Що таке авітаміноз і як з ним боротися?

9949 0

Ми у соцмережах:

Що таке авітаміноз і як з ним боротися?

Щовесни наше самопочуття відчутно змінюється і, на жаль, не в кращий бік — відчувається постійна втома, сонливість, схильність до депресій, в найгірших випадках спостерігається випадання волосся, тріщинки на губах та розшарування нігтів. Подібні весняні метаморфози організму найчастіше пов’язують з авітамінозом, про боротьбу з яким ми й говоримо сьогодні.

Курцям вітамінів потрібно більше Заради справедливості слід зазначити, що ставити собі діагноз авітаміноз — не зовсім правильно. Адже насправді авітаміноз — це практично повна відсутність вітамінів в організмі, й зустрічається подібне сумне явище дуже рідко, найчастіше серед народів Далекої Півночі. Ті ж симптоми, що заважають нам жити навесні, свідчать про гіповітаміноз — нестачу одного чи декількох вітамінів. Лікарі стверджують, що гіповітаміноз давно перестав бути сезонним явищем — нині нестача вітамінів у більшості людей спостерігається впродовж усього року. Основними причинами цього є незбалансоване харчування, споживання неякісних та консервованих продуктів, погана екологія, шкідливі звички — наприклад, потреби курців у вітаміні С у п’ять разів вищі, ніж у тих, хто не курить. Однак найсуттєвіша причина нестачі вітамінів полягає у тому, що сучасна людина фізично не може отримати всі потрібні вітаміни з їжею. Наші предки займалися тяжкою фізичною працею й відповідно більше їли — їхні енергозатрати становили в середньому 4000 кілокалорій на добу. Науково-технічний прогрес звільнив більшість із нас від обов’язку важко працювати, відповідно й енергозатрати організму знизилися вдвічі — нині для повноцінного життя людині, котра не займається тяжкою фізичною працею, потрібно в середньому 2000-2500 ккал. А, наприклад, для того, щоб отримати необхідну кількість вітаміну С, потрібно випивати не менше 25 склянок чистого яблучного або 4 склянки апельсинового чи персикового соку. Щоб наситити себе вітаміном В1, щоденно потрібно з’їдати кілограм чорного хліба чи півкілограма нежирного м’яса, а для отримання потрібної кількості кальцію потрібно випивати щодня 1,5 літра молока чи з’їдати 300 г сиру. Звичайно, якщо харчуватися подібним чином, то незабаром постане інша проблема — термінового схуднення, до того ж на подібний раціон ще потрібно заробити. Саме тому не варто відкидати можливість вживання вітамінних комплексів. Чи можуть вітаміни бути шкідливими? Дехто утримується від вживання полівітамінів, боячись їхньої «хімічності». Однак насправді склад природних вітамінів нічим не відрізняється від аптечних, до того ж останні ліпше засвоюються. Алергії на вітаміни, як правило, не буває, оскільки вони життєво необхідні людині. Трапляються алергічні реакції лише у випадку, коли вітаміни вводяться в організм у вигляді ін’єкцій. Однак варто знати, що надмірне вживання деяких вітамінів шкідливе — з 13 відомих вітамінів не варто зловживати вітамінами А і D. Передозування вітаміну А призводить до хвороб кісткових тканин, особливо варто бути обережними вагітним жінкам. Надлишок вітаміну D шкідливий для кісткових тканин, серця та нирок.

Що почому? Проте якщо вітамінами не зловживати, користь від них може бути відчутною. Про те, які вітаміни найліпше підходять для дітей, жінок та чоловіків, розповіла завідувачка сектора інформації ВАТ «Рівнефармація» Марія Бойко. За її словами, склад різних полівітамінних комплексів практично ідентичний, різниця полягає лише у співвідношенні різноманітних компонентів. Найчастіше одна упаковка полівітамінів розрахована на місячний прийом. Щодо певних препаратів та цін на них, то нині в рівенських аптеках можна придбати такі полівітамінні комплекси. Для дітей різного віку призначені різні види вітамінів «Мультитабс» — для найменших малят віком від одного до чотирьох років випускають «Мультитабс-малюк», що у мережі аптек «Рівнефармації» коштує 21 гривню, «Мультитабс-школяр» можна придбати за 22,40 грн., «Мультитабс-юніор» — за 20 грн. Якщо дитину легше вмовити випити не таблетку, а солодкий сироп, купіть їй «Піковіт сироп» за 13,30 грн., або сироп «Кальциум-Д» — 15,50 грн. «Вітрум цитрус» коштує 13,60 грн., «Джунглі бейбі» — 22,50 грн., «Юнікап М» — 21,40 грн., «Алфавіт» — 15 грн. Для жінок підійдуть полівітаміни «Комплевіт» — 9,10 грн., «Вітрум пренатал» — 37,10 грн., «Дуовіт для жінок» — 38,50 грн., «Вітрум бьюті» — 30 грн. за 30 таблеток і 53 грн. за 60 штук, вагітним жінкам рекомендують вживати «Прегнавіт» — 20,40 грн. за упаковку з 30 таблеток. Чоловікам поліпшать самопочуття «Дуовіт для чоловіків» — 38,50 грн., «Супрадин» — 32,75 грн., «Юнікап Т» — 28,75 грн., «Теравіт антистрес» — 25,20 грн. Крім «спеціалізованих» препаратів, існує ще й універсальний «Дуовіт», котрий, до того ж, коштує цілком доступно — близько 10 гривень, а також низка дешевих вітчизняних полівітамінних комплексів: «Ундевіт» — 3,85 грн., «Декамевіт» — 6,70 грн., «Вітам» — 13,70 грн., «Квадевіт» — 10,50 грн., «Пробіовіт» — 12,20 грн.

Природні вітаміни Однак найліпше поєднати прийом вітамінів із корегуванням раціону харчування (дивіться таблицю). Тим паче, що на ринку вже з’явилися перші «природні» вітаміни, ціни на котрі, щоправда, не радують. Так, на центральному ринку цими днями редиску продають у середньому або по 5 гривень за пучок, або по 12 гривень за кілограм, зелень петрушки чи кропу можна придбати по гривні за пучок, зелену цибулю — від 1 гривні за невеличкий пучок на один салат до 12 грн. за кілограм, капусту — по 3,50 гривні, огірки — 9,50-10 гривень за кілограм. Для перших салатів також пропонують черемшу — 3 пучки за гривню. Цитрусові коштують у середньому від 5 до 7,50 грн., яблука, залежно від величини та свіжості, продають по 3-6,50 грн. за кілограм. Поповнити запас вітамінів можна й з допомогою квашеної капусти — 3 грн. за літрову банку, журавлини — 5 грн. за літр, малиного чи калиного варення, що коштує 6 і 7 гривень за півлітрову банку відповідно. До речі, подібними солодощами ще й добре лікуються застуди та кашель. Можна також придбати й плоди шипшини, з яких роблять або настої, або відвари — 1,5 гривні за склянку.

Чого не вистачає саме вам?


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також