Всі на захист вікон! Червоній сказав!

3222 0

Ми у соцмережах:

Всі на захист вікон! Червоній сказав!

Голова обласної державної адміністрації Василь Червоній розіслав у засоби масової інформації області своє звернення з приводу «газової кризи». Цей неперевершений витвір його могутнього інтелекту дозволить всім нам спокійно і без втрат пережити нелегкі дні. Тому що обласний керівник у своєму зверненні закликав усіх нас щільніше зачиняти вікна і двері, зберігаючи таким чином тепло! Заклик Василя Червонія «об’єднатися навколо спільної проблеми» слід, певно розуміти, як пораду зігріватися гуртом, не розбазарюючи дорогоцінні енергоносії.

Штаб «закручує гайки» і газові краники Після селекторної наради прем’єра у понеділок голова Рівенської облдержадміністрації терміново створив Штаб координації роботи із забезпечення природним газом споживачів регіону. Очолив цей штаб, звісно, сам голова облдержадміністрації, а до його складу увійшли керівники теплопостачальних підприємств, управлінь освіти, культури та охорони здоров’я. Штабісти вирішили, що нарешті газ потрібно витрачати ефективно та взялися затверджувати ліміти для промислових підприємств за прикладом Києва, який цю процедуру лімітування, чи то пак «обрізання», попередньо зробив з областями. Тож якщо в останній день минулого року середньодобове споживання природного газу на Рівенщині становило 5,5 млн. кубометрів (з них майже половина — промисловими підприємствами), то першого січня 2006 року добові ліміти для нашої області були доведені в розмірі 4,4 млн. кубометрів, причому левову частку «економії» мають витримати промислові підприємства. Скільки з них працювало у новорічні свята, сказати важко, та їхні керівники з легкістю погоджувалися зменшити споживання природного газу в ці дні, — принаймні про це стверджують в облдержадміністрації. Цікаву настанову від головного штабіста Василя Червонія отримали і підприємства комунальної теплоенергетики: роботу котелень доручили перевести на мінімально-допустимі режими споживання газу, але так, «щоб населення не відчуло проблем із постачанням газу». А бюджетникам, як виявилось, той газ і не надто потрібний. Адже, скажімо, лише обласне управління освіти, зважаючи на затяжні новорічні канікули, готове, за попередніми підрахунками начальника управління освіти Івана Вєтрова, зменшити споживання газу на 114 тис. кубометрів у місяць. Все це добре і економно, однак у міському штабі Рівного (в обласному центрі також не думають пускати газ на вітер) розглядали у вівторок «песимістичний» варіант — низькі температури при недостатньому опаленні спричинять масові пориви опалювальних систем у школах. Про енергозбереження можна буде тоді звітуватися, але вчитися у школах з лютого — ні.

Богдан ДЕМ’ЯНЧУК.

«Азотівців» за що образили? Втім, керівництву найбільшого підприємства, залежного від газу — ВАТ «Рівнеазот» — рішення штабістів зменшити добову норму споживання та рекомендація «не користуватися газовими приладами без особливої потреби» не зовсім сподобалося. «Рівнеазот», якому ліміти на газ зменшили до 37,5 тис. кубометрів на годину при потребі для нормальної роботи у 60 тис. кубометрів, опинився в скрутній ситуації. Якщо найближчим часом газова проблема для підприємства, у собівартості продукції якого 70 відсотків складають саме енергоносії, не вирішиться, воно ризикує повністю зупинитися. Унаслідок скорочення лімітів «Рівнеазот» з 3 січня, як повідомив заступник головного інженера з виробничих питань Володимир Коваленко, повністю припинив роботу цеху складних мінеральних добрив, який займається випуском вапняково-аміачної селітри. Окрім того, два агрегати в цеху аміаку-2 розвантажено до пускових навантажень, зупинено роботу двох з п’яти агрегатів у цеху слабкої азотної кислоти, зменшено виробництво традиційної аміачної селітри. Зупинено також один з турбогенераторів у котельному цеху, внаслідок чого зменшилося і виробництво електроенергії на підприємстві. — Наприкінці грудня «Рівнеазот», вболіваючи за безперебійне газопостачання, переказав «Нафтогазу» 5 мільйонів гривень, — запевняє начальник прес-служби ВАТ «Рівнеазот» Світлана Береза. Варто ще й нагадати, що саме «Рівнеазот» більш ніж наполовину наповнює міський бюджет та на 16 відсотків — обласний. Працівники заводу можуть залишитися без роботи та зарплатні, селяни — без добрив, пенсіонерам затримають пенсії, а над містом нависне загроза екологічної катастрофи через зупинку очисних споруд.

