Живіт болить від з’їденої... образи

2420 0

Ми у соцмережах:

Живіт болить від з’їденої... образи

Багато людей десятиліттями лікують виразку або астму, але дарма: ліки не допомагають. Хоча часом досить усунути єдину психологічну проблему: помиритися з кимсь, пробачити, перестати боятися — і хвороби наче й не було. Тіло й емоції пов’язані настільки тісно, що можуть впливати одне на одного. Якщо раніше психосоматику (напрям у медицині, що вивчає вплив психологічних факторів на виникнення захворювань), вважали мало не містикою або симуляцією, то зараз вчені і медики приділяють їй все більше уваги.

А якщо алерген — чоловік?.. — Одного разу я почала помічати дивні речі, — згадує маркетолог Ірина Фещенко. — Начебто здорова людина, ніколи особливо не хворіла, а коли прийшла на нову роботу, почалися проблеми: як тільки має бути нарада в шефа — а він, чесно кажучи, любитель покричати — у мене то голова «тріщить», то живіт прихопить... Доводилося «відмазуватися» або повзти на роботу, стиснувши зуби. Втім, нарада закінчувалася — і біль разом з нею. Спочатку я не пов’язувала ці явища. Ясність внесла моя подруга: вона розповіла, що страждала на алергію на... колишнього чоловіка-алкоголіка. Всі десять років заміжжя Женька «не вилазила із соплів»: постійно чхала, пила ліки — нічого не допомагало. Медики розводили руками: мовляв, алерген невідомий! Цікаво, що хвороба нападала саме з появою «наклюканого» благовірного, а часом навіть при одному його згадуванні. Але варто було Женьці розлучитися, як нежить зник. Втомившись від постійних болячок «на порожньому місці», Іра звільнилася. Неважко здогадатися, що з тих пір — вже три роки минуло — дівчина тільки раз перехворіла на застуду. Новий начальник спокійний, боятися його нічого, от організм і перестав бунтувати.

Виспався — і здоровий Ви колись чули про «хворобу Онищенка»? Навряд чи. Якщо так можна висловитися, то це персональне захворювання однієї київської родини, яку вони самі так прозвали. — Ця історія почалася з нашого діда, — розповідає внучка Аліса. — Він був директором великого заводу і справжнім трудоголіком. Але приблизно раз на місяць дідусь хворів: у нього підвищувалася температура, починався кашель. Ліки застосовував одні: сон. Через добу дід був повністю здоровий і знову йшов на завод. З погляду медицини це нереально: не може ангіна зникнути за 24 години! Так само лікуються від незрозумілої недуги і мій батько з братом. Я останнім часом теж помічаю за собою таку властивість: як тільки стомилася — починаю хворіти. Але варто добряче виспатися — і хвороба зникає.

Астма «любить» скромників 25-річний Олег з дитинства страждав від астми. Мама возила його в соляні печери, до всіляких «світил», але хвороба не відступала. Хлопець замкнувся в собі, перестав знайомитися з людьми — його єдиним зв’язком зі світом залишився хіба що Інтернет. Саме там Олег випадково розговорився з людиною про психосоматику. ”Слово за слово, і я зрозумів, що хворію не просто так, а через якусь причину. Мій співрозмовник порадив кардинально змінити стиль життя — вийти зі своєї «нірки», ходити на побачення, записатися на якісь курси. Я послухався і — сам досі не вірю! — вже рік, як не було жодного нападу. Мама не вірить: думає, що я купив якісь дорогі ліки. А я просто щасливий. Причина була в моїй «затурканості». Я боявся, що нікому не сподобаюся, соромився своєї зовнішності. Тепер все інакше. Я одружився, змінив нудну роботу в НДІ на дизайнерський салон.

Короткозорість — від страху, карієс — від злості ”Від нервів» можуть виникати будь-які хвороби. Причому емоції й органи дуже тісно пов’язані. Гнів — напружуються шия, руки. Подих стає прискореним і важким, зводить щелепи. Це — образ людини, що готується дати відсіч. При постійному гніві можливі проблеми з зубами, скрегіт уві сні. Провина — відчуваючи її, ми мимоволі сутулимося, нахиляємо голову донизу, плечі стискуються. Поступово ця поза стає звичною, розвивається сколіоз. Образа — перехоплює подих, відчуття грудки в горлі, може боліти серце. Хронічний бронхіт і астма — теж, у якомусь сенсі, наслідок образ. Ну а печінку взагалі називають «архівом пережитих образ». Злість і агресія — найчастіше стають причинами карієсу. Часта дратівливість призведе до нейродермітів та інших шкірних захворювань. Небажання бачити світ — цілком ймовірна причина короткозорості. Через страх побачити щось люди замикаються й у підсумку втрачають зір. Постійний страх — може спровокувати захворювання малого таза, дихальної системи і кишечнику. Так звана ведмежа хвороба — теж з цієї серії. Тривога — вірний супутник хвороб серця. Людина відчуває то припливи жару, то її морозить. У «переживальних» людей часто дає збій підшлункова залоза, кишечник, сечовий міхур.

Хвороба — найкращий спосіб маніпуляції Діна васильченко, психотерапевт: — Будь-яка «хвороба від нервів» виникає через якесь внутрішнє переживання. Людина збирає проблему в собі, мучиться, як наслідок — захворювання внутрішніх органів. Традиційними психосоматичними хворобами вважаються гіпертонія, ішемічна хвороба серця, бронхіальна астма, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, виразковий коліт, гіпертиреоз, цукровий діабет. Вони можуть з’являтися через проблеми в родині або на роботі, слабку стресостійкість, особливості характеру людини, невідповідності її світогляду і реальності. Але варто усунути психологічну проблему — і хвороба зникає. Дуже часто люди хворіють, щоб одержати якусь вигоду. По-перше, набагато простіше прийняти якусь таблетку для лікування, ніж вирішити проблему, що викликала саму хворобу. По-друге, за допомогою хвороби можна маніпулювати близькими (”Як ти міг прийти так пізно: ти що, не розумієш, що в мене слабке серце?”). По-третє, багато хто, особливо діти, хворіють, якщо не знають, як інакше висловити своє бажання або небажання щось робити.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також