Весняний авітаміноз

1386 0

Ми у соцмережах:

Весняний авітаміноз

Часто навесні ми почуваємося недостатньо здоровими. Слабкість, дратівливість та інші неприємні симптоми завдають певного дискомфорту. Це авітаміноз — достатньо поширене явище в цю пору року.

авитаминз

Авітаміноз — що це?

Авітаміноз — це недостатня кількість вітамінів, необхідних організму людини для його нормального функціонування. Це може бути недостатність одного або кількох вітамінів. Навіть недостатність одного вітаміну може спричинити порушення життєдіяльності внутрішніх органів і утворення хронічних захворювань. Головними жертвами авітамінозу стають: курці; любителі спиртних напоїв; жінки, які приймають гормональні контрацептиви; люди похилого віку; хворі, що перенесли операцію; вегетаріанці; ті, хто сидить на низькокалорійній дієті.

Як розпізнати?

Симптомів авітамінозу дуже багато, найбільш поширені з них:
  • сонливість, слабкість, швидка стомлюваність;
  • не властива вам дратівливість, стан, близький до депресивного;
  • загострення хронічних захворювань;
  • шкіра стає блідою, в'ялою;
  • шкіра стає сухою, починає лущитись;
  • волосся стає ламким і починає випадати;
  • нігті розшаровуються, стають слабкими.
Залежно від того, якого саме вітаміну не вистачає в організмі, можуть проявлятись інші додаткові симптоми.

Як лікуватися аптечними вітамінами?

Лікувати авітаміноз достатньо просто. Однак тут є свої аспекти, ними не можна нехтувати. Звичайний прийом "мультивітамінних" синтетичних комплексів, куплених навмання в аптеці, може зашкодити. Комплекси містять кілька видів вітамінів. На перший погляд, це добре. Однак якщо у вас не вистачає вітаміну, наприклад В, але організм має в надлишку вітамін С, прийом полівітамінного комплексу може спричинити як мінімум неприємні алергічні реакції. Надлишок того чи іншого вітаміну, як і недостатня його кількість, може також стати причиною появи деяких захворювань. Саме тому необхідно визначити, яких саме вітамінів вам не вистачає. І тільки після цього можна починати лікування. Найбільш відповідний час для прийому вітамінів — ранок. Організм налаштовується на денну активність, і йому в пригоді стане додаткове "підживлення". Більшість вітамінів засвоюються тільки разом з їжею. Але не запивайте вітаміни молоком, газованою водою і кавою — ці напої можуть перешкоджати нормальному засвоєнню. Вітаміни у вигляді капсул треба приймати цілими, не розжовуючи.

Чим заїдати та запивати?

Залежно від ступеня авітамінозу лікування здійснюється не лише за допомогою прийому лікарських засобів, але й дієти. Дієта складається з продуктів, що містять достатню кількість того вітаміну, якого не вистачає. Окрім цього, харчування повинно бути повним і збалансованим — увесь спектр білків, вуглеводів, жирів. При весняному авітамінозі треба багато споживати масла, молока, житнього хліба, бобових, волоських горіхів, вівсяної муки, м'яса, риби, печінки, цитрусових, смородини, солодкого перцю, ківі. Фруктовий напій: сік одного лимона змішати із склянкою холодної води. Можна додати ложку меду. Напій заміняє повний сніданок. Овочевий напій: нарізати близько 200 грамів різних овочів і варити їх у 0,5 л води, доки не стануть м'якими. Одержану суміш процідити, охолодити, налити у пляшку і поставити у холодильник. Щоранку бажано випивати по одній склянці такого соку (не дуже холодного), при бажанні додати сіль і червоний перець. Напій "Бадьорість": збити один жовток у склянці апельсинового соку. Випити треба одним духом. Напій "Довголіття": розмішати півсклянки томатного соку із склянкою кислого молока; пити, смакуючи кожен ковток. Вітамінний коктейль: у півсклянки води видавити сік двох лимонів і одного апельсина, додати дві ложки меду і густо посипати тертим мигдалем. Особливо смачний цей коктейль холодним.

Профілактика

Щоб запобігти появі авітамінозу навесні, рекомендується протягом осені та зими уважно ставитись до свого харчування. Необхідними для вживання продуктами для всіх є:
  • каші з усіх видів круп, особливо гречка, пшоно, кукурудза та ін.;
  • морепродукти — морська капуста, риба та ін.;
  • якомога більше зелені;
  • фрукти та овочі.
Фрукти та овочі навесні краще вживати замороженими, оскільки у свіжих до весни майже не залишається вітамінів. Також джерелом необхідних мікроелементів є прості домашні заготовки — соки, сушені чи заморожені фрукти та овочі, варення, соління.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також