Заради високої зарплати готові переїхати куди завгодно

1790 0

Ми у соцмережах:

Заради високої зарплати готові переїхати куди завгодно

Найбільше співвітчизники мріють про закордон

Кожен другий українець хоча б раз у житті переїжджав у зв'язку із зміною місця роботи. І лише 6% українців нізащо не переїдуть. Такі результати опитування, проведеного порталом agrijob.com.ua. Серед причин, які найчастіше спонукають українців погодитися на пропозицію переїхати у зв'язку з новою роботою, найбільш популярною є рівень заробітної плати. 74% респондентів готові до переїзду, якщо їм запропонують гідну зарплату. 56% опитаних цінують перспективи кар'єрного зростання на новому місці. Наступною у рейтингу причин переїзду виявилася можливість виїхати за кордон. Третина українців хотіли б працювати в іншій країні, і саме ця можливість може вплинути на їхній вибір. Також важливими залишаються такі фактори, як надання житла (26% ), робочого місця для дружини / чоловіка, навчання дітей та інші пільги (17,98 %).
 
"Разом з тим серед причин, які можуть утримати наших співвітчизників від переїзду, поширеною є відсутність можливості взяти із собою сім'ю. 42% українців не хочуть жити далеко від рідних. 40% опитаних і не думали б про переїзд, якби в їхньому регіоні була гідна робота. Також третина респондентів відмовляються витрачати свої гроші на оплату житла, тому готові переїхати, тільки якщо роботодавець його надасть", — повідомила координатор проекту AgriJob асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Анна Фещенко. Більшість опитаних, яким довелося переїжджати у зв'язку з роботою, змінювали місце проживання в межах України, в основному, з міста в місто (38,55%). При цьому кожен п'ятий респондент виїжджав за кордон.

Осінь. Кинулися шукати роботу

Українці масово кинулися шукати роботу. Багато чекали осені, адже літо вважається періодом застою на ринку праці. А деякі просто хотіли відпочити, а потім вже приступати до пошуків. "Активізація відбувається за рахунок студентів-випускників, які за літо відпочили. Інші після відпустки починають визначатися, потрібна їм нова робота чи ні. У нас ще немає точної статистики, але кількість резюме зросла істотно порівняно з літом", — говорить експерт Уляна Ходорковська. Цю інформацію підтверджують і кадровики. "Весняний та осінній періоди вважаються найбільш активними в рекрутменті, це стосується як кількості нових вакансій, так і кількості нових резюме. Усього за кілька днів вересня кількість відкритих вакансій (порівняно з літнім періодом) зросла на 5%", — говорить менеджер з маркетингу рекрутингової компанії Ірина Кононова. "Порівняно з минулим роком трохи впав попит на айтішників. Потреба в них є, але вже немає такого ажіотажу. Очолюють список менеджери з продажу, і я прогнозую, що залишаться там ще на деякий час. Зараз компанії орієнтуються на виживання, тому намагаються активно продавати. Попит стабільний на бухгалтерів та маркетологів. Зростає необхідність у різних аналітиках, оскільки багато компаній зараз роблять акцент на оптимізацію", — говорить Ходорковська. "Найбільше пропозицій щодо роботи зараз надходить з Києва, Харкова, Донецька, Дніпропетровська, Львова та Криму", — говорить експерт Всеукраїнської асоціації кадровиків Ярослава Паньків.
 
Як пояснили в Міносвіти, там постійно відстежують інформацію про працевлаштування своїх випускників. І коректують держзамовлення залежно від вимог ринку в різних сферах. "Ми тільки збираємо інформацію про результати працевлаштування. Економісти, правознавці, лінгвісти вже не користуються такою популярністю на ринку праці. Зараз великий попит на айтішників, галузь швидко розвивається, тому ми постійно збільшуємо державне замовлення. Активно розвивається енергетична галузь, виникає необхідність в інженерах, теплоенергетиках, механіках та ін. Третє — потроху розвивається машинобудування і споріднені галузі, аграрна сфера. Трохи сповільнилися темпи розвитку металургії у зв'язку з уповільненням світового ринку. Тому і знизилася необхідність у таких фахівцях", — говорить директор департаменту вищої освіти Міносвіти Юрій Коровайченко.