Світлана ФЕДАС.

Директорів повернули обличчям до мазуту Не в легшому становищі опинилися й десять інших потужних підприємств області, за якими рахуються власні резервні мазутні підприємства і які зараз зобов’язані використовувати той мазут замість газу. Точніше, всі вони, зокрема, ВАТ «РЗВА», ВАТ «Одек-Україна», ВАТ «Свіспан-Лімітед», ДП «Теплотранссервіс» (Рівенська ТЕЦ) отримали приписи від територіального управління Інспекції з енергозбереження про перехід на резервне паливо (мазут). У разі ігнорування суворого паперу з Інспекції підприємствам можуть газ і взагалі відключити. Як визнав начальник Інспекції з енергозбереження Микола Пронін, приписи його відомства не дуже злякали керівників підприємств. Хоча б тому, що мазут значно дорожчий від газу, його застосування веде до збільшення собівартості продукції і багатьом підприємствам краще взагалі не працювати, аніж працювати на мазуті. До того ж, за окремими підприємствами мазутні господарства лише рахуються на папері, а насправді давно мають інших власників. Для прикладу, така ситуація на «Одек-Україна» і «Волинь-Цемент» — вони мають лише технологічні лінії, які можуть працювати на мазуті, але власного мазуту не мають. — У більшості випадків, — говорить Микола Пронін, — керівники підприємств самі зважатимуть, що для них краще — працювати на мазуті, працювати на газі чи ж взагалі не працювати. З десяти підприємств, які мусять обмежити споживання газу, бо начебто можуть працювати на мазуті, допоки лише ВАТ «РЗВА» згодився на це. За словами голови правління ВАТ Ігоря Ференца, виробництво не є надто енергоємним, тому при нинішніх обмеженнях його темпи не спадуть. Виконуючи припис Інспекції з енергозбереження, РЗВА все-таки готується до часткового переходу на резервне паливо. Натомість ТзОВ СП «Нива» з Дубна, цукрові заводи у Корці, Бабині і Оженині, маслоробний комбінат у Сарнах вже повністю відмовилися від використання газу. Епідемія газової економії в області триває.

Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.

Про холодні батареї в лікарні забули Для того, щоб справді можна було зекономити тепло і хоча б частково вирішити питання «газової кризи» на місцевому рівні, потрібно для початку вкласти певну суму коштів — і цьому твердженню у нашому місті вже є яскраві свідчення. Центральна міська лікарня і пологовий будинок № 2 у Рівному майже три місяці обігріваються від реконструйованої газової котельні, яку міська влада спільно з представниками ЗАТ «ЕСКО-Рівне» в рамках ПроООНівського проекту запустили на початку цього опалювального сезону. Як стверджує керівництво міської лікарні, поки що жодних нарікань на послуги з теплопостачання ні в них, ні в пацієнтів медичного закладу не було. — З того часу, — каже заступник головного лікаря з технічних питань ЦМЛ Рівного Ніна Фесковець, — як лікарня відмовилася від послуг централізованого теплопостачання «Комуненергії» і перейшла на роботу автономної котельні, ми забули, що таке холодні батареї в приміщеннях. Крім того, вирішили питання з безперебійним постачанням гарячої води. Але найголовнішим є те, що завдяки такому типу опалення лікарня може зекономити кошти. Скільки саме — говорити ще рано, побачимо у кінці кварталу. Та вже сьогодні на зекономлені кошти ми (як, до речі, і пологовий будинок № 2), можемо розпочати заміну вікон на металопластикові. Представники ЗАТ «Еско-Рівне» переконані — нова котельня міської лікарні стала яскравим прикладом того, що теплопостачання може бути не лише рентабельним, але і прибутковим. До того ж, як для постачальників, так і самих споживачів тепла. Розповідає спеціаліст з маркетингу ЗАТ Олександр Кравчук: — Незважаючи на те, що ми працюємо за такими ж самими тарифами, які затверджені і для «Комуненергії», наші послуги з теплопостачання є набагато вигіднішими. В тих тарифах закладено, як то кажуть, все — і мох, і болото. Зокрема, витрати тепла в теплоцентралі, утримання великого штату і багато інших речей, на яких у нас гроші на витрачаються. Зрештою, зекономлені кошти можна спрямувати на впровадження нових теплозберігаючих технологій у тих самих медичних закладах. Нині в наших проектах встановлення подібної котельні для дитячого табору «Електронік» і декількох навчальних закладів Рівного. Все залежатиме від того, як поставиться до цього міська влада, адже нам потрібні гарантії повернення інвестицій. Від своїх споживачів ми вимагаємо тільки одного — своєчасного розрахунку за надані їм послуги.

