Якщо пломби фальшиві, хто відповість?

2235 0

Ми у соцмережах:

Якщо пломби фальшиві, хто відповість?

Рівненський підприємець Вадим Вакуленко у 2007 році викупив приміщення на вулиці Гагаріна, зробив у ньому ремонт і провів окрему електричну лінію. Через рік лічильник електроенергії зупинився, а згодом розпочалися проблеми у його власника.

Розповідає Вадим Вакуленко: — У "Рівнеобленерго" мені порадили звернутися у сертифіковану майстерню з ремонту лічильників на вул.Ніла Хасевича, що я й зробив. Лічильник працівник майстерні забрав, там його відремонтували і поставили на місце. А "Рівнеенерго" його опломбувало. Згодом не раз лічильник перевіряли, але зауважень не виникало. Через три роки прийшов майстер і заявив:"У вас пломби держстандарту фальшиві". Тобто ті пломби, які поставили у майстерні. Оскільки я відмовився віддати лічильник (у майстра було протерміноване посвідчення), на мене склали акт про недопуск. Я почав перечити, але ніхто на це не зважав. Потім представники "Рівнеобленерго" знову приходили, погрожували, що відключать електроенергію. Врешті-решт була проведена експертиза пломб. У ДП "Рівнестандартметрологія" підтвердили, що пломби фальшиві. Заодно пояснили, що "АЕС Рівнеобленерго" розпочало посилено перевіряти лічильники, оскільки у майстерні на вул. Ніла Хасевича знайшли купу фальшивих пломб. Після експертизи я підписав акт обстеження. А тоді почалося вимагання. Спершу заявили: ваш штраф — 18 тис. грн. При цьому мене звинувачували, що я сам втручався в лічильник. Я обурився і заявив, що платити не буду. Тоді мені кажуть: "Добре, можна зробити перерахунок до 8 тис. грн". Коли я знову не погодився, мене завели до начальника Юрія Конобєєва. Зі мною пішов товариш, який почав їм пояснювати, що фальшиві пломби майстерні були опломбовані двома пломбами "Рівнеобленерго", і я не міг залізти до лічильника, не зірвавши їх. Проте ні мої пояснення, ні прохання розібратися у ситуації не допомогли. Врешті-решт у відчаї я погодився на суму 2 тис.грн., і підписав акт. Згодом мене викликали знову і запропонували підписати договір на реструктуризацію боргу. Я здивувався: який борг, це ж штраф. А мені заявили, що вони не мають права виписувати штрафи, тому це все переоформили у борг. Оскільки у мене боргу не було, підписувати договір відмовився. Незважаючи на це, мені щомісяця у квитанції за недійсним договором нараховують понад 300 грн. Мені встановили новий лічильник. А де гарантія, що цього разу пломби не фальшиві?

Коментарі Юрій Конобєєв, керівник Рівненської комерційної дільниці ПАТ "АЕС Рівнеобленерго": — У справі Вадима Вакуленка засідала комісія. З її висновками пан Вакуленко погодився, визнавши таким чином свою провину. Згідно з додатком №6 до договору про постачання електричної енергії споживач сам несе відповідальність за збереження приладу обліку і пломб. Якщо вони фальшиві, значить, для чогось він їх такі встановлював. Або попросив, щоб йому встановили. Пломбу-ваги він міг зняти, залізти у лічильник і накрутити його. Розмір відшкодування збитків визначається відповідною постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України. Тож дві тисячі гривень, які повинен сплатити клієнт, це не штраф, а вартість недооблікованої електричної енергії внаслідок порушення правил користування електроенергією. Обліковується вона на рахунку клієнта, заодно виноситься у платіжний чек. Якщо Вадим Вакуленко вважає себе невинним, нехай подає позов до суду. Тетяна Кориневська, начальник ДП "Рівнестандартметрологія": — Повірка лічильника, залежно від його типу, коштує від 16 грн. до 1,5 тис. грн. без ПДВ. Відповідальність за лічильник фізичних осіб несе ПАТ "АЕС Рівнеобленерго". Підприємство має свій контрольно-повірочний пункт, який ми періодично перевіряємо. Юридичні особи беруть усі обов'язки на себе. Якщо доводиться ремонтувати лічильник у майстерні, потрібно вимагати від майстра, щоб він при вас викликав спеціаліста стандартметрології для встановлення пломб. Якщо пломби поставили без вашої присутності, можна зателефонувати до нас і запитати, чи виїжджали ми до майстерні і чи опломбовували ваш лічильник.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також