Чому шавлію називають священною травою

2755 0

Ми у соцмережах:

Чому шавлію називають священною травою

У березні особливим попитом серед аптечних трав користується шавлія. Вона вважається панацеєю при гострих респіраторних захворюваннях і нездужанні, пов'язаному з переохолодженнями. Її відвар лагідно знімає симптоми застуди. Шавлія — не тільки добрий засіб при хворому горлі, вона ще й улюбленець стоматологів, прекрасний косметологічний засіб і кулінарна приправа.

Цей лікарський багаторічний чагарник сріблясто-зеленуватого кольору іноді плутають з шавлією польовою. Її лікувальні властивості набагато слабші, і як цілющий засіб його практично не використовують. Застосовують шавлію в сухому вигляді, а зберігати її краще в бавовняному мішку, але не більше трьох років — саме стільки часу шавлія ще корисна. Її листя має гіркувато-пряний смак і сильний запах. У цьому заслуга ефірних олій, алкалоїдів, флавонідів, якими багата ця рослина. Про цілющий ефект волохатої трави знали ще здавна. Гіпократ рекомендував її застосовувати при жіночому безплідді. Такої ж думки дотримувалися й лікарі в Стародавньому Єгипті, після руйнівних війн та епідемій єгиптянок зобов'язували пити цю траву. Щоб збільшити народжуваність, жінкам роздавали траву безкоштовно. Вітчизняна медицина радить з цією ж метою пити трохи присолений сік шавлії. Він є джерелом фітогормонів, які виконують роль каталізатора і схожі з людськими гормонами естрогенами. Після 35 років її рекомендують пити як омолоджувальну траву: тричі на рік протягом місяця випивати вранці склянку відвару шавлії.

Народні рецепти, які дозволять ефективно використовувати шавлію в медицині, косметології та кулінарії

Запалення нирок: 1 ст. л. трави на склянку окропу, настояти 1 годину і процідити. Приймати по 0,5 склянки тричі на день до їди. Ангіна: 3 ст. л. трави на склянку води, закип'ятити на слабкому вогні 10 хв., настояти 30 хв., процідити. Фригідність: 1 ч. л. шавлії і 1 ч. л. липи залити 2 склянками окропу. Настоювати до охолодження. Для "ламінування" і росту волосся: 2 ст. л. залити 1,5 склянки окропу, настояти протягом 30 хвилин і процідити. Ополіскувати волосся після кожного миття голови. Тонування волосся темного кольору: 4 ст. л. трави заварити однією склянкою води і залишити на 30 хв. Застосовувати після кожного миття голови. Рецепт підходить і для фарбування сивини. Пігментні плями: 1 ст. л. шавлії залити склянкою води і кип'ятити на мінімальному вогні 30 хв. Охолодити і процідити відвар. До склянки остиглого відвару додати Ѕ склянки свіжого морквяного соку, Ѕ склянки яблучного оцту, 10 крапель олії шавлії, 10 крапель олії неролі, 10 крапель олії сандалу і 1 ст. л. гліцерину. Протирати проблемну шкіру до повного зникнення плям. Пітливість ніг: заварити 1 ст. л. трави в склянці води, процідити і вилити в таз з теплою водою. Тримати ноги протягом 15-20 хвилин. Безсоння: у чайник покласти 1 ст. л. шавлії, 1 ст. л. м'яти , 1 ст. л. меліси, 1 ст. л. звіробою, залити трави окропом. Настояти протягом 15 хв. і використовувати як заварку з медом або цукром. У кулінарії шавлію можна використовувати як приправу до сиру, пирогів з м'ясною, яєчно— рисовою або капустяною начинкою. Вона є чудовою добавкою до всіх страв, в яких можна використовувати цукор і корицю. Однак в деяких випадках ця трава може викликати алергію і навіть отруєння. Тому будь-який рецепт і дозування перед лікуванням краще узгодити з лікуючим лікарем. А протипоказана ця трава тим, хто страждає на епілепсію, гострий нефрит і сильний кашель. У будь-якому разі захоплюватися самолікуванням не варто, а передозування шавлії може викликати подразнення слизових оболонок.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також