По-перше, продукт цей швидко псується, і невідомо, скільки він лежить на прилавку. Відповідно, якщо давно, то в ньому накопичуються шкідливі бактерії і мікроорганізми. Більше того, нерідкісні випадки, коли в ікру на вагу додають, як мінімум, газовану воду (це ще нічого) або мийні засоби для надання їй свіжого і рихлого вигляду. Зрозуміло, про такі маніпуляції вам ніхто не повідомить, та й ви самі, навіть спробувавши, можете не здогадатися про такі добавки. Не кажучи вже про те, що вибираючи нерозфасовану ікру, можна отримати відверту підробку: ікру білкову чи зроблену з желатину.
Однак перевага придбання вагової ікри все ж є: на відміну від закупореної банки, ви можете відразу роздивитися ікру і навіть спробувати. Відповідно, якщо ви все-таки купуєте ікру на вагу, то робіть це в перевірених, рекомендованих місцях і керуйтеся деякими правилами. Як відрізнити білкову імітацію від натуральної ікри, пояснює Олена Петрова, експерт Товариства захисту прав споживачів «Громадський контроль»:
”У білкової, несправжньої ікри ікринки більш жорсткі, погано лопаються, яскраво-помаранчевого кольору, а у справжньої ікри вони лопаються при легкому натисканні. До того ж, у справжньої ікри завжди можна побачити крапочки на ікринках, так звані вічка зародка».
Крім іншого, ікринки якісного продукту легко відокремлюються одна від іншої, колір у них найчастіше ненасичений, а не яскраво-оранжевий, не повинно бути ніякого нальоту, плівки, слизу, без запаху соняшникової олії або згірклого жиру. Якісна ікра не може сильно гірчити. Якщо ви купуєте продукт у банці, то, звичайно, перевірити все це ви зможете вже тільки розкривши її, але в цьому випадку убезпечити себе можна, уважно вивчивши упаковку та етикетку. Так, можливо, не всі знають, що деякі консерванти з недавнього часу не дозволені до використання, зазначає Олена Петрова:
”Оптимальний склад ікри: ікра, сіль, 1-2 консерванти. За держстандартом дозволено лише один консервант — сорбінова кислота. Донедавна використовувався ще один консервант — уротропін. Але з липня 2010 року він заборонений в Росії. У Європі заборонений дуже давно. Це канцерогенна речовина, Е 239. Звертайте увагу. Не купуйте, якщо він є «.
Зрозуміло, що на етикетці повинні бути вказані сорт, виробник, дата випуску і термін придатності. Природно, банка, якщо вона бляшана, не може бути роздутою. Взагалі, в ідеалі потрібно купувати ікру в скляній тарі, оскільки в жерстяній до вишуканого смаку домішуються продукти окислення.
До речі, ще один спосіб перевірити, чи справжню ікру ви купили — кинути 2-3 ікринки у склянку з гарячою водою. Фальшива ікра розчиниться в ній.
Що стосується свіжості, то, як правило, ікру видобувають в липні-серпні. Тому якщо вказана інша дата випуску, це означає, що солили ікру морожену або фасували торішню, що, зрозуміло, позначиться на якості. Вагова ікра, з урахуванням того, що вона свіжа і без консервантів, зберігається місяць-два в холодильнику; баночна, присмачена як мінімум одним-двома «Е», — близько року.
Що стосується іншого делікатесу — ікри чорної, то майте на увазі, вона може продаватися тільки в магазинах. Якщо ви бачите цю ікру на ринку, то це 100% браконьєрський товар. І жоден продавець на базарі не зможе надати вам ветеринарне свідоцтво, а, відповідно, з`ясувати дати випуску та придатності, умови зберігання і склад буде неможливо.





