Зимова ягода

943 0

Ми у соцмережах:

Зимова ягода

Журавлина містить величезну кількість вітаміну С і може скласти конкуренцію «зимовим» фруктам — лимону, апельсину і грейпфруту.

Особливість журавлини в тому, що її можна зберігати в свіжому вигляді до наступного врожаю без втрати вітамінів. При заморожуванні ягода також не втрачає своїх корисних властивостей, що особливо цінно взимку.

Крім високого вмісту аскорбінової кислоти, журавлина також багата на вітаміни B1, B2, B5, B6, PP, органічні кислоти і цукри. За вмістом вітаміну K1 (філохінон), ягода не поступається капусті. Журавлина також містить значну кількість калію і заліза.

Журавлину часто рекомендують при простудних захворюваннях і для загального підвищення імунітету. Завдяки вмісту в журавлині бензойної й хлорогенової кислоти ягода має антимікробні властивості і використовується для лікування захворювань нирок та сечовивідних шляхів.

Журавлина стимулює виділення шлункового соку, тому її рекомендують вживати при гастриті зі зниженою кислотністю. Крім того, вона містить велику кількість антиоксидантів, що сприяє нейтралізації негативного впливу вільних радикалів. Також ягода знижує холестерин і перешкоджає утворенню тромбів.

Увага: не слід їсти журавлину при гастриті з підвищеною кислотністю, а також при виразці шлунка.

На смак журавлина досить кисла — цю властивість часто використовують в кулінарії для того, щоб підкреслити смак основної страви. Ягоди використовують у багатьох напоях — морси, соки, киселі, лікери, настоянки, алкогольні коктейлі. З журавлини також роблять желе і готують журавлинний соус, який подають до індички.

Взимку особливо популярне кисло-солодке варення з журавлини. Листя ягоди можна заварювати як чай. Також ягоду додають до несолодких страв, наприклад, супу, м’яса, риби і квашеної капусти.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також