Як українська економіка і сімейний бюджет відреагують на зимовий час

1395 0

Ми у соцмережах:

Як українська економіка і сімейний бюджет відреагують на зимовий час

Цього року чомусь не спостерігалося традиційних суперечок про необхідність переведення стрілок годинника або скасування цієї події. Тому країна звично перевела стрілки годинника на годину назад, і ми будемо спати на одну годину довше. Як кажуть експерти, переведення стрілок вже не дає економіці того ефекту, що був раніше, але дозволяє продовжити світловий день влітку.

Особиста економія

Фактично в ці вихідні Україна повернулася на свій звичний астрономічний час, який і повинен бути у нас. Навіщо ж ми двічі на рік переводимо стрілки годинника? Виявляється, таким чином влітку продовжується світловий день. Якби влітку залишався зимовий час, то 20 червня сонце б вставало о 3-й ранку, а сідало б о 20.58. Якщо ж ввести літній час, то світловий день зсувається на годину і в квартирах пізніше вмикається світло. Виходить, що 7 місяців у році ми економимо годину освітлення будинку. Припустимо, що в однокімнатній квартирі на освітлення витрачається 200 Вт, у двокімнатній — 300 Вт, а в "трійці" — 400 Вт. Тоді при тарифах на електроенергію на рівні 28 копійок за кіловат-годину на день економія становить 5,6 копійки для однокімнатних, 8,6 — для "двійок" і 11,2 копійки — для "трійок". За сім місяців загальна економія становить 11,76-23,52 гривні з кожної квартири. Щоправда, цей розрахунок справедливий тільки для звичайних ламп розжарювання. Якщо у вас енергозберігаючі лампи, то ефект економії буде в 4-5 разів нижчий. Це начебто невеликі суми, але у світовій статистиці вважається, що кожна з країн, де існує перехід на літній час, економить близько 2% річного споживання електроенергії.

На радість фармацевтам

Енергетики, очевидно, не дуже задоволені зменшенням споживання своєї продукції. Адже якщо країна економить, то вони заробляють менше. А ось хто повинен радіти зміні часу, так це фармацевти. Як кажуть лікарі, саме на осінній та весняний періоди, коли переводять стрілки, припадає пік загострень хронічних захворювань. Логічно, що в цей період люди купують більше ліків. За рік українці купують таблеток і мікстур на 32 млрд. грн. Навіть якщо через переведення стрілок громадяни вживають всього на 1% більше ліків, то це додаткові 320 млн. грн., які заплатять громадяни.

Економіка не помітить

А от з погляду економіки країни переведення стрілок годинника буде практично непомітним. Однак Україна, яка прагне покращити свої зв'язки з ЄС, повинна копіювати європейський досвід. — Від переведення стрілок очікувати значного економічного ефекту не варто, — каже директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. — У містах це малоефективно, оскільки на більшості вітчизняних виробництв, в офісах, магазинах, навчальних закладах освітлення використовується ввесь робочий день. Що стосується сільської місцевості, то, враховуючи плаваючий робочий графік жителів села, прив'язаний до світлового дня, переведення стрілок годинника взагалі нічим не виправдане. Сенс переходу можна пошукати лише в прив'язці до Європи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також