Як забрати гроші з «Фідобанку»?

1722 0

Ми у соцмережах:

Як забрати гроші з «Фідобанку»?

«Фідобанк», який мав свої філії й у Рівному, НБУ визнав неплатоспроможним. А це означає, що з'явились фінансові проблеми у його вкладників не тільки на Рівненщині, а і по всій країні. Одним із потерпілих себе вважає і відомий у Рівному фотохудожник Олександр Харват. Він написав заяву до поліції, однак справу проти банкірів не порушили, а списали матеріали перевірки… в архів.

Харват

Олександр Харват
Олександр Харват, клієнт «Фідобанку»: — Я вже багато років користуюся послугами цього банку і досі вважав, що він має надійну репутацію. Тому був вкрай здивований, коли у ньому ввели тимчасову адміністрацію. З 17 травня працівники Рівненської філії відмовляють мені у проведенні будь-яких платіжних операцій. Я маю там рахунок як фізична особа-підприємець, а отже, я все ще повинен сплатити державі податок за ті гроші на рахунку. А коли банк стає банкрутом, то у першу чергу кошти видають саме фізичним особам — із спеціального Фонду гарантування вкладів. А от підприємці, як я, — вже у четвертій-п'ятій черзі, і не було ще випадку, щоб у банку вистачило грошей і на ці виплати. Я звернувся до поліції через привласнення банком моїх коштів, однак там провели перевірку і відмовили мені у порушенні кримінальної справи! Віталій Марчак, старший оперуповноважений з управління захисту економіки Нацполіції у Рівненській області: — Матеріали перевірки за даним фактом справді направлено в архів, бо відсутній склад злочину. Адже п. Харват звернувся, бо вбачає у діях банку статтю 191 ККУ — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. У ході перевірки було встановлено, що цю установу Нацбанк справді визнав неплатоспроможною по всій території України, а виплати клієнтам цього банку повинна здійснювати тимчасова адміністрація. Від інших рівнян заяв щодо «Фідобанку» поки не надходило. Микола Твердий, юрист: — Справді, саме «привласнення» майна ще потрібно довести, тож стаття 191 тут не підходить. Тому п. Харвату і всім іншим вкладникам проблемних банків раджу посилатися на іншу статтю, 219 — «Доведення до банкрутства», вона значно дієвіша у таких випадках і є більше шансів отримати свої кошти. Віктор Войтович, представник НБУ у м. Рівне: — Причиною ситуації у «Фідобанку» може бути відтік капіталу. Наприклад, одні клієнти забирають депозити, а від інших банк ще не встиг отримати виплати по кредитах — тоді виникає відчутний розрив. Якщо вкладники забирають всього лиш 10% обігових коштів, цього цілком достатньо, щоби банк став неплатоспроможним. Мабуть, саме це і трапилося з «Фідобанком». До речі, від початку 2014-го і до сьогодні в Україні закрилося 75 банків. Нині діють лише 104.
Олена РАКС.

Довідка РВ

НБУ повідомляє, що 97700 вкладників «Фідобанку» (98%) отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму 200 тис. грн. Загалом сума відшкодування становить приблизно 1,8 млрд. грн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також