Скаржаться на тиранію з боку жінок-начальниць

Кожен третій начальник в Україні — жінка. І саме прекрасна стать схильна демонструвати авторитарний стиль керівництва, а підлеглі вважають жінок-керівників тиранами частіше, ніж чоловіків. Представниць прекрасної статі значно менше, ніж чоловіків, серед власників компаній і ТОП-менеджерів, але більше на позиціях типу "менеджер середньої ланки". Як виявилося, "залізні леді" значно частіше керують жінками, ніж чоловіками: 46% офісних працівниць і всього лише 20% працівників відзначили, що їхнім безпосереднім начальником є жінка. Чим відрізняється начальниця від начальника? У першу чергу, стилем керівництва. Жінок вважають більш авторитарними, а чоловіків — демократичними. Ставлення до навколишніх у начальників і начальниць теж відрізняється. Кожен четвертий офісний працівник звинувачує" залізних леді" в тиранії й деспотичному ставленні до підлеглих. Серед чоловіків-начальників тиранів трохи менше (19%).

Мріють звільнитися з роботи

Люди кидають "насиджені" місця через низькі зарплати і конфлікти з начальством Тільки 30% офісних працівників не мають наміру змінювати роботодавця найближчим часом. Решта розглядають варіанти і чекають спокусливих пропозицій від роботодавців. Основна причина "плинності кадрів" — низька заробітна плата. Як не крути, а матеріальна винагорода відіграє головну роль при працевлаштуванні. Унаслідок низької зарплати готові звільнитися 81% "білих комірців". Оскільки 63% офісних працівників не задоволені своєю зарплатою, то ситуація на українському ринку праці більш ніж тривожна. Відсутність перспектив кар'єрного зростання є другим за значимістю приводом змінити місце роботи. Хоча 58% опитаних не влаштовують перспективи просування кар'єрними сходами, тільки 47% називають це причиною звільнення. Конфлікти з керівництвом також потрапляють до трійки лідерів серед всіх причин звільнень: непорозуміння з начальством можуть стати приводом, щоб написати заяву, для 38% офісних працівників. Крім цього, причиною для звільнення офісні працівники називають атмосферу в колективі (28%), неофіційне працевлаштування (22%), відсутність свободи дій у прийнятті рішень (18%) і жорсткий графік роботи (15%).

З якими татуюваннями не беруть на роботу

Татуювання у вигляді квітів, метеликів, а також армійські татуювання не завадять влаштуватися на роботу, на відміну від малюнків, які асоціюються зі смертю, наркотиками, расизмом і сексом, з'ясували британські вчені. Про результати свого дослідження повідомив працівник факультету менеджменту Сент-Ендрюського університету Ендрю Тіммінг. Зокрема, він попросив 15 керівників кадрової служби 14 підприємств розповісти, як вони реагують, якщо на співбесіду приходить татуйований здобувач, і чи візьмуть вони таку людину на роботу. "Значна частина респондентів погодилася, що помітні татуювання — це "тавро", — сказав Тіммінг. Вчений проте відзначає, що важливіше з погляду кадровиків інше: що подумають про татуйованого працівника клієнти, а не персонал. Як повідомляється, до числа "неприйнятних" татуювань рекрутери віднесли ті, які пов'язані зі смертю, мають сексуальний зміст, асоціюються з наркотиками або расизмом.

У світі різко зріс попит на українських айтішників

Нині у світі спостерігається сплеск попиту на українських розробників програмного забезпечення — за попередні півроку компанії найняли понад 3 тис. нових працівників, що більш як удвічі більше, ніж у попередньому півріччі. Зростання штату українських розробників свідчить про відновлення високого попиту на їхні послуги, що знизився за останній рік. За підсумками року можна буде говорити про відновлення темпів зростання продажів українських компаній до рівня 40-50%. На тому ж рівні оцінюють зростання ринку і в Кабміні — за прогнозами уряду, експорт послуг IT-аутсорсингу в 2013 році зросте на 40%, до $ 2 млрд.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також