Житній хліб: користь і шкода

12996 0

Ми у соцмережах:

Житній хліб: користь і шкода

Житній хліб містить незамінні й корисні речовини, здатні підтримувати нормальну життєдіяльність організму і забезпечувати захист від різноманітних захворювань. При всіх своїх корисних властивостях від інших хлібобулочних виробів житній хліб ще й відрізняється низькою калорійністю, що дозволяє вживати його, не набираючи ваги.

житний-хлиб

Користь житнього хліба

У житньому хлібі міститься більшість відомих корисних сполук: вітаміни групи В, вітаміни С, А, Е, РР, Н, фтор, марганець, йод, сірка, кальцій, магній, цинк, залізо, калій, безліч амінокислот і мінеральних солей. З допомогою житнього хліба організм звільняється від шкідливих токсинів і шлаків, очищається кров, нормалізується рівень інсуліну, знижується ризик відкладення солей. Житній хліб використовується:
  • Для нормалізації обміну речовин;
  • Для боротьби з авітамінозом;
  • Для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту ;
  • При знесиленні, недо­крів'ї, низькому гемоглобіні;
  • Для профілактики сер­це­во-судинних захворювань;
  • При запорах і кишкових розладах;
  • Для схуднення;
  • Для зниження ризику онкологічних захворювань;
  • При депресіях, стресах, хворобах нервової системи;
  • При цукровому діабеті;
  • При подагрі і ризику відкладення каменів у жовчному міхурі.
Дієтологи рекомендує вживати житній хліб людям з надмірною вагою, оскільки він виводить шкідливі шлаки з організму, значно знижує рівень холестерину в організмі, а також сприяє швидкому насиченню і знижує апетит, незважаючи на невелику калорійність.

Житній хліб в народній медицині

Корисні якості житнього хліба дозволяють досить широко використовувати його як засіб нетрадиційної медицини. Однак слід звернути увагу на свіжість продукту і його якість — корисні властивості хліба зберігаються протягом 36 годин після випічки.
  • При безсонні. Розкришити в рівних частинах хліб житній (по одній скибочці) і додати 1 ст. ложку кислого молока, натертий солоний огірок, 2 ст. ложки огіркового розсолу. Отриману суміш покласти в марлю, і помістити на 15-20 хвилин на ділянку скронь і чола.
  • Для профілактики онкології молочних залоз. Щодня з'їдати 3-4 шматочки житнього хліба.
  • При нежитю. На суху сковороду покласти шматочок житнього хліба. Коли він почне пригорати, почніть вдихати дим, по черзі обома ніздрями (одну ніздрю затискаючи). Краще проводити процедуру кілька разів на добу.
  • При герпесі. Залити шматочок житнього хліба невеликою кількістю окропу (щоб він розм'якнув). Потім додати 1 ч. ложку солі і розмішати до стану кашки. Прикласти кашку на місце утворення герпесу і намагатися тримати близько години. Потім кашку замінити на свіжу і повторити процедуру.
  • При діареї і розладах кишечнику. Кілька шматочків житнього хліба залити 0,5 л холодної води і дати настоятися 3-4 год. Настій процідити і приймати по 0,5 склянки щогодини.
  • При застуді та грипі. Скоринку житнього хліба натерти часником. З'їдати таку скоринку кілька разів на день для профілактики і лікування простудних захворюваннях. Такий же засіб застосовується при лікуванні глистів у дітей.
  • При ангіні. Тоненький шматочок скоринки житнього хліба, злегка обдавши окропом, покласти на шматочок марлі, і помістити на шию — скоринкою до шкіри. Зав'язати компрес вовняним шарфом і залишити на ніч.
  • При бронхіті, кашлі, пневмонії. Черстві шматочки хліба облити окропом та зверху змазати гірчицею. Покласти хліб на марлю і прикласти в ділянці лопаток і грудей, обмотати шарфом і тримати як гірчичники.
  • У косметології житній хліб використовується для лікування проблемної шкіри, вугрів і шкірних висипів. Для цього шматок хліба розмочити в окропі і змішати з 1 ч. ложкою меду до утворення кашки. Суміш нанести на 15-20 хвилин у вигляді маски на проблемні ділянки шкіри.

Шкода житнього хліба

Одним з недоліків житнього хліба є те, що він засвоюється організмом дещо важче, ніж пшеничні сорти хліба. Тому слід стежити за кількістю продукту, а також обмежити його споживання при:
  • Виразковій хворобі дванадцятипалої кишки і шлунка;
  • Гастриті з підвищеною кислотністю;
  • Індивідуальній непереносимості глютену;
  • Метеоризмі і хронічних порушеннях травлення.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також