Ялинка в домі: користь чи шкода

989 0

Ми у соцмережах:

Ялинка в домі: користь чи шкода

Перш ніж прикрашати своє житло на свята живою ялинкою чи сосною або штучним деревом, рекомендуємо врахувати плюси і мінуси цього новорічного атрибуту.

Жива: створює настрій і лікує, але може викликати алергію

Відомо, що натуральна ялина містить безліч корисних для здоров’я речовин. Хвоя виділяє з’єднання фітонциди, які володіють протимікробною, антибактеріальною і протизапальною дією. Запах свіжої хвої позитивно впливає на нервову систему: знімає перезбудження і нервозність. Ефірні олії хвойних дерев відомі своїми властивостями у профілактиці респіраторних захворювань.

До речі, жива ялина покращує настрій не тільки завдяки своїй присутності. Ароматичні сполуки, що виділяються хвоєю, подразнюють спеціальні рецептори в нашому носі, під впливом яких в організмі виробляються «гормони радості» — ендорфіни.

Однак новорічна ялинка може стати причиною нападів алергії не тільки в алергіків, але й у людей, які не страждають від цього захворювання. Згідно з результатами дослідження, проведеного американськими вченими, вже на четвертий день перебування новорічного дерева в будинку концентрація виділених нею спор перевищує допустиму норму в кілька разів. Ситуація ускладнюється тим, що ялинки і сосни для продажу можуть обробляти хімічними речовинами (наприклад, проти загоряння), які самі по собі можуть бути алергеном.

Необхідно врахувати, що з кожним днем перебування у вашому домі новорічне дерево втрачає корисні властивості й поступово перетворюється на пилозбірник. А це додаткове джерело алергії. Тому час перебування ялинки вдома бажано скоротити.

Штучна ялинка: якщо неякісна — то смердить

Мода на штучні новорічні ялинки допомагає зберегти природу, а святковий настрій вони створюють не гірше, ніж справжні. Але як бути впевненим, що піклуючись про екологію, ми не завдаємо шкоди здоров’ю своєї сім’ї?

Якісні штучні ялинки, виготовлені відповідно до стандартів, вважаються безпечними для здоров’я. Однак синтетичні ялинки роблять з полівінілхлориду — пластику, створеного з нафтових ресурсів, який часто ускладнюється шкідливими сполуками свинцю. Ці вироби не розкладаються і забруднюють навколишнє середовище.

Не секрет, що багато штучних ялинок ввозять в Україну нелегально, і вони небезпечні як для екології, так і для людини. Наприклад, в ялинках азіатського виробництва можуть міститися токсичні барвники. Токсини починають поширюватися при кімнатній температурі і невидимо завдавати шкоди організму, викликають алергію, подразнення на шкірі. Такі ялинки мають різкий запах, що свідчить про неякісну сировину.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також