Юхименко шукає «стукачів»

2629 0

Ми у соцмережах:

Юхименко шукає «стукачів»

Рівненська обласна рада вирішила розглянути питання про звернення до СБУ з метою розкриття імен інформаторів цієї спецслужби часів НКВС-КДБ. Спочатку йшлося про розсекречення матеріалів про засуджених до смертної кари вояків УПА часів закінчення другої світової війни. Аж раптом депутат від Партії регіонів Анатолій Юхименко зажадав доповнити рішення вимогою про надання інформації про «стукачів» КДБ у період до 1991 року. Ніхто не сперечається із необхідністю встановлення історичної справедливості шляхом виявлення імен людей, причетних до репресій післявоєнних років. Тим більше, що строк давності документів, які стосуються тих подій, минув, і живих учасників майже не залишилось. Що стосується інформаторів спецслужб двадцятилітньої давнини, то, скоріше за все, значна частина із них продовжує співпрацювати вже не із «злочинним» КДБ, а із нашою рідною СБУ. Жодна розвідка світу, та навіть жодне відділення міліції не обходиться у своїй роботі без послуг «інформаторів», без наявності яких ту ж саму СБУ можна хоч сьогодні розпустити як недієздатну.

Рівненська обласна рада вирішила розглянути питання про звернення до СБУ з метою розкриття імен інформаторів цієї спецслужби часів НКВС-КДБ. Спочатку йшлося про розсекречення матеріалів про засуджених до смертної кари вояків УПА часів закінчення другої світової війни. Аж раптом депутат від Партії регіонів Анатолій Юхименко зажадав доповнити рішення вимогою про надання інформації про «стукачів» КДБ у період до 1991 року. Ніхто не сперечається із необхідністю встановлення історичної справедливості шляхом виявлення імен людей, причетних до репресій післявоєнних років. Тим більше, що строк давності документів, які стосуються тих подій, минув, і живих учасників майже не залишилось. Що стосується інформаторів спецслужб двадцятилітньої давнини, то, скоріше за все, значна частина із них продовжує співпрацювати вже не із «злочинним» КДБ, а із нашою рідною СБУ. Жодна розвідка світу, та навіть жодне відділення міліції не обходиться у своїй роботі без послуг «інформаторів», без наявності яких ту ж саму СБУ можна хоч сьогодні розпустити як недієздатну. Якби ж то керівники незалежної України у тому ж 1991 році ліквідували КДБ і створили замість неї нову структуру із нових людей. Але так не сталося. Тому прагнення оприлюднити імена «стукачів» недавнього минулого може свідчити або про повну юридичну безграмотність ініціаторів таких звернень, або про недолугу спробу окремих діячів створити собі імідж борців за справедливість. Бо ж досі не розслідувано і не названо винних і нікого не покарано за окремі досить дивні рішення тої ж самої обласної ради з фінансових та майнових питань, які були прийняті вже у роки незалежності. А ці люди, на відміну від міфічних «стукачів» КДБ, насправді продовжують носити депутатські значки, займати керівні посади і… приймати звернення до СБУ. Бо ж обласна рада більшістю голосів вирішила повернутися до питання про «стукачів» на наступній сесії.

Коментарі Анатолій Юхименко, депутат обласної ради від Партії регіонів: — Було б непогано попросити СБУ, щоб вона оприлюднила списки «стукачів», які в попередні роки з політичних чи особистих мотивів здавали українських громадян. Особливо до 1991 року. Можливо, сьогодні такі люди перебувають при владі або ж ходять серед депутатів. У мене вже давно були такі думки, тому що громадськість повинна про це знати. Крім цього, це дозволить уникнути спекуляцій на цю тему, бо навіть у вищому ешелоні влади в бік політиків лунають звинувачення у співпраці зі спецслужбами. Хоча не виключено, що й серед сьогоднішніх політиків є такі агенти у відставці. В будь-якому разі такий крок розставить всі крапки над «і». В багатьох країнах ці списки «стукачів» вже відкрили. Тож, можливо, в Україні потрібно прийняти навіть відповідний закон про розсекречення цих імен. Андрій Семенюк, в.о. начальника прес-служби управління СБУ в Рівненській області: — Якщо обласна рада нам направить відповідний запит, ми його будемо розглядати і направимо його до Києва — до Служби безпеки України. І якщо з Києва відповідний дозвіл на розсекречення отримаємо, то це прохання виконаємо. Що ж стосується архівних документів про політичні репресії, то ми відкрили інформаційно-довідковий зал, в якому можна ознайомитися з такими архівними матеріалами. Можливо, ті люди, які говорять, що інформація про засуджених у тюрмах УНКВС в області досі закрита, навіть не бачили нашу розсекречену базу. Степан Павлюк, заступник голови Рівненської облдержадміністрації: — Якщо обласна рада прийме таке звернення і СБУ розсекретить імена агентів спецслужб, то в цьому не бачу нічого поганого. Однак треба відрізняти співпрацю зі спецслужбами, яка стосується запобігання злочинам. Бо сьогодні дуже багато людей з різних структур (наприклад прикордонники) взаємодіють з такою метою із СБУ. Тому імена людей, які займаються такою оперативною діяльністю, розсекречені навряд чи будуть. Це що стосується сучасності. З іншого боку, за часів Радянського Союзу дійсно були такі агенти, які під виглядом, наприклад, вояків УПА вступали у загони, а потім здавали людей спецслужбам. То така інформація поступово і так розсекречується. В будь-якому разі обласна рада за це рішення проголосувала, тож хай депутати займаються цим питанням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також