Як перенести спеку без шкоди для здоров'я

1314 0

Ми у соцмережах:

Як перенести спеку без шкоди для здоров'я

Спекотна погода хоч і радує багатьох можливістю поніжитися на пляжі, але часто завдає більше неприємностей, ніж задоволення. Для багатьох із нас така погода віщує проблеми зі здоров'ям.

Спека вентилятор

Чому нам важко переносити спеку

Температура нашого тіла — 36,6°С. Коли температура зовні стає вищою, щоб охолодитися, організм включає "кондиціонер" — систему терморегуляції. Наше відчуття тепла зменшується від виведення рідини, що і робить організм, пітніючи та випаровуючи вологу через дихання (напевно, багато хто помічав, що у спеку можна випити літр соку, а в туалет не хочеться). Якщо в організму не буде чим пітніти, він буде перегріватися. Симптоми перегріву — слабкість, розбитість, втома, сонливість, головний біль, сухість шкіри, задишка, прискорення пульсу. Найгірше переносять спеку люди зі слабким серцем, хворими нирками, легенями (насамперед з бронхіальною астмою) і вегетосудинною дистонією — "кондиціонер" при цих проблемах дає збої. Окрім високої температури, самопочуття ускладнює ще одна біда — так звана погодна гіпоксія, тобто нестача в повітрі кисню, яка часто спостерігається в спекотну погоду. Від постійного відчуття нестачі повітря стає важко навіть здоровим і молодим.

Як перенести спеку

  • Одяг. Тепловіддачу зменшує тісний, закритий і синтетичний одяг, тому дуже важливо одягатися у відкриті, вільні речі з натуральних тканин. Найкраще тепло пропускають шовк, льон, бавовна. Тому надягайте сорочки, блузи та футболки з короткими рукавами, тонкі штани або шорти, взувайтеся в туфлі, сандалі з відкритим носком, босоніжки, "забудьте" про краватки, ремені. Покрийте голову убором, причому теж тільки з натуральної тканини: він захистить від перегрівання голову. Крім того, пам'ятайте, що тепло "накопичується" на темному одязі, тому віддайте перевагу світлим речам.
  • Напої. Не стримуйте спрагу — вона свідчить про зневоднення організму. У спеку потрібно випивати до 2,5 л рідини на день. Це може бути мінеральна вода, соки (особливо яблучний, апельсиновий, грейпфрутовий, без цукру), компоти. Добре підтримує наш "кондиціонер" зелений чай, причому досить однієї чашки напою, щоб на кілька годин забути про спеку. Не варто захоплюватися солодкою газованою водою або молоком — вони не тільки не втамовують спрагу, але ще більше збуджують її. Кава зневоднює організм, тому краще обійтися без неї. Алкогольні напої, як і кава, зневоднюють, плюс викликають приплив тепла, причому чим міцніший напій, тим сильніше це відчуття, тому їх теж потрібно виключити.
  • Їжа. Виключіть зі свого раціону жирну їжу і солодке — при перетравлюванні вони дають приплив тепла, що в спекотну погоду ні до чого. Після солоних страв у спеку хочеться пити ще більше, тому обійдіться без солі. Віддайте перевагу фруктам і овочам. На обід обов'язково споживайте холодні супи.
  • Водні процедури. Швидко повернути відчуття реальності допомагає прохолодний або контрастний душ, тому приймайте його, якщо є можливість. Радикальний засіб — ванна з додаванням літра пива: відчуття прохолоди відчуватиметься довго. Голову в таку погоду краще мити шампунем з екстрактом м'яти, грейпфрута або евкаліпту — вони містять ефірні олії, що дарують відчуття прохолоди при випаровуванні.
  • Аромотерапія. Крапелька ментолової олії, втерта в скроні, може полегшити страждання, повернувши на деякий час відчуття свіжості і прохолоди.
  • Фітотерапія. Легше переносити спеку допомагає сік селери. Для його приготування відіжміть стебла, коріння або просто зелень селери і вживайте по чарці на день.
  • Техніка. Якщо на роботі чи вдома немає кондиціонера, придбайте вентилятор: обдув зменшує відчуття спеки.

Якщо з'являються набряки

Якщо після спекотного дня ви бачите у себе на ногах набряки, це означає, що ви переборщили зі споживанням рідини або що дають збій нирки, судини, серце. Наступного дня спробуйте пити менше, а якщо набряки все одно будуть з'являтися, зверніться до лікаря-кардіолога.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також