Захищаємося від сонця

6731 0

Ми у соцмережах:

Захищаємося від сонця

Мружитися на яскравому весняному сонечку справа, звісно, приємна. Проте далеко не корисна для наших очей. По-перше, тривалий вплив ультрафіолету викликає різноманітні захворювання очей — від ушкодження кришталика до раку. По-друге, на яскравому сонці наші очі перебувають у постійному напруженні й м’язи ока швидко втомлюються. Не варто забувати й про те, що від мруження навколо очей з’являються дрібні зморшки — «гусячі лапки», позбутися яких, на жаль, потім неможливо. Тож зважаючи на сказане, варто подумати про купівлю надійного захисту для ваших очей — сонцезахисних окулярів.

Від ультрафіолету можуть захищати навіть прозорі лінзи Найнебезпечніше для наших очей ультрафіолетове проміння поділяється на UVA— і UVB— хвилі із загальною довжиною 290-380 нм. Ці хвилі неоднаково шкідливі, проте бажано, щоб сонцезахисні окуляри захищали очі від них обох. Найліпше, щоб сонцезахисні окуляри мали позначку «UV-400», котра означає, що лінзи захищають очі від усіх ультрафіолетових випромінювань, довжина хвиль яких менша 400 нм. Шкода лишень, що далеко не завжди наявність подібного надпису гарантує відповідний захист очей — проте це вже на совісті виробників та продавців сонцезахисних окулярів. Багато хто вважає, що сонцезахисні окуляри з майже прозорими лінзами не захищають очі від ультрафіолетового випромінювання. Проте прозорість чи колір лінз не мають жодного відношення до захисту від ультрафіолету. Насправді подібний захист забезпечують спеціальні добавки (плівки) в тіло лінзи чи на її поверхню, котрі є безбарвними. А колір лінз або ступінь їхнього затемнення впливає на захист очей від надмірно яскравого світла. Згідно з європейськими стандартами, за ступенем захисту від світла сонцезахисні окуляри поділяються на п’ять груп. Окуляри 0-ї групи пропускають 80-100% світла (незатемнені чи злегка затемнені лінзи) — захищають від сонця, що пробивається скрізь хмари у похмуру погоду. 1 група — пропускають 43-80% світла, призначені для неактивного сонця. 2 група — пропускають 18-43% світла, підійдуть для сонячної погоди. 3 група — 8-18% світла — для активного літнього сонця. 4 група — 3-8% світла (дуже темні лінзи) — призначені для відпочинку на морському чи гірськолижному курорті, де сонячне проміння відбивається від водної чи сніжної поверхні. Через високу ступінь затемнення категорично не рекомендуються водіям — їм ліпше використовувати сонцезахисні окуляри другої чи третьої групи. Тим, хто для корекції зору носить контактні лінзи, варто знати, що існують лінзи з захистом від ультрафіолету, до того ж коштують вони приблизно стільки ж, як і звичайні. Придбавши їх, ви отримуєте одразу низку переваг — маєте захист не лише від сонячного ультрафіолетового випромінювання, але й від комп’ютерного. Крім того, ви зможете спокійно купувати будь-які сонцезахисні окуляри — хоч дешеві, хоч і на ринку, оскільки вони вам будуть потрібні лише для захисту від яскравого сонячного світла. Придбати подібні контактні лінзи можна, наприклад, у магазині «Світ оптики».

Не всі кольори лінз корисні для очей Варто знати, що далеко не всі кольори лінз сонцезахисних окулярів однаково приємні для наших очей, тож обирати окуляри з яскравими та незвичними кольорами лінз слід обережно. Наприклад, вважається, що найприємнішими для ока людини є коричневі лінзи. А от сонцезахисні окуляри з блакитними лінзами лікарі не рекомендують купувати дітям. Тож для ліпшої орієнтації у кольоровій гамі лінз сонцезахисних окулярів та у їхному впливі на очі наводимо таблицю:

Пластик чи скло? Нині лінзи сонцезахисних окулярів виготовляють або з пластику, або зі скла, причому окулярів з пластиковими (полімерними) лінзами значно більше. Раніше вважалося, що скляні лінзи ліпші, проте з розвитком нових технологій пластик ставав значно якіснішим й нині за своїми сонцезахисними якостями він нічим не поступається скляним лінзам. Натомість окуляри зі скляними (мінеральними) лінзами вважаються небезпечними через свою тендітність, особливо якщо людина веде активний спосіб життя — при кожному падінні вони можуть розбитися. Якщо ж окуляри впадуть разом зі своїм господарем, то розбившись, можуть поранити йому очі. Саме тому купувати дітям окуляри зі скляними лінзами взагалі не варто — в США це навіть заборонено. До того ж скляні лінзи швидше й більше запотівають та значно важчі від пластикових, відповідно, такі окуляри менш комфортні та зручні. Чи не єдиною перевагою скляних лінз є те, що їх важче подряпати.

