Втрачаєте свідомість?

2298 0

Ми у соцмережах:

Втрачаєте свідомість?

Людина непритомніє, коли зменшується приплив крові до мозку. Найчастіше втрачають свідомість у надто спекотні чи незвично холодні дні.

Непритомний

  • У вас зневоднення. Недостатність води зменшує обсяг крові в організмі. Скорочення обсягу крові призводить до зниження артеріального тиску. Кров не потрапляє до мозку, й людина непритомніє.
  • Ви стояли тривалий час. Коли людина довго стоїть, кров застоюється в ногах і не потрапляє до мозку. Один зі способів уникнути цього — ворушити пальцями ніг.
  • Ви побачили кров (або щось інше, що лякає). Для деяких людей самого вигляду крові достатньо, щоб знепритомніти. Це трапляється, коли спричинений фобією шок викликає таку реакцію тіла.
  • Ви виснажені. Унаслідок хронічної втоми, недосипання й перенавантаження нервової системи можлива травматична втрата свідомості. Щоб уникати перевтоми, лікарі радять сповільнити темп життя, більше спати й регулярно проводити час на свіжому повітрі.
  • У вас щось справді серйозне. Знепритомніти можна від судом, низького рівня цукру в крові, хронічно низького кров'яного тиску або порушень ритму серцебиття. У таких випадках втрата свідомості — це лише один із симптомів більш серйозного захворювання, коли знадобиться діагностика й лікування.
Як дізнатися, що треба йти до лікаря після втрати свідомості? Якщо це відбулося вперше, варто обов'язково записатися до лікаря. Він допоможе пересвідчитися, чи втрата свідомості відбулася внаслідок зневоднення або інших згаданих причин, чи приводом стало щось значно серйозніше. Від 7% до 39% людей, які звертаються по допомогу до лікаря, потенційно лишаються в лікарні від 7 до 30 днів. У них можуть діагностувати серцевий напад, легеневу емболію, серцеву аритмію. Що робити, якщо ви побачили, як хтось знепритомнів? Допоможіть непритомній людині лягти на спину. Спробуйте трохи підняти ноги, щоб відновити постачання крові до серця й голови. Коли вона опритомніє, дайте їй прохолодної води. Якщо постраждалий не відчуває запаморочення, болю у грудях, у животі або різкого головного болю — немає причин для занепокоєння.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також