Замість пільг — гроші

1163 0

Ми у соцмережах:

Замість пільг — гроші

Вісім мільйонів українців-пільговиків мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Із 1 червня значна частина цих людей мала би вже платити, заходячи в маршрутки, електрички чи у тролейбуси. Проте у Кабміні вирішили почекати з такими "радикальними" діями, зважаючи на складну соціально-економічну ситуацію.

Міністр соціальної політики Павло Розенко, перебуваючи у Рівному, зазначив:

— Залишати безкоштовний проїзд у тому вигляді, в якому він зараз є, надалі неможливо. Насправді безкоштовного проїзду немає. Все одно за нього хтось сплачує. Водій маршрутки не буде возити безкоштовно, бо автотранспортному підприємству ніхто не дасть безкоштовно пальне, не відремонтує автобус. Держава відшкодовує автотранспортним підприємствам кошти за перевезення пільгових пасажирів. Але ця компенсація перетворилася на корупційний механізм. Ми не знаємо, скільки перевізник реально перевозить пільговиків, бо системи обліку немає. Автотранспортне підприємство розказує, що пільговиків дуже багато, держава все це оплатити не може, а тому відшкодування отримують лише деякі підприємства, які швидше добіжать до органів влади. А це переростає у те, що водії маршруток, наприклад, не беруть більше одного-двох пільговиків протягом одного рейсу, а третьому або кажуть платити, або його викидають із салону зі скандалом. Як на мене, право безкоштовного проїзду повинне бути збережене, але діяти воно має по-іншому. Пільговики заходитимуть у громадський транспорт і платитимуть, а держава буде виплачувати їм адресне відшкодування за проїзд. Це класична монетизація пільг. Скільки відшкодовуватимуть — 200, 100, 70 чи 50 гривень — визначатимемо залежно від категорії пільг. І кожен сам обиратиме, проїхати йому одну зупинку чи краще зберегти гроші на ліки.
Цього року систему пільгового проїзду не змінюватимуть, оскільки на адресну допомогу немає достатньо коштів у бюджеті. Тих, які передбачені на пільговий проїзд, вистачить на 10-15 грн. щомісячної доплати пенсіонерам та інвалідам. Проте у наступному бюджеті вже закладуть потрібну суму. Проте найважче, зазначив пан Розенко, буде переконати людей, які звикли не платити у громадському транспорті, що нова схема ефективніша.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також