Захищаємося від…електропомічників

1806 0

Ми у соцмережах:

Захищаємося від…електропомічників

Нашому життю й здоров'ю загрожують не тільки різні нещастя та незадовільний стан довкілля. Ризик чатує на сучасну людину навіть у власній домівці, від телевізора, холодильника, фена, комп'ютера, кондиціонера, обігрівача та інших електроприладів. Так, вони допомагають нам у комфорті та побуті, але при цьому й свої шкідливі електромагнітні поля випромінюють.

2-washing-machine

Холодильник

Найбільш небезпечними вважаються холодильники, оснащені системою No frost — від них виходять електромагнітні випромінювання в радіусі до 1,5 м. І стіни цьому випромінюванню не перешкода. Тому щоб холодильник не перетворився на систематичного шкідника, потрібно, по-перше, не перебувати довго біля нього, а по-друге, не розташовувати ліжко, а тим більше його узголів'я, таким чином, щоб навіть через стіну знаходився холодильник. Тобто ніякого постійного сусідства!

Мікрохвильова піч

Якщо корпус печі не пошкоджений, то в принципі він досить надійно захищає від електромагнітного випромінювання. Нічого страшного немає і в продуктах, приготовлених у такій печі — мікрохвилі, підвищуючи частоту коливань частинок речовини (продукту), усього лише підвищують його температуру. Скажімо так, працююча піч не шкідливіша від завжди працюючого холодильника — просто тримайтеся від неї, коли вона включена, на відстані 1,5 м.

Електрична піч

Під час приготування їжі намагайтеся перебувати від неї на відстані не менш ніж 30 см. Ні в якому разі не притискайтеся до неї!

Пральна машина

Ступінь "шкідництва" при включеному режимі приблизно як у постійно працюючого холодильника. Найкращий спосіб захисту: розмістіть вашу незамінну помічницю у ванній кімнаті, а поки трудиться, перучи білизну, не провідуйте її надто часто.

Телевізор

Оскільки не дивитися його більшість з нас не може, то купуючи і встановлюючи телевізор, потрібно враховувати три головних правила. Чим сучасніша модель, тим вона безпечніша. Намагайтеся встановлювати його на відстані не менш ніж 1,5 м від очей. Перш ніж вибирати місце для ліжка (особливо узголів'я), поцікавтеся у сусідів, де стоїть їхній телевізор — пам'ятаємо, що стіни (навіть несучі) не захищають від електромагнітних хвиль.

Комп'ютер

Сьогодні він є практично в кожному будинку, і, як правило, діти сидять за ним частіше, ніж батьки. Між тим він має відразу два джерела випромінювання: монітор і системний блок. Тому варто дотримуватися таких основних правил: комп'ютер краще встановити в кутку кімнати — це знизить вплив з задньої поверхні монітора, системний блок встановіть якнайдалі; відстань від очей до монітора повинна бути не менше 70 см; при роботі за комп'ютером слід робити щогодини перерву на 15 хвилин; частіше провітрюйте приміщення, де встановлено комп'ютер; заведіть комп'ютеру друзів — живі рослини частково нівелюють шкоду ЕМП; купуйте сучасні моделі — вони безпечніші; відмовтеся від звички перебувати за комп'ютером у нічний час: для очей шкідливе світло, що йде від нього; крім того, такі "посиденьки" негативно впливають на нервову систему і можуть спровокувати безсоння.

Мобільні телефони

Вони хоча й низькочастотні, але в момент розмови знаходяться в безпосередній близькості від головного мозку, тобто не виключено, що електромагнітні поля від мобільника у разі їхньої тривалої дії впливають на продукування мелатоніну — гормону, що відповідає за регулювання різних біоритмів.

Фен

Один з найбільш шкідливих електроприладів, що створює електромагнітне випромінювання, яке в десятки разів перевищує норму. До того ж виконуючи свою безпосередню функцію, фен знаходиться в небезпечній близькості до голови. Тому намагайтеся звести до мінімуму використання цього приладу — волосся від цього стане тільки здоровішим.

Загальні правила захисту

Не варто встановлювати комп'ютер, а ще підзаряджати батарейки та акумулятори у спальні. На ніч усі електроприлади краще вимикати із електромережі. У деяких побутових приладів, приміром, мікрохвильовки, з часом може змінюватись потужність, тому час від часу рівень випромінювання має контролювати майстер-фахівець. При купівлі приладу обов'язково звертайте увагу на позначку його відповідності вимогам "Міжнародних санітарних норм допустимих рівнів фізичних факторів при застосуванні товарів народного споживання в побутових умовах". Менше шкодить апаратура з автоматичним управлінням — намагайтеся купувати саме таку. Звертайте увагу на потужність побутового приладу: чим менша потужність, тим нижчий рівень його поля, а значить, менш потужний прилад безпечніший. Намагайтеся не включати одночасно кілька джерел магнітного поля. При плануванні квартири враховуйте важливий аспект: побутова техніка повинна бути розміщена на відстані не менш ніж 1,5 м від місця вашого постійного перебування. Намагайтеся, щоб дроти лежали рівно, а не сплутувалися в кільця та петлі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також