки, тож кранівник намагався покласти стрілу. Робив це в положенні найменшої стійкості. Тому коли стріла була за два метри від землі, кран підірвало і він перевернувся. Після падіння кран вже навряд чи буде експлуатуватись.

Записав Влад ІСАЄВ.

Довідка "РВ"

Кран, що упав, був задіяний на будівництві семиповерхового житлового будинку на 29 квартир на вулиці Гайдара, 8. Будівництво почалось чотири роки тому. Генеральним підрядником робіт є місцеве приватне підприємство "Ранг". Будівельну техніку, зокрема будівельний кран, фірма винаймала за угодою в підприємства "Західкран".


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також