Як вижити у запиленому місті

830 0

Ми у соцмережах:

Як вижити у запиленому місті

Забруднене повітря дрібним пилом та екотоксикантами (суміш газів моноксиду вуглецю, діоксидів азоту та сірки) спричинює кисневу недостатність, пригнічує імунітет, порушує роботу організму. Тому харчування та спосіб життя мешканців міст мають сприяти активізації імунних та відновлювальних процесів.

скиталинська диетолог 1. Вживати кисломолочні продукти, багаті повноцінним білком та вітамінами А, Д, додавати до них петрушку, моркву, червоний болгарський перець, помідори, абрикоси (ці овочі та фрукти багаті каротиноїдами). 2. Виключити продукти, що подразнюють тканини дихальних шляхів: міцні бульйони, гірчиця, хрін, пекучий перець, алкогольні напої, жирне, смажене м'ясо, ковбасні вироби. 3. Додати до раціону продукти, в яких є мінерал селен: він сприяє зміцненню імунітету та здатності печінки знешкоджувати токсичні речовини (яйця, морепродукти, яловичі та свинячі нирки; часник, овес, пшениця, пивні дріжді). 4. Обмежити вживання цукру, цукерок, солодких напоїв, виробів з білого борошна: прості вуглеводи повністю перешкоджають засвоєнню селену, сприяють бродінню у кишечнику, ослаблюють імунітет. 5. Вживати їжу, насичену антиоксидантами — речовинами, що захищають клітини від руйнування вільними радикалами, яких багато утворюється в забрудненому повітрі (вітаміни Е, С, каротиноїди, фітохімічні речовини). Вітаміну Е багато у зародках пшениці, мигдалі, оливковій олії, яєчному жовтку, горошку, обліписі, кунжуті. Вітаміну С — у вишнях, апельсинах, капусті всіх видів, полуницях, ківі, смородині, болгарському перці. Каротиноїдів — у темно— жовтих, оранжевих, і темно— зелених овочах та фруктах: моркві, помідорах, абрикосах. Фітохімічні речовини — це різнокольорові пігменти, які блокують вільні радикали, сприяють відновленню клітин, покращенню їхніх функцій і, відповідно, зміцненню стійкості організму до негативних впливів зовнішнього середовища (фрукти, овочі, ягоди, насіння, чорна квасоля, зелений горошок, зелений чай). 6. Вживати продукти, багаті амінокислотами глутатіоном, метіоніном, цистеїном (авокадо, спаржа, часник, цибуля, нежирне м'ясо). Ці амінокислоти посилюють детоксикаційну функцію печінки. 7. Продукти, в яких багато розчинної та нерозчинної клітковини: вона зв'язує токсини та прискорює їх виведення через кишечник. Фрукти та ягоди: яблука, вишні, мандарини, апельсини, лимони, персики, груші, полуниці, малина, смородина. Овочі та насіння: горох, квасоля, пшенична крупа, житній хліб, ячмінна крупа, рис нешліфований, пшоно, баклажани, капуста білоголова, картопля (у "кожушках" або запечена), морква, буряк, огірки, гарбуз та насіння гарбуза, насіння льону. 8. Продукти, що мають гепатопротекторні властивості: розторопша плямиста (містить силімарин, що оберігає клітини печінки від токсичних речовин, посилює її детоксикаційну функцію), екстракт артишоку (захищає печінку, допомагає утворенню та виділенню жовчі), насіння гарбуза та гарбузова олія (сприяє відновленню клітин печінки), подорожник (настій), звіробій (чай), куркума (в страви), імбир (чай, в овочеві та м'ясні страви), шипшина (настій). 9. Потогінні та сечогінні чаї та напої (настій з малини, брусниці, журавлини, компот з груш, малини, хвоща). 10. Адаптогени (елеутерокок, женьшень, апілак) у поєднанні з соками (моркви, буряка, яблука, абрикоса з мякоттю). 11. Продукти з бактерицидною дією: малина, бузина, подорожник, соснові бруньки, березовий сік, календула (нагідки), шавлія, евкаліпт, дуб, звіробій — зміцнюють біологічний фільтр легенів. 12. Антигіпоксанти — продукти, що покращують транспортування кисню до клітин, їхню активізацію та звільнення від токсичних речовин: березовий сік, настій бруньок берези, настій із квіток та плодів бузини, суниці, смородини, чай з гінкго, м'яти, куркума, імбир, кардамон, цикорій, квітковий пилок (за відсутності алергії). Загальні поради. Приймайте душ вранці та ввечері, носіть одяг із натуральних тканин, намагайтеся уникати вулиць із великим потоком транспорту, вибирайте маршрути, які проходять через зони із зеленими насадженнями. Особливо це стосується дітей та літніх людей.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, лікар-дієтолог.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також