Головним ворогом судин завжди вважалася жирна їжа. Проте останні дослідження свідчать: небезпечна не кількість жирів, а їхня якість. Лікарі дають такі орієнтування: більш шкідливі жири, які ми можемо поставити на стіл, тобто тверді: масло, морозиво, жирне м'ясо. Корисні жири, які течуть, тобто всі рослинні олії. Вони містять поліненасичені кислоти, які налагоджують обмін холестерину, не дозволяючи небезпечним молекулам осідати на стінках судин. Загалом на сьогодні визнано: жири повинні становити не менше 30-35% денного раціону.
Клітковина — наше все: якщо на день ви з'їдаєте півкілограма овочів і стільки ж фруктів, то різко знижується ризик атеросклерозу, а заодно діабету та онкологічних захворювань — це підтверджено відразу кількома недавніми дослідженнями. Головні постачальники клітковини — овочі, фрукти, бобові, крупи і цільнозерновий хліб. Однак будьте обережні — важливо враховувати глікемічний індекс продуктів, особливо фруктів і круп. Мова йде про те, як швидко піднімається рівень цукру в крові після того, як з'їси продукт. Якщо індекс високий — цукор підскакує швидко, з часом це призводить до зниження чутливості організму до глюкози, для її переробки потрібно все більше інсуліну, що може призвести до збоїв у роботі підшлункової залози. Такі порушення, в свою чергу, загрожують діабетом і онкологічними захворюваннями. Наприклад, якщо ви з'їсте яблуко, то отримаєте порцію клітковини, і цукор в крові буде підніматися повільно, а якщо виноград — то відбудеться швидкий різкий стрибок глюкози. Запам'ятайте: найбільше клітковини при низькому глікеміченому індексі містять слива і груша. Дуже високий ГІ у білого рису і картоплі. Краще замінювати їх диким або бурим рисом і зеленою квасолею, а також брюссельською капустою, які багаті клітковиною. До речі, коли ми їмо солодощі, відбувається глікемування судин і тканин. Цукор з'єднується з білками стінок кровоносних судин, і при підігріві температурою нашого тіла відбувається "зажарювання" — так само, як котлета покривається скоринкою на сковороді. У підсумку судини з еластичних і гнучких перетворюються на жорсткі, крихкі, ламкі, страждають серце, мозок, старіє весь організм, в тому числі прискорюється утворення зморщок. Тим часом, однозначно доведено, що для серця і судин корисний гіркий чорний шоколад, в якому вміст какао становить не менше 70%. Флавоноїди — цінні речовини, які ми отримуємо з шоколаду, не тільки благотворно впливають на судини, але також підвищують імунітет і уповільнюють старіння. Інший корисний продукт — горіхи, в першу чергу мигдаль, тільки не смажений, а сушений. Сімдесят грамів мигдалю в день надають такий же антихолестериновий вплив на організм, як одна таблетка лікарських препаратів. Найпотужнішим засобом захисту судин від холестерину є часник, стверджують експерти з різних країн світу. Також до сильних протекторів — рятівників серця і судин — відносяться гранат, шпинат, помідори, грейпфрут і оливкова олія.