Безпечна засмага

6351 0

Ми у соцмережах:

Безпечна засмага

Помірний вплив ультрафіолетового проміння надзвичайно корисний: завдяки йому підвищується імунітет організму, поліпшується кровообіг та обмін речовин у шкірі. Однак надмірна доза сонячного опромінення може зіпсувати шкіру й навіть викликати тяжкі її захворювання. Тож сьогодні ми говоримо про те, як правильно й безпечно засмагати.

Засоби для засмаги Під впливом ультрафіолетового проміння шкіра людини поступово втрачає еластичність, стає сухою й рано старіє. Природа подбала про природний захист людини від шкідливого опромінення — у верхньому шарі нашої шкіри міститься пігмент меланін, який і здійснює захисну функцію. Чим темніша шкіра людини, тим більше в ній міститься меланіну й, відповідно, тим меншим є ризик отримати сонячний опік. Однак часто природного захисту шкіри не вистачає, й тоді в пригоді стають спеціальні захисні засоби, що містять фільтри, які поглинають більшу частину ультрафіолетового проміння, а також стимулюють утворення меланіну. Ступінь захисту шкіри залежить від величини захисного фактора (SPF) засобу для засмаги, який показує, в скільки разів знижується сонячне опромінення при використанні цього засобу. Безпечний час засмаги становить лише 10 хвилин, тож скориставшись спеціальним кремом, який, наприклад, має індекс 12, можна перебувати на сонці впродовж двох годин (10х12=120 хв). Однак варто знати, що засмагати понад 50 хвилин недоцільно, оскільки виробництво меланіну, котрий і відповідає за темний колір засмаглої шкіри, припиняється саме через цей час. Величина захисного фактора засобів для засмаги перебуває в межах від 2 до 50 й більше одиниць. Вважається, що засоби з фактором 2-4-6 здійснюють базовий захист, 8-10-12 — середній захист, 15-20-25 — високий захист, 30-40-50 — інтенсивний захист, 50 і вище — блокуючий захист. Відповідно у перші дні перебування на сонці варто користуватися засобами з високим ступенем захисту — SPF-25, -30 й вище, а людям з рудим волоссям чи ніжною сухою шкірою не варто послаблювати рівень захисту взагалі. Молодий організм виробляє меланін повільніше, ніж дорослий, тому захисні засоби для дітей та підлітків мають SPF 30-40 одиниць. Є також спеціальні засоби для захисту більш вразливої шкіри обличчя, SPF яких починається в середньому із 30 одиниць.

Види та ціни В магазинах та на ринках міста можна побачити різні види засобів для засмаги — це і звичайні креми, емульсії та масла, і креми-спреї. Від звичайних останні відрізняються способом нанесення — з допомогою спрею захисний засіб не намазується, а розпилюється над тілом, що виглядає дещо швидшою та зручнішою процедурою. В середньому засоби для засмаги можна придбати за 15-20 гривень. Серед найдешевших засобів — російська продукція «Біокон» та польська Eveline, найдорочже коштують захисні засоби відомих світових брендів. Наприклад, у магазині «ДЦ» сонцезахисне молочко Nivea SPF-30 (200 мл) коштує 61,75 гривні, дитячий лосьйон Nivea SPF-40 (200 мл) — 65,25 грн., а засоби від «Біокон» можна придбати в середньмоу за 11-15 гривень. Цікаво, що існують захисні засоби не лише для шкіри, але й для волосся — той же «Біокон» випускає захисний спрей, що захищає волосся від ламкості, втрати вологи та шкідливого впливу солоної води — в «Юсі» 150-міліграмовий спрей можна придбати за 17,95 гривні.

Засоби після засмаги Прийшовши з пляжу, про шкіру забувати також не варто, адже для неї існують ще й засоби після засмаги, котрі зволожують, охолоджують та заспокоюють шкіру, робляють засмагу більш стійкою. Засоби після засмаги можна умовно поділити на такі, що призначені для людей, котрі засмагали правильно, й для тих, кому необхідна швидка косметична допомога. Для «сонцеслухняних» громадян випускають засоби, що закріплють засмагу, а для тих, хто не вберігся й отримав опіки, допоможуть спеціальні засоби: вершки після засмаги та сонячних опіків «Біокон» — 15,55 грн. за 160 мл, дитячі вершки подібного призначення коштують 12,95 грн. за 90 мл., крем при опіках Sun Energy — 10,40 грн. за 50 мл.

Автозасмага Існує ще один вид засобів для засмаги — це засоби автозасмаги (автобронзати, бронзери, акселератори засмаги тощо), котрі сприяють потемнінню шкіри без впливу сонця. Однак, незважаючи на привабливість подібного ефекту, варто подумати, чи користуватися ним. Адже дія автозасмаги є ні що інше як штучне підфарбовування шкіри. Наприклад, один із видів засобів для автозасмаги — автобронзат, містить речовину, що зв’язується з білками шкіри й викликає її потемніння. Оскільки профарбовуються лише верхні шари шкіри, «засмага» змивається через кілька днів. Дія бронзерів взагалі схожа на дію акварельної фарби. Їхній ефект проявляється одразу, однак якщо після застосування бронзера ви потрапите під дощ — ваша «засмага» перетвориться на плями й розводи на шкірі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також