Ці добавки можуть поповнити вітамінний запас організму і змінять будь-який традиційний овочевий мікс.
Кедрові горіхи — містять цінний комплекс жиророзщеплювальних вітамінів Е, Р, А; за вмістом йоду, амінокислот, марганцю, міді й цинку ці горіхи задовольняють добову потребу дорослої людини в цих мікроелементах. Ядра горіхів містять 63,9% високоякісної олії й 17,2% легкозасвоюваних білків, до складу яких входить 19 амінокислот. Ця добавка найкраще підійде до салатів зі свіжих овочів, листя салату, креветок або курятини. Як заправка ідеально підійдуть оливкова олія і лимон. Насіння льону — це смачна харчова добавка і найбільш багате рослинне джерело поліненасичених жирних кислот: Омега-3 (34,84%), Омега-6 (19,21%), Омега-9 (22,82%). За кількістю цих корисних речовин насіння змагається з червоною рибою. Вітаміни В, F, A, E важливі для участі в жировому і холестериновому обміні, а крім того, благотворно впливають на стан шкіри. У народній медицині це насіння використовують для профілактики захворювань ШКТ, раку, діабету. Для салату насіння льону потрібно подрібнити і відразу додати в олію, щоб уникнути окислення. Підходить воно для додавання у вінегрети, зелені салати, міксу з овочів, заправлених сиром і сметаною. В'ялені помідори — склад цього продукту показує, що така добавка здатна компенсувати вітамінний склад свіжого помідора. У них у великій кількості є селен, марганець і мідь. Однак через велику кількість солі, яку використовують при приготуванні в'ялених помідорів, вживати їх радять в обмеженій кількості. Зате пряний і концентрований смак цієї добавки істотно збагатить салат і соус. А оливкова олія, в якій зберігаються в'ялені помідори, стане прекрасною заправкою для салату із зелені. Добре поєднуються з ними базилік, болгарський перець, рукола, курятина, сир фета. Кунжут — це фітин, білок, а також вітамінно-мінеральний комплекс, який входить до складу сезаму (іншої назви цього насіння), які роблять цю добавку практично панацеєю. Він покращує стан волосся і нігтів, яким важливо ранньої весни приділити особливу увагу. Рибофлавін, який міститься в кунжуті, стимулює ріст і кровотворення. А кальцій і фітоестроген, який є замінником гормонів, робить його корисним для жінок старших 45 років. Важливо пам'ятати, що для максимальної користі сезам краще використовувати в замоченому і розігрітому вигляді, він буде прекрасною добавкою до грибів, креветок, огірків, бринзи, кіндзи і зеленої квасолі. Черемша — в перші тижні весни ця добавка є чудовим засобом від гіповітамінозу. Вона багата вітамінами А, B, C, фолієвою кислотою. Черемша стимулює роботу травної системи, нормалізує обмін речовин, запобігає накопиченню холестерину, знижує кров'яний тиск і має бактерицидну і протицингову дію. У салатах вона добре поєднується з яйцями, твердим та м'яким сиром, редискою.