Березовий сік: як збирати, де зберігати і що лікувати

7132 0

Ми у соцмережах:

Березовий сік: як збирати, де зберігати і що лікувати

Багато хто із задоволенням п'є прохолодний березовий сік, та мало хто знає, в чому його користь. Красиве і струнке деревце, назва якого з латинської перекладається, як "ощасливлений, блаженний", протягом приблизно трьох тижнів ділиться з нами своїми "сльозами" і оздоровлює.

Березовий сік

"Заряджаємо батарею"

Ще з давніх літописів відомо, що слов'яни поклонялися березі, вважаючи її богинею. Лікувалися її бруньками, листям і, звичайно, соком. Це — смачний цілющий напій (у випадку, якщо ви не збирали його біля траси або в промисловій зоні міста). До складу соку входять цукри (фруктоза, глюкоза, сахароза), органічні кислоти, ферменти і речовини, що володіють високою антимікробною активністю (фітонциди). Також чимало мінеральних елементів, яких потребує ослаблений весняним гіповітамінозом організм. Випивши березового соку, ми немов "підзаряджаєм батарею", поповнюючи організм запасом калію, кальцію, натрію, магнію, заліза, марганцю, міді… Весняний свіжий сік можна вважати, мабуть, одним з найкращих дієтичних засобів. Систематичний його прийом надає тонізуючу дію. Якщо випивати хоча б по склянці соку на день, відчуєте себе бадьорішим і енергійнішим. Зникнуть сонливість, пригніченість, втома. Березовий сік

Підліковуємось

Березовий сік — добрий загальнозміцнювальний засіб при різних захворюваннях. Крім іншого, він має сечогінну дію. Стимулює функцію нирок. Сприяє виділенню сечової кислоти, посилює діурез. Він корисний людям із захворюваннями нирок і сечовивідних шляхів. Прозорий напій зміцнює сили тих, хто має захворювання легенів, артрит або бронхіт. Проте людям з сечокам'яною хворобою та виразкою шлунка варто проконсультуватися з лікарем, перш ніж оздоровитися з допомогою березового соку. Але варто розуміти: цей сік — не ліки, а подарований природою добрий підтримуючий засіб, який треба застосовувати в комплексному лікуванні головного болю, кашлю, захворювань суглобів. Рекомендується пити його й при шкірних проблемах — екземі, лишаї, фурункульозі. Ним полощуть горло при ангіні. У косметичних цілях соком берези обмивають обличчя при вуграх, використовують для миття голови з метою зміцнення волосся. Березовий сік містить фруктовий цукор, і його часто призначають при діабеті. У ньому багато дубильних речовин, вітамінів. Березовий сік є сечогінним і глистогінним засобом. Тонізує і зміцнює весь організм. Сприяє виведенню шлаків, корисний при бронхіті, туберкульозі, каменях у нирках, ревматизмі, анемії, ангіні, при набряках і ін. Навесні він допоможе від втоми, авітамінозу. Пити його слід до 3 склянок на день. Курс 3-4 тижні. Березовий сік

Як зберігати та що приготувати

Свіжий березовий сік зберігається не більше двох днів. Однак ви можете продовжити цей термін, законсервувавши напій. Для цього підігрійте сік до 80 градусів, розлийте в стерилізовані банки і закупорте. Після цього поставте банки в гарячу (80-90°) воду на 15-20 хвилин для пастеризації. Є й інший спосіб зберегти березовий сік. Напій випарюють на повільному вогні до ј первинного об'єму і розливають в стерилізовані банки. Концентрований сік розводять водою до початкового об'єму і п'ють.

Настій для волосся

Маска для волосся на основі березового настою допоможе позбутися від лупи і надати волоссю здорового блиску. Готують настій так: у скляній банці ретельно змішайте дві склянки березового соку, одну чайну ложку рідкого меду і одну чайну ложку кухонної солі. Після того, як сіль розчиниться, перелийте суміш в затемнений посуд, додайте склянку горілки, ретельно перемішайте і залиште в темному місці на 10 днів. Коли настій буде готовий, нанесіть його на шкіру голову і волосся, залиште на 40 хвилин, а потім вимийте голову шампунем.

Березовий квас

Нагрійте сік до 35 градусів, додайте 15-20?г дріжджів і 3 родзинки на 1 л, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Квас можна приготувати і по-іншому. До 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50?г дріжджів, 30?г меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штучки на пляшку. Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці. Квас може бути готовий вже і через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується, його можна зберегти на все літо.

Сироп

На 1л березового соку додайте 125 г. цукру і 5 г лимонної кислоти. Потім відфільтруйте напій, розлийте в банки, закатайте кришками і пропастеризуйте.

Цілющі коктейлі

На основі березового соку можна приготувати корисні та смачні коктейлі. Для цього додайте в склянку соку що-небудь з перерахованого: Журавлинний сік. Така суміш здатна повернути гарний настрій, зняти втому після напруженого робочого дня і навіть посприяти вашій кар'єрі, оскільки такий коктейль підвищує активність мозку і збільшує працездатність. М'ятні листочки. Цей коктейль ефективний при розладі шлунка, його використовують для профілактики гастритів і для того, щоб впоратися з нудотою. Суміш покращує травлення і апетит. Настій шипшини. Увечері залийте літром окропу 2 жмені ягід шипшини і до ранку настоюйте в термосі. Потім змішайте настій з березовим соком в рівних пропорціях. Цей напій впорається з весняною нестачею вітамінів, зміцнить імунітет, підвищить працездатність і життєвий тонус.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також