Як не впустити в свій дім вірус грипу

1536 0

Ми у соцмережах:

Як не впустити в свій дім вірус грипу

Як відомо, вірус грипу гине на свіжому повітрі протягом 30 хвилин, крім того, з вірусом чудово справляються звичайні побутові миючі засоби, які є в будь-якій квартирі. Тому роль провітрювання та вологого прибирання важко переоцінити в домашній профілактиці. Ще один ворог грипу — ультрафіолет. Тому в сонячні дні не лінуйтеся розсунути штори і жалюзі — денне світло здатне знищити вірус дуже швидко.

грип лікування

Розділяємо ложки-чашки

Головне правило особистої гігієни під час епідемії грипу — обов'язкове миття рук з милом після приходу з вулиці, особливо після відвідування громадських місць. Також добре б позбутися звички торкатися і тим більше терти руками ніс, очі, губи. Коли чхаєте або кашляєте, прикривайте ніс і рот одноразовою паперовою серветкою. Закапуйте ніс сольовим розчином кожні кілька годин — циркуляція слизу в носовій порожнині підвищить здатність організму протистояти інфекції. Дуже важливо при загрозі захворювання розділяти кухонний посуд кожного члена сім'ї.

Поповнюємо аптечку

Навіть якщо у вашій родині немає грипу, важливо подбати про те, щоб в домашній аптечці були необхідні медикаменти. Адже грип проявляється раптово. Отже, удома обов'язково повинні бути: жарознижувальні (дітям дають тільки парацетамол або ібупрофен), препарати від кашлю (при труднощах з відкашлюванням підійде сироп, який розріджує мокроту, а препарати, які пригнічують кашель, без консультації лікаря приймати не можна — це може бути небезпечно), антисептик для горла (можна використовувати настої ромашки, шавлії, розчин фурациліну або спеціальні спреї), противірусні засоби (починати прийом є сенс не пізніше ніж через 48 годин після прояву перших симптомів), краплі від нежитю.

Миємо підлогу і поливаємо квіти в горщиках

В умовах низької вологості повітря ворсинки епітелію на пересушених слизових горла і носа гірше виконують свої очисні функції. До того ж менш активно виробляються імуноглобуліни, в результаті знижується імунітет. Оптимально підтримувати в кімнаті вологість 50-70%. Найпростіше для цих цілей придбати зволожувач, однак є й інші способи. Наприклад, вологе прибирання, частий полив кімнатних рослин.

П'ємо бульйон і їмо квашену капусту

Вкрай важливо отримувати всі вітаміни, мінерали та поживні речовини, необхідні імунітету, щоб протистояти вірусу. Найпростіші "ліки" — це вода, необхідна для нормального перебігу обмінних процесів, вона також виводить токсини з організму. Щоб підсилити ефект, можна готувати трав'яні та фруктові чаї — антиоксидантні, потогінні, протизапальні. А найбільш поживний напій під час епідемії — курячий бульйон. Він зменшує кількість слизу в носоглотці і покращує відкашлювання, та й у цілому має загальнозміцнювальну дію і дозволяє швидше стати на ноги після хвороби. Налягайте на кисломолочну продукцію: кисле молоко, йогурт і кефір "відповідають" за здоров'я ШКТ і імунної системи. А цільнозернові каші — вівсянка, ячмінь, гречка — це вітамінний скарб. У період епідемії будь-який фрукт на користь, але в лідерах — цитрусові. Квашена капуста — один із найдемократичніших джерел аскорбінової кислоти. А часник називають пахучим "другом" імунітету, він корисний не тільки як засіб профілактики, але і знижує ризики ускладнень після перенесеного грипу.

Відчиняємо частіше вікна

Щоб не дати вірусам затриматися в стінах вашого дому, в кімнати потрібно обов'язково впускати свіже повітря — кілька разів на день відчиняйте вікна на 15-20 хвилин, бажано, щоб провітрювання було наскрізним. Дезінфікувати приміщення допоможе звичайна побутова хімія. Не забудьте обробити ручки всіх дверей, комп'ютерні миші і клавіатури, мобільні телефони, дитячі іграшки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також