Я квартиру найняла, а які ж мої права?

5598 0

Ми у соцмережах:

Я квартиру найняла, а які ж мої права?

Чотири роки тому я винайняла квартиру в одного чоловіка, сина власниці житла, яка перебувала в Італії. Ми уклали «джентльменську угоду», не завірену ніким, крім мого і його підписів про те, що ми сплачуватимемо йому орендну плату по 30 доларів щомісяця. Про те, хто платитиме за комунальні послуги, в угоді не записано, але усно домовилися, що за це платитимуть вони.

Чотири роки тому я винайняла квартиру в одного чоловіка, сина власниці житла, яка перебувала в Італії. Ми уклали «джентльменську угоду», не завірену ніким, крім мого і його підписів про те, що ми сплачуватимемо йому орендну плату по 30 доларів щомісяця. Про те, хто платитиме за комунальні послуги, в угоді не записано, але усно домовилися, що за це платитимуть вони. Чоловік невдовзі також поїхав до Італії, а опісля «вилізли» комунальні борги у вигляді повідомлень комунальних служб. З власницею спілкувалися тільки телефоном та листами, зійшлися, що оплачуватимемо на суму 30 доларів щомісяця квартирні борги, а далі платитимемо лише комунальні послуги. Ми погасили борги. «Італійка» днями приїхала і заявила, що ми повинні компенсувати в доларах за ті роки, що тут жили, а якщо ми не погодимось — вижене. Їй було вигідно тримати нас, поки ми платили борг і нічого не говорили про розрахунок з нею, а тепер вона на нас тисне. Як бути в цьому випадку, як юридично обгрунтувати, хто безумовно має платити щомісяця за квартиру? Якщо постане питання виселення, то в угоді сказано, що сторони мають попередити про це за місяць, але чи має вона взагалі якусь силу?

Марія С.

Прокоментувати листа читачки ми попросили адвоката Олександра БРАЖНІКОВА: — Ситуація, в яку потрапила Марія, — типове явище в стосунках наймачів житла з його власниками. Ні перші, ні другі з певних причин про дотримання вимог закону при започаткуванні правовідносин такого роду намагаються не згадувати. Перші, стомившись у пошуках прийнятного варіанту вирішення своєї квартирної проблеми, розуміючи, що вони не є господарями становища і їм просто можуть відмовити, мовчать і на оформленні паперів, як правило, не наполягають. Другі, не бажаючи ділитися з державою прибутками від квартирного бізнесу та через відсутність звички справно платити податки, всіляко стараються уникати документального підтвердження отримання ними далеко не символічної плати за здачу в користування «зайвих» квадратних метрів. При цьому ризикують як ті, так і інші. Коли ж постає питання захисту своїх інтересів, кожна сторона бажає, щоб закон опинився на її боці. В таких випадках визначальну роль відіграватиме наявність письмової угоди і фіксація в ній умов тих домовленостей, які було досягнуто сторонами. Це, перш за все: термін, на який передається в користування помешкання, плата за нього і порядок її внесення, вирішення питання про витрати на комунальні послуги, а також умови дострокового припинення відносин або їх продовження на новий термін. Якщо якась із суттєвих умов залишилась поза договором, довести наявність домовленостей про неї буде майже неможливо. Таким чином, власниця, в якої наймала квартиру Марія, не має юридичних підстав вимагати необумовленої угодою плати, однак і Марія не зможе довести свого законного права на проживання в квартирі, якщо господиня поставить питання про її виселення. Справа в тому, що закон висуває певні вимоги до угод взагалі і до договорів, пов’язаних з наймом житла зокрема. В першу чергу мова повинна йти про належну сторону в угоді, тобто про особу, яка має право її укладати. Часто, як сталося і у випадку з Марією, здають житло зовсім не його власники, і мати справу з ними варто лише при наявності відповідного доручення від справжнього господаря, а без нього — усі домовленості щодо майна не будуть мати юридичної сили. Крім того, до договорів найму висуваються додаткові вимоги, зокрема про їх реєстрацію в органах, які обслуговують житло. Якраз це зроблено з метою контролю за врегулюванням питання про оплату комунальних послуг на період користування житлом не його власником. Таким чином, Марії не позаздриш: витративши значні кошти на передоплату свого проживання, вона може опинитися на вулиці, якщо власниця квартири рішуче добиватиметься виселення. Водночас сюрприз може чекати і саму господиню, бо якщо наймач кине квартиру напризволяще або з нею щось станеться (крадіжка, пожежа, затоплення сусідами тощо) претензій пред’явити буде нікому і добре, якщо отриманої колись від квартирантів-нелегалів платні вистачить для відшкодування збитків.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також