Модні тенденції Якими б корисними не були сонцезахисні окуляри, для багатьох вони все ж є модним аксесуаром, з допомогою якого можна підкреслити власну індивідуальність. Тож розповімо й про цьогорічні модні тенденції. Якщо вірити дизайнерським колекціям, жодний стиль сонцезахисних окулярів не переміг — модним є все: і класичні чорні окуляри, й агресивні футуристичні моделі спортивних сонцезахисних окулярів. Однак певні загальні тенденції все ж можна виокремити. По-перше, в порівнянні з минулим роком, сонцезахисні окуляри стали ще більшими — нині вони захищають від сонця не лише очі, але й половину обличчя. Завушники стали помітно ширшими й об’ємнішими, а лінзи — вигнутішими. Щодо форми, то, мабуть, найпопулярнішими є так звані «авіаторські» окуляри та «краплі», що витіснили торішні «метелики» та «бабки». Також актуальними є аеродинамічні спортивні форми. Як оздоблення активно використовуються декоративні варіанти логотипу виробника, котрий викладають стразами або виготовляють у вигляді вставки з дорогоцінного металу. Широко використовуються різноманітні емалі, лаки, аплікації, а стрази нині помітні не лише на завушниках, але й на рамці окулярів і навіть на переніссі. Також модні в 2006 році окуляри прикрашають декоративними мініатюрними пряжками, замочками, металічним плетивом, аплікаціями чи гравіруванням з квіткових мотивів. А от колір як оправи, так і лінз може бути будь-яким — тож вибирайте на ваш смак.

Ціни Найдешевше придбати сонцезахисні окуляри можна на ринкових розкладках — тут вони коштують від 15 гривень, дитячі — 10 гривень. Тож у середньому за 15-25 гривень ви можете придбати дешеві аналоги практично всіх вищезазначених модних тенденцій. Щоправда, чи здатні окуляри за таку ціну захистити вас від агресивного ультрафіолету — питання майже риторичне. Хоча продавці дружно заявляють: звичайно зможуть! Трохи дорожче — 50-55 гривень коштують на цих же розкладках окуляри «Полароїд», саме їх і пропонують таким скептикам, як я. В магазинах оптики вартість сонцезахисних окулярів розпочинається в середньому зі 150-200 гривень, а сягає тисячі й вище. Цікаво, що переважна більшість із них — все той же «Полароїд», тільки у кілька разів дорожчий, ніж ринковий. На запитання, яка все ж між ними різниця, продавці відповідають, що ринкові «Полароїди» або невідомого походження, або продукт маловідомих виробників. А от якість магазинних підтверджується всіма необхідними сертифікатами. Щоправда, перевірити, наскільки дорогі «Полароїди» ефективні у боротьбі з ультрафіолетом, у Рівному неможливо — спеціальні прилади, що можуть це зробити, є лише у Києві. Тож доводиться вірити сертифікатам. За кількасот і навіть за кілька тисяч гривень можна придбати окуляри з відомим ім’ям — Prada, Chanel, Versace, Dolce&Gabana. Причому, за словами продавців, попит на них у Рівному є.

Варто знати Правильно підібрані окуляри приховають вади обличчя Надто великий лоб приховають окуляри, що «сидять» на самому переніссі. Якщо ви щасливий власник помітного носа, ліпше вибрати велику оправу темного кольору, з подвійною перемичкою, котра сидить трішки нижче перенісся. «Курносий» ніс можуть «виправити» окуляри з піднятою перемичкою. Масивне підборіддя вимагає такої ж масивної оправи, що злегка «сповзає» з носа, або дуже тоненької оправи овальної форми. Підбирайте оправи до кольору волосся Блондинкам личать оправи під золото, срібло, кольору титанового сплаву. Русявим та рудим — під бронзу, золото, мідь чи «під черепаху» Шатенкам та брюнеткам — оправи всіх відтінків червоного та коричневого. Яскравим брюнеткам — чорні чи золоті. Платиновим блондинкам чи сідим — кольору срібла, платини, титану. Як визначити підробку? Звичайно, на ринку за 20 гривень ви ніколи не купите справжніх італійських чи французьких дизайнерських окулярів, тож на відповідні надписи на оправах можна навіть не зважати. Проте трапляється, що й у магазинах та ще й за солідну ціну продають підробки. Певною ознакою справжності окулярів є надпис MADE IN ITALY чи MADE IN FRANCE. Підробки під відомі бренди найчастіше маскують надписами Italy, France, Design Italy, Italian style, Produce for Europe, USA та іншими. Що означають надписи? Про відповідність окулярів європейським стандартам свідчить значок «СЕ». В паспорті, котрий у дорогих окулярів повинен бути обов’язково, повинно бути вказано, що окуляри відповідають стандарту N 1836. Якщо у паспорті сонцезахисних окулярів є надпис «glare protection», це означає, що вони можуть «гасити» бліки від відображаючих поверхонь — наприклад, води. Як доглядати за сонцезахисними окулярами? Для подовження терміну експлуатації зберігати та носити сонцезахисні окуляри ліпше у спеціальному футлярі чи мішечку. Придбати футляри можна в середньому за 10-60 гривень, залежно від їхнього дизайну та оздоблення. Протирати лінзи слід м’якою, ліпше спеціальною серветкою, що коштують від 2 до 7,50 гривні. Якщо окуляри сильно забруднилися, промийте їх водою з милом, шампунем чи засобом для миття посуду. Існують і спеціальні спреї для догляду за лінзами окулярів — придбати їх можна, наприклад, у магазині «Аптека-оптика», що знаходиться поблизу пішохідного переходу на майдан Незалежності. Коштують спреї 15-20 гривень за тюбик розміром з помаду.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також