Як зміцнити імунітет у сезон застуд і пандемії коронавірусу? Як відновитися після тяжкої хвороби? Як побороти стрес, втому та підвищити працездатність?

536 0

Ми у соцмережах:

Як зміцнити імунітет у сезон застуд і пандемії коронавірусу? Як відновитися після тяжкої хвороби? Як побороти стрес, втому та підвищити працездатність?

Ці проблеми турбують не лише українців, а й американців. Проте у мене таке враження, що американці більші надії покладають не на вітамін С, цинк та на зайву чашку, щоб перебороти втому, а на призабуту в нас радянську спадщину – адаптогени.

Адаптогени – це переважно трави, які призначені для підвищення стійкості до емоційного та фізичного стресу, покращення імунного захисту.

Як випливає з назви, ці фітопрепарати допомагають організму людини адаптуватися (пристосуватися) до стресу, до екстремальних умов, в яких вона перебуває. Ці рослини забезпечують організму рівновагу, працюючи як термостат: підвищують вашу енергію, коли ви втомлені, й допомагають розслабитися, коли ви неспокійні.

Адаптогени за походженням з народної медицини. Приблизно 3000 років до нашої ери почалося використання адаптогенних трав Аюрведою в Південній Азії та традиційною китайською медициною. Перше наукове широкомасштабне дослідження адаптогенів було виконано радянськими вченими, ідейним натхненником яких був професор Ізраїль Брехман, який, власне, і запропонував цю назву “адаптогени” в 1947 році.

Основні адаптогенні рослини, які вивчали радянські вчені: елеутерокок, лимонник китайський, родіола рожева, женьшень. Всі вони увійшли до фармакопеї спочатку СРСР, а потім до фармакопей України і РФ. Женьшень входить також до фармакопеї США, цієї цитаделі доказової медицини.

Спиртові настоянки елеутерококу, лимоннику китайського, радіоли рожевої та женьшеню є ліками. Ефективність їх доведена клінічними дослідженнями на людях.

У США з кожним роком зростає інтерес до альтернативної медицини, зокрема фітопрепаратів – адаптогенів.

Згідно з HerbalGram’s Herb Market Report продаж дієтичних добавок найбільш популярного адаптогену в США – ашвахандив 2020 року досягли 31,7 мільйона доларів, а в 2021 зростуть на 185%. За останні п’ять років національні харчові бренди про Starbuck's Turmeric Latte , GT's Living Foods, ALIVE почали вкладати значний капітал у дослідження та розробку харчових брендів адаптогенів. Це кава, різноманітні чаї та батончики з адаптогенами. Очікується, що у США ринок харчових продуктів з адаптогенами зросте з 2,4 мільйона доларів у 2019 році й до 3,9 мільйона доларів до 2025 року.

У дослідженні властивостей адаптогенних рослин і розробці біологічних технологій їхнього промислового виробництва в радянські часи брали активну участь і українські вчені, зокрема, й член-кореспондент Національної академії наук України, професор Віктор Кунах.

Професор Кунах майже сорок працює з адаптогенними рослинами. У його науковому доробку вивчення таких лікарських рослин, як полісціас папоротелистий, родіола рожева, елеутерокок колючий, аралія манджурська, женьшень справжній та унгернія Віктора.

На фото: Віктор Анатолійович Кунах – доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, завідувач відділу генетики клітинних популяцій Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Премії ім. В. Я. Юр’єва НАН України, Премії ім. М. Г. Холодного НАН України та Премії ім. С. М. Гершензона НАН України. У 2019 році професор Віктор Кунах став одним із засновників Науково-виробничого центру фітопрепаратів “ДОБРАДІЯ” – організації, яка об’єднала науку і бізнес та сприяє комерціалізації інноваційних наукових розробок.

Нещодавно до досліджень рослин із протистресовою, імуномодулювальною та загальностимулювальною дією у відділі професора Кунаха були залучені медики і фармакологи. Спільними зусиллями був розроблений оригінальний фітокомплекс з адаптогенними властивостями – ВІКТОРІН.

До складу ВІКТОРІНУ входять адаптогенні рослини – женьшень та родіола рожева. Їхні біологічно активні речовини сприяють загальному зміцненню організму при сезонних застудних захворюваннях, підвищенню імунітету, покращенню самопочуття при хронічній втомі й фізичних перевантаженнях, стабілізації функціонального стану нервової системи під час підвищеної нервової збудливості, зменшенню психоемоційного напруження та діють як м’яке заспокійливе.

До складу цієї дієтичної добавки входить також рідкісна лікарська рослина унгернія Віктора, яка має антимутагенну, генопротекторну й імуномодулювальну дію.

Завдяки унікальному поєднанню складових рослинної сировини ВІКТОРІН має винятковий збалансований вміст біологічно активних речовин, які забезпечують широкий спектр фармакологічної активності. Цей рослинний комплекс рекомендовано вживати як дієтичну добавку до їжі:

♦ як адаптогенний засіб для зменшення втоми, тривожності, оксидативного стресу;

♦ для нормалізації артеріального тиску, покращення судинної функції й циркуляції крові, роботи серця, ліпідного профілю;

♦ як антиоксидантний засіб при атеросклерозі, хворобі Альцгеймера, прискореному старінні тощо;

♦ як протизапальний засіб при діабеті ІІ типу, артриті, кардіоваскуліті, бронхіті, запаленні легень та інших захворюваннях, патогенез яких пов’язаний із запаленням;

♦ як імуномодулювальний та протимікробний засіб.

Збалансована формула цієї дієтичної добавки дає змогу доповнювати й посилювати властивості кожного з компонентів, що забезпечує її високу ефективність і безпеку, які перевіряються в умовах власної лабораторії контролю якості. Фітопрепарат виробляється на потужностях фармацевтичної компанії “АСТРАФАРМ”, виробництво якої відповідає вимогам GMP ISO 22000:2005, що свідчить про високі стандарти якості вироблених дієтичних добавок.

Перед уживанням ВІКТОРІНУ бажано проконсультуватися з лікарем.

д.х.н., проф. Сергій Ярмолюк,
Громадська спілка “НВЦ фітопрепаратів “ДОБРАДІЯ”,
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також