Ігристі вина виготовляють за двома технологіями: класичною (у пляшках) і акратофорною (у резервуарах). Вина, отримані першим способом, мають більш тривалий термін витримки (до трьох років) і коштують, як правило, дорожче. Їх легко відрізнити на полиці: на етикетці обов’язково має бути позначка «витримане». Другий спосіб, резервуарний, передбачає прискорений режим процесу виробництва, тобто у великих обсягах при менших витратах. Що, відповідно, позначається на ціні напою, роблячи її більш демократичною. Крім перерахованих, виділяють так зване ігристе або, іншими словами, «газоване» вино, яке насичується вуглекислим газом штучним шляхом.
Ігристі вина виготовляють за двома технологіями: класичною (у пляшках) і акратофорною (у резервуарах). Вина, отримані першим способом, мають більш тривалий термін витримки (до трьох років) і коштують, як правило, дорожче. Їх легко відрізнити на полиці: на етикетці обов’язково має бути позначка «витримане». Другий спосіб, резервуарний, передбачає прискорений режим процесу виробництва, тобто у великих обсягах при менших витратах. Що, відповідно, позначається на ціні напою, роблячи її більш демократичною. Крім перерахованих, виділяють так зване ігристе або, іншими словами, «газоване» вино, яке насичується вуглекислим газом штучним шляхом. Традиційно найбільшим попитом в українських споживачів користується біле напівсолодке шампанське — майже 90% продажу. Частка, яка залишилася, припадає на напівсухі, сухі ігристі вина, брют і екстра-брют. У Європі ж усе з точністю до навпаки. Сомельє і справжні цінителі шампанського вважають, що найбільш вишуканим напоєм є саме брют, тобто сухе вино, яке зовсім не містить цукру або містить у мінімальній кількості. На їхню думку, в такому напої найкраще розкривається букет смакових якостей вина. Цукор же заглушає натуральний смак, тому з його допомогою виробник може приховувати недоліки виробництва. Визначившись з видом шампанського і виробником, зверніть увагу на зовнішній вигляд пляшки. Колір скла, як правило, темно-зелений: так ігристе вино захищають від сонячного світла, щоб воно довше зберігало свої властивості. Важливим показником якості продукту є пробка: вона буває корковою або пластиковою. Наявність дорогої коркової пробки свідчить про більш високу якість вина. Однак при цьому пляшка повинна знаходитися строго в горизонтальному положенні, щоб вино змочувало пробку і вона не пересихала (інакше пробка може пропускати вуглекислий газ). Не варто брати занадто запилені пляшки (скоріше за все, вони довго стояли на полиці), з пошкодженою етикеткою, а також без акцизної марки. Особливу увагу зверніть на маркування. Згідно зі стандартами, на етикетці повинні бути позначені харчова та енергетично цінність продукту, його склад. Добре, якщо зазначено такий важливий показник, як вміст цукру і колір благородного алкоголю. І, зрозуміло, обов’язково перевіряйте дату розливу і термін зберігання напою. Безумовно, головні секрети напою відкриваються після того, як вилетить пробка. Ігристе вино, незалежно від кольору і вмісту цукру, не повинне мати осаду і сторонніх домішок. Якісний напій прозорий, а його колір відповідає тому, який заявлений виробником: біле шампанське — світло-солом’яного або золотавого відтінку, колір рожевого варіюється від світло-рожевого до червоного, а червоного — від світло-червоного до темно-бордового. При правильному відкритті (без пострілу) якісного шампанського пінка на поверхні напою буде дрібнодисперсною і відносно стійкою, бульбашки ж повинні «грати» протягом декількох годин. Щоб повною мірою насолодитися вишуканістю смаку шампанського, його потрібно правильно охолодити. Ні в якому разі не кладіть пляшку в морозильну камеру! Ідеальна температура, при якій «розкривається» цей елітний алкоголь, — 7-9°С. Винороби-професіонали радять охолоджувати пляшку у відрі з водою, в якій плавають шматочки льоду.