Генеральне прибирання

6354 0

Ми у соцмережах:

Генеральне прибирання

Напередодні Великодня господині прагнуть навести лад у своїх оселях, щоб зустріти свято у чистоті й затишку. Сьогодні ми допоможемо їм дізнатися про оптимальні можливості швидко й якісно здійснити основні етапи генерального прибирання, використовуючи як засоби побутової хімії, так і здобутки народного досвіду та спеціалізованих фірм.

Миємо вікна Після зими вікна наших осель мають не дуже презентабельний вигляд. Щоб зарадити цій прикрості, можна скористатися або «народними рецептами», або спеціальними засобами побутової хімії. Отож сильно забруднене скло можна помити водою з додаванням невеликої кількості спирту або спочатку змочити його оцтом, а потім промити чистою водою. Застосування спеціальних засобів прискорить процес — адже їх потрібно лише розпилити на скло, а потім витерти рідину разом із брудом сухою ганчіркою. Для цієї мети у відділах побутової хімії, наприклад у магазині «ДЦ», можна придбати «Містер Мускул», котрий продається у двох варіантах: із розпилювачем — 8,40 грн. і без нього — 4,75 грн. Якщо ви не бажаєте платити зайвого, то без розпилювача цілком можна й обійтися.

Чистимо постіль Не завадить почистити після зимової сплячки постіль. Перини слід винести на свіже повітря, розвісити у затінку й залишити на декілька годин провітритися. Час від часу їх потрібно струшувати, а пил, що з’являється на поверхні, зчищати м’якою щіточкою. Стьобані ковдри, як і перини, пилосмоком вичистити нереально. Тому якщо вони видаються вам надто брудними, ліпше віддати їх у хімчистку. А от матраци можна почистити й пилосмоком, до того ж їх також варто провітрити. Можна також накрити матрац вологою ганчіркою і добре вибити — пил при цьому осідає на ганчірці. Не варто забувати й про подушки. Можна їх просушити на сонці й вибити. Проте ліпше почистити їх з допомогою спеціальних установок — нині в Рівному подібні послуги надають кілька фірм. Вміст вашої подушки засипають у спеціальну машину, де він перетрушується потужним струменем повітря. В результаті непошкоджені пух та пір’я розпушуються та піднімаються догори, а сміття та пошкоджене пір’я осідають у нижній частині машини. В процесі чищення з подушок видаляють все стороннє — перетрухле пір’я, пилевих кліщів, які, завівшись у подушці, не лише поступово знищують її вміст, перетворюючи пір’я та пух на труху, але й продуктами своєї життєдіяльності можуть викликати алергію навіть у цілком здорових людей. Почищені пух та пір’я засипають у новий напірник, тож після чищення ви отримуєте практично нову подушку. Щодо вартості таких послуг, то в середньому чищення подушки розміром 70х70 см обійдеться у 10-11 гривень, ще 15-16 гривень коштуватиме новий напірник.

Освіжаємо меблі Найліпше почистити м’які меблі можна з допомогою миючого пилососа та спеціальних засобів, проте підійде для цієї мети й звичайний пилосос або й ганчірка, змочена в розчині оцту. Одну столову ложку оцту розводять у літрі води, змочують ганчірку, протирають меблі, сполоскують ганчірку в чистій воді й знову видаляють пил. Для видалення плям з м’яких меблів існує спеціальний спрей для килимів та оббивки Vanish Oxi Action Max — 43,95 грн. Для цього засіб потрібно розпилити на пляму й залишити на п’ять хвилин. Потім залишки вологи видалити з поверхні чистою ганчіркою чи губкою. Поліровані меблі слід протирати ледь вологою серветкою із замші, змоченою у холодній воді, після чого поверхню витирають насухо лляною тканиною. Можна також скористатися спеціальними засобами: наприклад поліролем-антипилом Pronto, котрий застосовують не лише для очищення від пилу полірованих меблів, але й для пластику, панелей телевізорів, відео— та аудіоапаратури — 12,95 гривні, або очищувальними серветками Pronto — 17,50 грн. за 25 штук.