Влад ІСАЄВ.

Не треба красти! У світле майбутнє рівенського енергозбереження вперто і, здається, безнадійно вірить інженер-теплотехнік із 55-річним стажем Владислав Зорін, який свого часу брав участь у будівництві «Рівнеазоту». — Одинадцять років тому Рівенщина першою в Україні запровадила систему обліку тепла в житлових будинках, — пригадує пан Владислав. — Створили спеціальне підприємство і за п’ять років ми встановили 300 таких лічильників, енергоспоживання скоротилося на чверть, а чиста економія становила 3,5 мільйони гривень. Мешканці були задоволені — вони платили менше, бюджет отримав значну економію. Але раптом ініціатива з найвищих кабінетів загальмувалася. Напевне, ті, кому це треба, зрозуміли, що при тотальному обліку неможливо буде красти. Власне, на цьому ввесь позитивний досвід області у галузі енергозбереження було вичерпано. Нереалізованими залишилася друга і основна частина проекту — створення цілісної комп’ютерної системи обліку і регулювання теплоспоживання у Рівному, яка навіть за існуючих котелень і трубопроводів дозволить скоротити витрати тепла на 40%. Зрозуміло, що і люди платитимуть на ті ж 40 відсотків менше. — У серпні минулого року я звернувся до тодішнього гендиректора «Комуненергії» Тетяни Казачек із підкріпленою чіткими розрахунками пропозицією, — продовжує пан Владислав. — Нехай би «Комуненергія» взяла на себе придбання і встановлення лічильників. Мене вислухали, а документи взяли на «вивчення». І досі рівенські комунальники вивчають документи, а інженер Зорін публікує наукові статті, в яких наголошує на необхідності енергозбереження. — У нас немає іншого виходу, — каже пан Владислав. — Не зараз, то через рік-два ми повернемося до цього питання. Вирішити проблему побудовою однієї ТЕЦ з двома турбінками — неможливо. Сьогодні «Комуненергія» — це основний споживач газу, бо наші підприємства ще не вийшли й на половину колишньої потужності. І я стверджую, що теплопостачальники не зацікавлені у встановленні системи обліку і регулювання. Колись ми обов’язково знайдемо вихід із ситуації, вдосконалимо подачу гарячої води, поставимо комп’ютери, які регулюватимуть подачу тепла в квартири. Тільки б не було пізно. ..

Сергій ШТУРХЕЦЬКИЙ. P.S. Учора наші урядовці підготували українцям непоганий різдвяний подарунок, зігрівши їх запевненнями, що «газовий фронт» з Росією закривається і усіх домовленостей високі сторони досягли. Але енергозбереження від цього втішного розвитку подій не відміняється. Примусивши українців замислитися над газовою проблемою, уряд вустами свого прем’єра Єханурова промовив: «Нам треба замінити всі вікна в усій Україні. Я думаю, що це буде хороший бізнес для тих, хто буде цим займатися. Ми хочемо стимулювати, щоб населення міняло вікна». Так що штаб, створений у Рівенській ОДА, скоріше за все, продовжить свою титанічну роботу. Ще стільки цікавих проектів очікує свої реалізації, стільки задумів, які продукує невичерпна енергія начштабу, потребують свого втілення. Міняйте вікна, панове! І тоді, можливо, життя засяє для вас новими барвами.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також