Земляна груша

949 0

Ми у соцмережах:

Земляна груша

Ботаніки відносять топінамбур до трав’янистих рослин. Їстівні коренеплоди топінамбура з вигляду нагадують щось середнє між картоплею та імбиром.

Топінамбур на 79% складається з води, а в 100 г бульб — всього 61 ккал, тобто його сміливо можна назвати дієтичним, від якого навряд чи вдасться набрати вагу.

Топінамбур багатий вітамінами, особливо групи В і С. У ньому містяться магній, залізо, кальцій, фосфор, калій, натрій, цинк, йод, фтор, а також амінокислоти, антиоксиданти і корисний полісахарид — інулін. Завдяки своїй волокнистій структурі він добре очищає організм від шлаків і токсинів.

Топінамбур перешкоджає каменеутворенню і відкладенню солей. Він рекомендований тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання, розлади нервової системи і шлунково-кишкового тракту. Особливо — хворим на панкреатит і гастрит. Топінамбур допомагає знизити рівень цукру в крові й нормалізувати тиск, а також зміцнює імунітет і показаний при схудненні, оскільки не дозволяє жиру відкладатися в організмі й сприяє активному метаболізму. Топінамбур — один з небагатьох рослинних продуктів, який не завдає шкоди при вживанні.

Найкраще їсти земляну грушу в сирому вигляді. Однак при бажанні коренеплід можна запекти, стушкувати, зварити або підсмажити.

Щоб легко було чистити топінамбур, його можна обдати окропом (або потримати в ньому кілька хвилин), а потім почистити як картоплю. Втім, цей коренеплід часто взагалі не чистять. Його просто ретельно миють щіткою під проточною водою.

З топінамбура печуть хліб, попередньо подрібнивши сухі бульби на борошно. Також з нього можна приготувати каву без кофеїну. Коренеплоди обсмажують, подрібнюють у кавомолці й заварюють. Топінамбур додають у киселі й компоти, а також роблять з нього начинку для пирогів і основу для дерунів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також