Чистимо килими Двічі на рік рекомендується чистити килими нежорсткою волосяною щіткою, змоченою у воді з нашатирним спиртом (2 столові ложки спирту на 1 літр води). Після чищення килим насухо витирають сухою ганчіркою. Плями на килимі від пива, вина, лікеру чи горілки виводять розчином теплої води з пральним порошком, змивають цей розчин теплою водою з оцтом (1 чайна ложка на літр води). Плям від кави, чаю чи какао можна позбутися з допомогою розчину холодної води й гліцерину (1 столова ложка на літр води), від червоного вина та фруктових соків — холодної води з кількома краплями нашатирного спирту, від жирів — з допомогою бензину. А можна скористатися універсальним засобом для виведення плям — спреєм Vanish Oxi Action Max (43,95 грн.). Після того як пляма виведена, килим потрібно протерти щіткою для одягу, змоченою у розчині будь-якого миючого засобу, а згодом — простою мокрою щіткою чи губкою. Варто знати, що килими не люблять: дуже жорстких щіток, сирості, гарячої води. Щоб на килимах не з’являлися вм’ятини від ніжок меблів, рекомендується підкладати під ніжки шматочки гуми. Проте перекласти турботи з чищення килимів можна і на плечі працівників хімчисток — наприклад, у фірмі «Либідь» чищення килима розміром до 6 квадратних метрів коштуватиме 6 грн. за один квадратний метр, якщо килим більший — чищення одного квадратного метра коштуватиме 6,60 грн. Тут же, до речі, можна почистити і м’які іграшки, щоправда, лише ті, які набиті синтетичними матеріалами, а не ватою. Обійдеться прання вашого м’якого улюбленця у 2-15 гривень, залежно від розміру. Для очищення моніторів призначені спеціальні серветки На моніторі, як і на екрані телевізора, пил любить осідати чи не найбільше. Але для очищення таких поверхонь у жодному разі не можна використовувати антипилеві засоби типу «Містер Мускул», що містять спирт. Справа в тому, що екран практично будь-якого сучасного монітора має спеціальне антиблікове покриття. Якщо чистити екран монітора засобами, що містять спирт, то він покриється величезною кількістю тріщин і тріщинок. Так само не варто застосовувати різні чистячі порошки — від них на екрані, так само як і на інших поверхнях, можуть з’явитися подряпини. Тому для очищення монітора (телевізора) варто або придбати спеціальні очищуючі серветки — наприклад, у відділі «Діавест», що на першому поверсі «Будинку Одягу», набір зі 100 серветок коштує 25 гривень, або застосовувати підручні засоби. Так, для очищення монітора можна використати лише дві ганчірки — спершу протріть монітор ганчіркою, змоченою в мильній воді, потім змийте мильну воду й витріть монітор насухо. Для більш м’якого очищення можна використати будь-яке дитяче мило.

