За новорічними прикрасами ще не пішли

2757 0

Ми у соцмережах:

За новорічними прикрасами ще не пішли

Хоч на ринках та у магазинах уже з'явилися маскарадні костюми, ялинкові прикраси та й самі ялинки, продавці передноворічного ажіотажу ще не відчувають.

Асортимент ялинкових прикрас цього року збільшився, а ціни лишилися переважно минулорічними, запевняють продавці. Приміром, найдешевші електричні гірлянди, як і торік, коштують 15 гривень. Найдорожчі — 160. Так звані дощики продають по 2-6 гривень. Тим часом єдина в області фабрика іграшок "Рівненчанка" підготувала свою новорічну продукцію лише для замовників з інших областей. — Ми виготовляємо лише фігурки Дідів Морозів та Снігуроньок, а також маскарадні маски. Працюємо тільки на замовлення, - розповідає головний інженер "Рівненчанки" Олександр Матковський. — Поки що до нас звернулися лише підприємці з Києва, Харкова та Одеси і лише один рівненський підприємець. Наш Дід Мороз та Снігуронька коштують по 60 гривень, а маски — 13. Цього року у нас замовляли менше іграшок, ніж торік.

Без трилисника іграшки не купуйте

Чи безпечні іграшки, що продаються на Рівненщині, нині перевіряє інспекція з питань захисту прав споживачів. Розповідає завідувачка сектора ринкового нагляду інспекції Тетяна Котик: — Поки що ми перевірили дитячі іграшки у магазинах Рівного, а також у гіпермаркеті "Метро". Перевіряли насамперед маркування товару та документи на нього. Порушення виявили майже у всіх торгових точках. Найчастіше — це відсутність на виробі національного знаку відповідності (у формі трилисника), який свідчить про те, що іграшка пройшла лабораторне дослідження і є безпечною для здоров'я. Хоча документи, які підтверджують ці дослідження, а також гігієнічні висновки санепідемслужби були майже у всіх. Усіх порушників ми оштрафували та заборонили продаж товару з неправильним маркуванням. Максимальна сума штрафу для розповсюджувача за відсутність національного знака відповідності — 4250 гривень. Якщо підприємець поверне такий товар виробнику, а той виправить маркування, як цього вимагає закон, ці іграшки знову можна буде продавати. Щоб убезпечити себе від купівлі неякісного товару, споживач має читати етикетку. Насамперед на ній має бути зображений національний знак відповідності. Якщо іграшка іноземного виробництва, на ній обов'язково має бути зазначена українською мовою назва та адреса виробника або суб'єкта господарської діяльності, який ввозив цей товар в Україну. Маючи таку інформацію, людина знатиме, куди звертатись, якщо іграшка виявиться неякісною. Що ж стосується новорічних прикрас, то поки що ми перевірили лише електричні гірлянди. Більшість з них продавали без національного знака відповідності. Тобто або ці гірлянди не перевіряли взагалі, або лабораторні дослідження не підтвердили їхню якість. За таке порушення розповсюджувачі заплатять по 4250 гривень. Надалі ми перевірятимемо всі інші ялинкові прикраси на ринках та в магазинах. На етикетках цих товарів національний знак відповідності не ставиться, але має бути інформація про виробника, дата виготовлення, термін придатності, правила та умови безпечного використання тощо. Якщо інформація на етикетці буде неповною, ми заборонятимемо продавати такий товар. А суб'єкт господарювання заплатить штраф, сума якого становить 30% від вартості партії товару з порушеннями. Але не менше 255 гривень.

Зроби собі іграшку сам

Подарунок чи ялинкову прикрасу можна зробити власноруч. А навчають цього на спеціальних майстер-класах. У Рівному їх тепер проводять часто. Приміром, у мистецькій галереї "Зуза" ще з листопада діток вчать виготовляти то ялинкові прикраси, то новорічні сувеніри чи навіть рукавички. Такі заходи тут проводять у суботу та неділю. Відвідати їх можуть не лише діти, але й дорослі. Вартість заняття — у межах 50 гривень. А в ТРЦ "Екватор" такі майстер-класи безкоштовні. Тут разом з дітьми займаються і їхні батьки. У грудні в "Екваторі" вчать робити візерунки з манної крупи, ялинкові прикраси із соломи, листівки до Нового року, сувеніри із природних матеріалів, а також покажуть, як правильно виготовити різдвяного дідуха. Тут теж заняття організовують у вихідні. В обласній бібліотеці в найближчі неділі планують розказати про особливості зимової фотозйомки. Тут також навчать робити листівки в популярній нині техніці квілінг — це композиції зі скручених у спіралі смужок паперу. Майстер-клас у Рівному можна і замовити. Такі заходи для окремих груп людей проводять у громадській організації "Клуб успішних людей", а одержані кошти віддають дітям з Тучинського інтернату. — Цього року ми плануємо проводити два види майстер-класів — з організації свята та з виготовлення подарунка, - розповідає керівник клубу Ольга Лук'янова. — На першому розкажемо про те, як можна організувати свято, як правильно дарувати подарунки і навіть як отримувати подарунки. Кожен учасник може заплатити 25 гривень благодійного внеску. Удвічі більше ми просимо за майстер-клас з рукоділля, оскільки маємо витрати на матеріали. У найближчі тижні покажемо, як виготовляти власноруч подарункове мило та інші сувеніри. Замовити майстер-клас можна на нашому сайті чи за телефоном, номер якого теж розміщений в Інтернеті.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також