Врожайну картоплю вирощують з пробірок

6249 0

Ми у соцмережах:

Врожайну картоплю вирощують з пробірок

Що потрібно робити для того, щоб збільшити врожайність картоплі? Відповідь знають у селі Деражне Костопільського району, де розміщена біотехнологічна лабораторія. Там займаються вирощуванням насіннєвої картоплі і знають, як зробити так, щоб кожен рік був врожайним.

Картопля має здатність «вироджуватися», тобто через певний період вона втрачає здатність давати гарний врожай, дрібнішає, швидко псується. Для цього й потрібно купувати «елітне» насіння, процес вирощування якого розпочинається з пробірки. Цим і займається біотехнологічна лабораторія на базі приватного сільськогосподарського підприємства «Світанок» в Деражному Костопільського району. Проте «з пробірки» — не означає «з ГМО», хоча така картопля, зізнається директор «Світанку» Петро Чернецький, колись і справді до них була завезена: — Це було близько 10 років тому. Ми брали участь у канадській програмі. Фірма «Монсанто» запропонувала вирощувати на землях «Світанку» надані ними три сорти насіння картоплі з ГМО. Ми погодилися, оскільки нічого небезпечного в цій картоплі не вбачали: у ній було вміщено ген, згубний для колорадського жука. Проте розпочалася масова кампанія проти цієї картоплі. До нас завітала насіннєва інспекція, яка увесь врожай цієї картоплі вилучила, понівечила трактором і загорнула в яму. Самі ж ми вирощуванням гібридів картоплі не займаємося — лише сортопоновленням, тобто вирощуванням насіння різних сортів. Вирощування «елітного» насіння розпочинається з пробірки з поживним розчином, куди поміщають пагінець картоплі. Пробірки знаходяться в спеціальному приміщенні, де постійно горить світло — необхідна умова для їхнього зберігання. З одного такого пагінця можна, відрізавши листок, розмножити сотні рослин, як потім пускають корінь. Розсаду із рослин висаджують уже в теплиці, де вона росте близько 60 днів. Плоди, які дає розсада, — маленькі картоплини, до весни зберігають у сховищі, а потім три роки поспіль висаджують в полі. Останній врожай і буде «елітним» насінням, посіявши яке, людина отримає столову картоплю. — «Елітне» насіння дає як мінімум в півтора-два рази більший врожай і зберігає свій потенціал — врожайність — на п’ять-сім років, — говорить Станіслав Юхимець, завідувач Костопільського опорного пункту Інституту картоплярства (біотехнологічна лабораторія). У «Світанку» вирощують близько 20 різних сортів картоплі, які різняться за кольором (жовта, біла), смаковими та іншими якостями, як-от пристосованість до певного виду ґрунтів, кліматичних умов. — Найбільшою популярністю серед людей, які мають присадибну ділянку, користуються сорти Санте, Слов’янка та Біла роза, — говорить Петро Чернецький. — Санте — тому, що підходить для усіх ґрунтів, добре переносить високу вологість повітря та стабільно дає хороший врожай. Слов’янку беруть, коли хочуть отримати високий врожай картоплі, щоб мати можливість її реалізувати. А ось Білу розу називають «картоплею для ледарів», тому що це рання картопля, яка швидко проростає, її не встигає пошкодити колорадський жук та фітофтора — картопляні шкідники. Непогано зарекомендували себе сорти Беттіна, Тирас, Серпанок та Скарб. Ці сорти мають чудовий смак і, мабуть, є одними з найкращих, які я радив би брати. Хоча кожен сорт по-своєму хороший. Столову картоплю з виставки, організованої деражненським підприємством, взяв «на пробу» начальник обласного управління агропромислового розвитку Олександр Слободянюк. — Я взяв кілька картоплин сортів Беттіна, Скарб та інші, — пояснив п. Олександр. — Маю присадибну ділянку, з якої 2 сотки відведено під картоплю. Спробую виростити нові сорти. На Рівненщині є лише два великих господарства, яка професійно займаються вирощування насіннєвої картоплі — це «Світанок» та «Мальвіна», що в селі Підлужне Костопільського району. — Загалом у нас закуповують насіння картоплі великі фермерські господарства — наші постійні клієнти, проте інколи насіння залишається. Тоді продаємо його вроздріб. — говорить головний інженер-технолог з вирощування картоплі ФГ «Мальвіна» Віталій Цимбалюк. — Особливою популярністю користуються сорти жовтої картоплі, а це Серпанок, Тирас, також Беттіна, Людям, які купують в нас насіння, вдалося збільшити врожай з 50 кг картоплі до 120-160 кг на одній і тій же ділянці поля. Якщо приділити вирощуванню картоплі належну увагу, всі роки будуть врожайними. Вартість хорошої насіннєвої картоплі — 3,5-5 грн./кг. Можливо, незабаром вона стане доступною для кожного селянина без необхідності їхати в Костопільський район. — Ми хочемо при кожній сільській раді зробити магазин-склад, де можна буде придбати добрива та насіння картоплі, а також щепи дерев, навіть на замовлення, — обіцяє заступник голови обласної ради Олександр Чуприна. — Якщо не вдасться реалізувати той чи інший сорт або добриво в одному селі, повеземо в інше. Проте сортопоновлення — не єдине, що потрібно зробити для збільшення врожайності сільськогосподарських культур. Варто також не забувати про добрива та нові засоби боротьби зі шкідниками. За словами науковців, основна проблема ґрунтів Рівненщини — окислення, а тому, радять вони, перевагу варто надати органічним добривам. Наприклад, якщо господар не має гною, щоб удобрити ґрунт, можна зробити це за допомогою простої соломи чи сухого кукурудзиння. Для цього солому потрібно подрібнити і рівномірно розподілити по всій площині городу. При окисленні ґрунтів допомагає також вапнування. Взагалі ж, якщо господарю потрібна консультація з будь-якого питання, що стосується рослинництва, можна звертатися за телефоном: 27-36-74.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також