Знову згадали про Устю

1601 0

Ми у соцмережах:

Знову згадали про Устю

Цьогорічна загибель риби в Усті спонукала владу Рівного шукати шляхи, як покращити стан води в річці. Тож на останній сесії міськради було внесено додаткові заходи до міської програми розчищення і впорядкування малих річок на 2011-2015 роки. Щоправда, не факт, що на їхню реалізацію знайдуться кошти у міському бюджеті.

Отож міськрада додатково запланувала ліквідувати несанкціоновані скиди промислових відходів в Устю в районі кафе «Венеція», провести ревізію стану зливових колекторів у межах водозабірних ділянок, розробити проект спорудження гідрологічних свердловин для водообміну декоративних озер міста. Окрім цього, у планах — розробити проектну документацію та збудувати окрему роздільну каналізаційну мережу, щоб припинити скид стічних вод без очищення в Устю по зливових спусках в центрі міста, та вирішити питання переходу стоків із загальносплавної каналізації в районі мосту на проспекті Миру в період інтенсивних атмосферних опадів. Втім, такі програми приймають регулярно, однак стан води в Усті від цього не поліпшується.

Коментар Валентина Веремко, начальник відділу екології міського управління економіки: — Програма розчищення і впорядкування малих річок діяла і до 2011 року. Так, приміром, в її межах було ліквідовано підтоплення в районі вулиць Поштової, Театральної, Симона Петлюри та ін. Тобто не можна сказати, що досі нічого не робилося чи що програма була неефективною. Але міський голова Рівного Володимир Хомко сказав, що не потрібно роботу з розчищення і впорядкування річок робити уривками, для цього потрібна концепція і поетапна її реалізація. Тому було вирішено в першу чергу дослідити стан Усті та Басівкутського озера, щоб рекомендувати заходи з їхнього розчищення й впорядкування. Це й було першим пунктом програми на 2011-2015 роки. Але оскільки вона приймалася у квітні, з цього пункту програми змогли виконати лише єдиний підпункт — винесення меж прибережної захисної смуги (шириною 25 м) річки Устя та озера Басівкут. Виконували ці роботи науковці водного університету. Втім, винесення меж — це не просто вимірювання 25-метрової відстані від водойми, це цілий том документів з картою дослідження річки, виявленими витоками, які спричиняють підтоплення, місцями засмічення берегів, несанкціонованих скидів у річку тощо. Що це реально дасть? Не хотіла б, звичайно, бути песимістом і казати, що нічого. По-перше, думаю, будуть встановлені таблички із попередженням про заборону смітити у прибережній захисній смузі, за порушення заборони накладатимуть штрафи. Окрім цього, ми зможемо реально ліквідувати підтоплення будинків, бо будемо знати, звідки надходить вода, плануватимемо інші справді дієві заходи програми. Але реально досягнути результату можна, якщо до цього долучиться й область. Адже Устя — притока Горині. І розчищати її потрібно, починаючи від витоку і закінчуючи впаданням в Горинь, а не лише на території Рівного. Тож ми звернулися в облдержадміністрацію з проханням про спільні дії щодо відтворення Усті. Щодо додаткових заходів програми, прийнятих на останній сесії, то їх теж запропонували науковці. Адже програма не є догмою і її постійно можна доповнювати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також