Зник завод — не буде й пенсії?

3013 0

Ми у соцмережах:

Зник завод — не буде й пенсії?

Упродовж двох років не може добитися призначення пенсії на пільгових умовах рівнянин Олександр Архипов. Чоловік працював у товаристві «Рівнеагропромтранс» акумуляторником. Умови праці були шкідливими, тому це дозволяє пану Архипову піти на пенсію на п’ять років раніше, тобто в 55. Однак при оформленні пенсії на пільгових умовах потрібна уточнююча довідка, через яку, власне, чоловік і не може отримати чесно зароблені гроші.

Потрібну довідку повинне було б видати керівництво організації, яке б засвідчило, що чоловік справді працював у шкідливих умовах. Проте саме товариство зникло — за адресою, де воно знаходилось, зараз працює ДП «Агроремтранс», яке не є правонаступником «Рівнеагропромтрансу», тобто не несе відповідальності за його дії. Не зареєстроване ВАТ «Рівнеагропромтранс» у Рівенському територіальному управлінні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку і як ліквідоване. Тоді б довідка про ліквідацію була б подана в архівний відділ міськради, і лише після цього Олександр Архипов зміг би отримати потрібну уточнюючу довідку. Проте виходить, що за документами товариство нібито й існує, але його і за адресою немає, і з керівництва нікого знайти не можна. Після звернення пана Архипова територіальне управління подавало запит до прокуратури Рівенської області для розшуку товариства та його посадових осіб. А прокуратура, в свою чергу, направила документи до податкової міліції, адже «Рівнеагропромтранс» за документами існує, проте податків не сплачує. На сьогодні відповіді від податкової міліції поки що не одержано. Тому територіальне управління радить звернутися пану Архипову до міськради, звідки, власне, і починав чоловік добиватися правди, тобто знову по колу. Зараз Олександр Архипов, не отримавши пенсії, продовжує працювати слюсарем-електриком у ТОВ «Автосервіс-М».

Коментар начальника відділу з роботи із зверненнями громадян головного управління Пенсійного фонду України в Рівенській області Тетяни Папуші: — При оформленні пенсії на пільгових умовах обов’язковим документом справді має бути уточнююча довідка, що видається керівництвом організації, в якій працювала людина. Без цього документа нарахування пенсії неможливе, оскільки немає підтверджень тому, що робота справді була шкідливою. У довідці має бути вказано період роботи, що зараховується до спеціального стажу, професія або посада, характер виконуваної роботи, розділ, підрозділ, пункт, найменування списків, куди включається цей період роботи, а також первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана довідка. Якщо ж підприємство ліквідоване без визначення правонаступника, то в Пенсійний фонд подаються всі можливі документи з архівного відділу, в тому числі й довідка про ліквідацію підприємства. Тоді ситуацію розглядає спеціальна комісія, що створена при головному управлінні Пенсійного фонду в області. Комісія перевіряє документи і вирішує: підтвердити отримання пенсії чи, навпаки, заперечити. У випадку Олександра Архипова варто звернутися до органів, які б розшукали посадових осіб «Рівнеагропромтрансу», щоб притягнути їх до відповідальності. Випадки, коли зникає організація і через це людина не може отримати уточнюючу довідку — поодинокі. Люди рідко звертаються до нас з такими проблемами.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також