Квас — не тільки смачний, а й надзвичайно корисний напій. Він регулює обмін речовин, нормалізує травлення, додає сил і знімає втому. Він такий же корисний, як кефір чи кумис. Будучи продуктом молочнокислого бродіння, квас добре регулює діяльність шлунково-кишкового тракту, гальмуючи розвиток шкідливих і хвороботворних мікробів, піднімає загальний тонус організму і сприятливо впливає на серцево-судинну систему.
Квас — не тільки смачний, а й надзвичайно корисний напій. Він регулює обмін речовин, нормалізує травлення, додає сил і знімає втому. Він такий же корисний, як кефір чи кумис. Будучи продуктом молочнокислого бродіння, квас добре регулює діяльність шлунково-кишкового тракту, гальмуючи розвиток шкідливих і хвороботворних мікробів, піднімає загальний тонус організму і сприятливо впливає на серцево-судинну систему. Квас підвищує апетит і вгамовує голод під час спеки. Цей напій — джерело вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин. Важливий момент: користь приносить тільки натуральний напій живого бродіння. Знавці при цьому віддають перевагу квасу, який продається з бочок на вулицях. Однак при цьому застерігають, що самі ємності — благодатне середовище для розмноження усіляких кишкових паличок і бактерій. Як розпізнати «живий» квас? Насамперед зверніть увагу на етикетку — на ній обов’язково має бути зазначено, що ви тримаєте в руках напій бродіння, якщо цього напису не знайшли, перед вами — лимонад з хлібним запахом. Купуйте продукцію великих виробників — солідні підприємства навряд чи будуть видавати за справжній квас квашені напої. Справжній квас — дорожчий, бо процес його приготування більш трудомісткий. Справжньому квасу не потрібні консерванти — замість них у переліку інгредієнтів продукту ви можете знайти тільки діоксид вуглецю, який виділяють дріжджові бактерії, і лимонну кислоту, яку додають для прискорення процесу бродіння. Однак незважаючи на відсутність консервантів, якісний квас в пляшках може зберігатися досить довго, до 6 місяців. Ефект тривалого зберігання виходить в результаті пастеризації продукту. Обробка квасу методом пастеризації — процес неоднозначний. З одного боку, ми отримуємо повністю безпечний продукт, вільний від хвороботворних мікроорганізмів. З іншого боку, при нагріванні до 90 градусів знищуються всі корисні вітаміни, а також змінюється смак і запах традиційного напою.