Жалюзі Найпростіше доглядати за пластиковими та металічними жалюзі — їх достатньо лише періодично протирати вологою ганчіркою, змоченою в мильній воді чи порошку, а металічні можна навіть терти щіткою. Дерев’яні жалюзі протирають ганчіркою й чистять пилососом. Складніше почистити тканинні жалюзі. Спочатку потрібно зняти нижній ланцюжок і вийняти грузики, потім зняти з бігунків самі ламелі (смужки). Кожну ламель скручують у рулончик (щоб ліпше зберегти форму, ламель можна зав’язати в марлю) і опускають у мильну воду чи воду з порошком. В жодному разі не можна терти ламелі, просто нехай полежать. Після того як бруд зійде, ламелі виймають з води і вішають на місце. Під своєю вагою вони випрямляються і висихають. Проте якщо тканина не дуже якісна, тонка, то після такої процедури вона може витягнутися по краях і втратити форму. Можна випрати тканинні жалюзі й у пральні — подібну послугу пропонує, наприклад, пральня, що знаходиться на території обласної лікарні. Коштує прання жалюзі 3 гривні за квадратний метр. Туалет, ванна, кухня — обличчя господині Основною проблемою на кухні є, зазвичай, плита та кахляна плитка навколо неї. Кажуть, найкращий помічник у боротьбі із засохлими бризками жиру на кахляній плитці — засіб Cillit Bang Анти-жир (25,95 грн.). Ним можна почистити плиту, витяжку, кахляну плитку на підлозі та стінах, жалюзі, шафи, столи, стільці, раковини з нержавіючої сталі, гриль. Стільки ж коштують й інші види Cillit Bang — з розпилювачем та гель, призначені для прибирання будь-яких побутових поверхонь (керамічних, пластикових, скляних, з нержавіючої сталі). З їхньою допомогою можна прибрати у ванні та на кухні, почистивши крани, кахляну плитку. Непоганий ефект у видаленні різноманітного бруду, жиру та пригорілих плям дає застосування «Доместосу» — 6,10 грн. за 0,5-літрову пляшку й 8,50 грн. за пляшку об’ємом 750 мл. Цей же засіб ефективний і для миття унітазу чи умивальника. А от ванну ним мити все ж не варто — надто вже він «хімічний». Оскільки поверхня ванни вступає у прямий контакт зі шкірою, для її миття варто підібрати дещо м’якший миючий засіб. Деякі господині використовують для цієї мети звичайний пральний порошок або навіть засіб для миття посуду. До речі, щоб ванна легше милася, її спочатку потрібно наповнити гарячою водою.

Допоміжні засоби Щоб прискорити та полегшити процес прибирання, можна застосовувати й допоміжні засоби — спеціальні губки та ганчірки, котрі нині випускають на всі випадки життя: для миття посуду, скла й дзеркал, підлоги та кахель. З двосторонніми губками ми знайомі більше — їхня м’яка частина призначена для м’якого миття, жорстка — для сильних забруднень. Коштує набір з п’яти губок у середньому близько двох гривень. А от купувати спеціальні ганчірки звикли ще далеко не всі. Хоча виробники стверджують, що вони значно ефективніші, ніж старі речі, котрі, зазвичай, застосовують з подібною метою. Наприклад, для підлоги випускають як віскозні, так і натуральні бавовняні ганчірки та ще й з мікроволокнами — вони ефективні, міцні, довговічні й, що не менш важливо, приємні в експлуатації. Придбати ганчірки для підлоги можна за 3,95-4,75 грн. Для прибирання різноманітних поверхонь існують прогумовані вологі серветки, які добре поглинають вологу та бруд і підійдуть, наприклад, для прибирання на кухні. Серветки з мікроволокном допоможуть підтримувати у чистоті скляні й дзеркальні поверхні, здійснити вологе чи сухе прибирання без застосування хімічних засобів. Придбати різні види серветок можна в середньому за 3,20-5,75 грн. за набір із трьох штук. І, звичайно, турбуючись про чистоту оселі, варто потурбуватися й про чистоту, а головне — здоров’я ваших рук, адже контакт із різноманітною побутовою хімією шкірі рук на користь не піде. Тому обов’язково купіть рукавички для прибирання, котрі бувають різних розмірів і коштують близко трьох гривень за пару.

Прибиральники за викликом Якщо ж ви надто зайняті (чи ліниві) можна перекласти частину або й усі клопоти з прибирання на сторонніх осіб — у Рівному існують агентства, котрі надають послуги з прибирання як офісів, так і квартир. Як розповіли в одному з подібних агентств, зробити можуть практично все — помити вікна, випрати штори та тюлі, почистити меблі. Загалом — сумлінно виконають роль Попелюшки, котру ви зможете завантажити на власний розсуд. Ціни на подібні послуги різні й залежать від виду, обсягу робіт та стану квартири — в середньому робота одного прибиральника обійдеться вам у 6 гривень за годину, а прибирати стандартну двокімнатну квартиру агентство буде не менш як два дні. Тож рахуйте самі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також